Így ünnepelte a Múzeumok Éjszakáját az Esterházy-kastély Pápán

Az idei Múzeumok Éjszakáján közel 300 kulturális intézmény várta különleges programmal az ünnepelni vágyó tízezreket. Olvasónk épp a közelben nyaralt családjával, így Pápán az Esterházy-kastély színvonalas és érdekes előadásain ismerkedtek meg a csodálatos épület és egykori lakóinak történetével.

Esterházy-kastély Pápán

Így ünnepelte a Múzeumok Éjszakáját az Esterházy-kastély Pápán

A szépen felújított pápai Esterházy-kastély hatalmas parkjával a Várkertben található, amit egyszer már bemutattam. Akkor csak kívülről csodálhattuk meg az épületet, ezért is örültem Arnhoffer Klára beszámolójának és fotóinak.

A közelben töltöttünk el egy hetet, az idei Múzeumok éjszakáján kerestük fel a kastélyt. Félóránként engedtek fel vezetővel egy-egy csoportot.

Először egy kis filmet néztünk meg a vár/kastély/Pápa történetéről, majd a tárlatvezetés során nem kis meglepetésünkre, örömünkre kis előadásokkal vártak a különböző termekben. Videót nem lehetett készíteni, de fotózni lehetett.

Esterházy-kastély Pápán

A pápai Esterházy-kastély helyén eredetileg egy 15. sz-ban épített vár állt, a jelenlegi kastélypark területén pedig egy tó védte a várat.

A törökök 1529-ben támadták meg és foglalták el a várat, a környék falvait pedig már 3 évvel korábban feldúlták. Az uradalom 1626-ban lett az Esterházy családé. 1707-ben császári hadak szállták meg, később pusztulni kezdett.

Esterházy-kastély Pápán

A 18. század közepén Esterházy Ferenc kezdte a várat kastéllyá átalakíttatni – van olyan helyiség ahol ma is látni az eredeti, vastag várfalat – végül 1784-ben fejeződtek be az építkezések.

A II. világháború után szovjet hadsereg használta a kastélyt, ekkor jelentős károk keletkeztek az épületben, illetve a berendezése szinte teljesen megsemmisült. A későbbi években városi könyvtár, zeneiskola, művelődési ház, múzeum működött az épületben.

Láttunk marionett játékot.

Eszterházy család arcképcsarnoka

Esterházy-kastély Pápán

Herendi porcelángyár ajándéka a kastély számára

A kastélykápolna 1990-es években történt felújítását Europa Nostra díjjal jutalmazták.

A főépület felújítását 2015-ben fejezték be.

Nagyon köszönöm a beszámolót és a csodálatos fotókat Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük