Ilyen csodálatos volt a VEB2023 megnyitó ünnepsége – videó

2023. január 21-én látványos megnyitó ünnepség keretében hivatalosan is megkezdte a kulturális évadot a VEB2023 (Veszprém-Balaton Kulturális Fővárosa 2023). A Veszprém-Balaton régió még 2019-ben nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, amelynek nyitányaként Veszprém és a régió múltját, jelenét és reményeit bemutató grandiózus showműsort csodálhattak meg a rendezvényre kilátogatók és az M5 csatorna nézői. Ha lemradtál a VEB2023 megnyitó rendezvényéről, akkor itt most megnéheted videón.

VEB2023 megnyitó

VEB2023 – Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

A videó előtt nézzünk egy kis áttekintést a VEB2023 cím odaítéléséről és Veszprémről.

2019-ben tudtuk meg a jó hírt, hogy Veszprém-Balaton lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa.

2023. január 9-én a 2022-es év Európa Kulturális Fővárosai hivatalosan átadták címüket azoknak a városoknak és régióknak, amelyek 2023-ban viselik majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az athéni Akropolisz Múzeumban rendezett eseményen Magyarországról Veszprém, Romániából Temesvár, míg Görögországból Elefsina városa viselheti egy évig a megtisztelő címet. A Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor Veszprém három helyszínén, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban zajlik majd fényfestéssel, zenés, táncos műsorral, különleges koreográfiákkal és látványelemekkel 2022. január 21-én.

Az ország bármely pontjáról kedvezményes, 2023 forintos vasúti jeggyel (EKF-jegy) utazhatunk egész évben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseményeire. A MÁV Zrt. által kínált kedvezményes EKF-jegy az ország bármely pontjáról, oda-vissza irányban érvényes, elsőként 2022. január 21-i megnyitóra lesz váltható.

Veszprém, a királynék városa ódon, évszázados macskaköveivel, legendáival méltán kedvelt úti cél. Az ezeréves város megkapó hangulata csöndes, meghitt sétákra csábítja a kicsiket és nagyokat. Fotókon és videón is mutatom, melyek a főbb veszprémi látnivalók.

Veszprém, a királynék városa csodálatos környezetben, a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el. Az ezeréves megyeszékhely ódon, macskaköves utcácskái minden évszakban romantikus sétára csábítanak. A műemlék épületek mellett érdemes néhány pillantást vetni a csodálats virágokra is. A virágos Veszprém méltó módon készül a 2023-as Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozatra.

Balaton-felvidék bájos tanúhegyeivel, varázslatos túrautvonalaival és rejtett kincseivel Magyarország egyik legszebb és legnépszerűbb vidéke. A Balaton északi partja a szőlőkkel, a medencékkel, a több millió év történetét elmesélő tanúhegyekkel minden évszakban kellemes kikapcsolódást ígér.

Na de most már jöjjön a VEB2023 megnyitó showműsor videón!

Ragyogj! VEB2023 megnyitó ünnepség – videó

A videóban megjelenik Szent István felesége, Gizella királyné is, akinek jobb kézcsontjának ereklyéjét a székesegyházban őrzik.Gizella Szent István halála után kénytelen volt elhagyni Magyarországot. Passau kolostorában nyert menedéket, ahol apátnőkén hosszú életet élt.

Passau, a német-osztrák határon, Alsó-Bajorországban található ötvenezres település Németország egyik legfontosabb városa. Látnivalói között magyar vonatkozású helyet is találunk: a korábban a kolostorhoz tartozott Szent Mihály-templomban nyugszik Szent István király felesége, Gizella. Passau hangulatos, szűk utcás belvárosában találkozik a Duna, az Inn és az Ilz, innen ered egyik elnevezése: Dreiflüssestadt, azaz „A három folyó városa”. 2021 óta A Római Birodalom dunai limesének részeként UNESCO világörökségi helyszín része.

https://youtu.be/G6ZDQyqD9-E

A rendezvényről további információt a hivatalos Facebook oldalon találsz, ahonnan a fotó is származik. Köszönet érte!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük