Így ünnepelte a Múzeumok Éjszakáját az Esterházy-kastély Pápán

A 2021-es Múzeumok Éjszakáján közel 300 kulturális intézmény várta különleges programmal az ünnepelni vágyó tízezreket. Olvasónk épp a közelben nyaralt családjával, így Pápán az Esterházy-kastély színvonalas és érdekes előadásain ismerkedtek meg a csodálatos épület és egykori lakóinak történetével.

Esterházy-kastély Pápán

Így ünnepelte a Múzeumok Éjszakáját az Esterházy-kastély Pápán

A szépen felújított pápai Esterházy-kastély hatalmas parkjával a Várkertben található, amit egyszer már bemutattam. Akkor csak kívülről csodálhattuk meg az épületet, ezért is örültem Arnhoffer Klára beszámolójának és fotóinak.

„A közelben töltöttünk el egy hetet, az idei Múzeumok éjszakáján kerestük fel a kastélyt. Félóránként engedtek fel vezetővel egy-egy csoportot.

Először egy kis filmet néztünk meg a vár/kastély/Pápa történetéről, majd a tárlatvezetés során nem kis meglepetésünkre, örömünkre kis előadásokkal vártak a különböző termekben. Videót nem lehetett készíteni, de fotózni lehetett.

Esterházy-kastély Pápán

A pápai Esterházy-kastély helyén eredetileg egy 15. sz-ban épített vár állt, a jelenlegi kastélypark területén pedig egy tó védte a várat.

A törökök 1529-ben támadták meg és foglalták el a várat, a környék falvait pedig már 3 évvel korábban feldúlták. Az uradalom 1626-ban lett az Esterházy családé. 1707-ben császári hadak szállták meg, később pusztulni kezdett.

Esterházy-kastély Pápán

A 18. század közepén Esterházy Ferenc kezdte a várat kastéllyá átalakíttatni – van olyan helyiség ahol ma is látni az eredeti, vastag várfalat – végül 1784-ben fejeződtek be az építkezések.

A II. világháború után szovjet hadsereg használta a kastélyt, ekkor jelentős károk keletkeztek az épületben, illetve a berendezése szinte teljesen megsemmisült. A későbbi években városi könyvtár, zeneiskola, művelődési ház, múzeum működött az épületben.

Láttunk marionett játékot.

Eszterházy család arcképcsarnoka

Esterházy-kastély Pápán

Herendi porcelángyár ajándéka a kastély számára

A kastélykápolna 1990-es években történt felújítását Europa Nostra díjjal jutalmazták.

A főépület felújítását 2015-ben fejezték be.

Nagyon köszönöm a beszámolót és a csodálatos fotókat Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük