Ilyen csodálatos a sarki fény az űrből

A misztikus és csodálatos sarki fény az űrből nézve épp olyan elbűvölő, mint a földről szemlélve. Thomas Pesquet, a Nemzetközi Űrállomás űrhajósa a napokban osztotta meg az űrhajó fedélzetéről készített fantasztikus fotóit, valamint egy videót, amelyeken a déli sarki fény, az aurora australis szépségét örökítette meg.  

Sarki fény az űrből

Fotó: Twitter/Thomas Pesquet

Mi a sarki fény?

sarki fény egy időleges fényjelenség, amit a föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) okoznak. Földünk mindkét féltekéjén előfordul, a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban látható. Tapasztalatok szerint szeptemberben és a január-februárban láthatjuk a legnagyobb valószínűséggel.

Az északi féltekén északi fénynek (Aurora borealis), délen déli fénynek (Aurora australis) hívják. A névadó Aurora a római hajnal istennő volt, a borealis jelentése északi, az australis pedig déli.

Az északi fény csodájáról már egy izlandi és egy norvég bejegyzésben is írtam és mutattam fotókat. Ezért is örültem különösen a déli fényről készült rendkívüli felvételeknek.

Sarki fény az űrből

Thomas Pesquetnek, a Nemzetközi Űrállomás űrhajósának az ISS fedélzetéről sikerült megörökítenie a kékes, zöldes színben pompázó déli fényt. Igazán különlegessé teszi a látványt, hogy a telihold fényének köszönhetően láthatóvá váltak a felhők is.

Aurora Australis az űrből videón

Thomas a timelaps technikával készült videó mellé ezt írta: „A felhők versenyeznek a figyelemért ebben az aurora timelapse -ban egy kék óceán felett.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük