Ilyen a kitört Etna lávaszökőkútja

Európa legnagyobb és legmagasabb működő vulkánja, a Szicília szigetén található Etna a legrégebb óta megfigyelt és leírt vulkán a földön. A december óta tartó vulkánkitörési hullámban február 20-án már negyedik alkalommal lövelt ki a forró láva a magasba. Nézd meg videón, milyen a kitört Etna félelmetesen lenyűgöző lávaszökőkútja.

kitört Etna

Európa legmagasabb működő vulkánjának magassága a kitörésektől folytonosan változik, jelenleg 3329 méter. A vulkán kerülete a lábánál 135 kilométer.

Mai napig a világ egyik legaktívabb vulkánja, ugyanakkor általában nem végez nagy pusztításokat. Hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, de biztonságosan, viszonylag közelről megfigyelhetők a vulkáni jelenségek. Persze csak a nyugalmi időszakban. De akkor is érdemes a helyismerettel rendelkező és tapasztalt helyi idegenvezetők segítségét igénybe venni és az ő kíséretük megközelíteni a krátert.

Az Etna szombati lávakitörése nem volt váratlan. Látható volt, hogy a december óta tartó kitörési hullám még nem csillapodott le. Továbbá a növekvő földremegés már órákkal korábban jelezte, hogy hatalmas kitörés várható.

A kitörés során friss, gázokban gazdag magma nyomul fel 60-80 kilométer mélyről. A mozgás pulzálva történik. A gázokban gazdag magma egyre gyorsabban halad felfelé. Amikor a vulkán tetejére érve már akadálytalan a mozgása, akkor lávaszökőkút formájában tör ki a felszínre és lövell magasra.

Ilyen a kitört Etna lávaszökőkútja – videó

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 5
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük