Sárga bugyiban köszöntik az új évet Peruban

Az utazások során úgy ismerhetünk meg leginkább egy nemzetet, ha megismerjük a szokásaikat. Az új évi szokásokban is igen nagy különbséget találunk az egyes országokban. Az olaszoknál szinte kötelező a piros alsónemű, míg az inkák földjén a sárgaszínűre esküsznek. Vendégírásból megtudhatod, hogy köszöntik az új évet Peruban.

perui szilveszteri szokások

Inkalauz Tamas Csaba a Közel és távol – utazás kedvelők Facebook csoportunkban osztott meg egy nagyon klassz írást a perui szilveszteri szokásokról. Engedélyével itt is megosztom. Fogadd szeretettel a perui szilveszteri szokásokról szóló írást!

Így köszöntik az új évet Peruban!

„Feliz año nuevo 2024!

Peruban is rengeteg hiedelem és szokás kapcsolódik a szilveszteri ünnepségekhez, mint például a mediterrán vidékről származó 12 szem szőlő elfogyasztása, az elmaradhatatlan éjféli tűzijáték és pezsgő bontás, vagy a háztömbök megkerülése, a lakóhelyek sárga virágokkal történő ékesítése, az újévi fogadalmak megerősítése ezerféle, piaci sámánoktól beszerezhető bájitallal, stb…

Az újévi hagyományok között azonban a legfurcsább, hogy az ünnepre mindenki új sárga alsóneműt húz, amit valamelyik hozzátartozótól, vagy közeli baráttól kap ajándékba. (Felejthetetlen élmény, amikor az anyós átható tekintete és a rokonok kedves kecsua megjegyzései közepette megkapja az ember az első citromsárga boxeralsóját.)

A sárga alsónemű ajándékozása miatt karácsony után Lima bevásárló utcái gyakorlatilag sárgába borulnak a szilveszterig virágzó bugyi biznisztől. Az utcai árusok az év utolsó a pár napjára felhagynak még a picarones, anticucho és tengerimalac sütögetéssel is, hogy átadják a helyet a klasszikus nagymama fazontól a magasított derekú francián át a G, T, és brazil tanga típusok szemkápráztató választékának.

Különleges bája van annak, amikor a svéd turisták és a kecsua asszonyságok ugyanolyan önfeledten méricskélik a mindenféle méretben kirakott csipkés, és csipkétlen mintadarabokat, hogy megállapítsák, melyik készült a világ textilipara által is nagyra becsült perui pima pamutból, mert ebben a pár napban még a világjárók vérért szívó szuveníresek is szüneteltetik azt a megrögzött szokásukat, hogy minden portékájukról azt állítsák, hogy bébi alpaka gyapjából készül, kezdve a hagyományos perui fülessapkáktól egészen a sárgaréz tumikig.

De ilyenkor a vásárlók amúgy is a barátaik és rokonaik kuffer méretén mélázgatva válogatnak a mindent elborító sárga bugyogó rengetegben. (Talán némelyik vásárló párjában, miután pár tucat alsóneművel már megteltek a bevásárló alkalmatosságok, felmerülhet a kérdés, hogy mi történik azzal a további néhány millió sárga gatyóval, ami még az év utolsó napján sem kel el.)

De a bolygónkat romba döntő furcsa fogyasztói szokások, és egyéb égető problémákat félretéve, sárga bugyiban, vagy alsó nélkül: mindenkinek boldog új évet !”

Nagyon köszönjük az érdekes és felettébb szórakoztató írást Inkalauz Tamas Csabának!!

További olvasnivalók Peruról

Machu Picchu, az inkák 15. századi szentélye rendkívül szép környezetben, egy hegyi trópusi esőerdő közepén áll, 2430 méterrel a tengerszint felett. A romváros misztikuma, különleges atmoszférája már a fényképeken is átsugárzik, és lebilincsel. Peru legkedveltebb úti céljánál a turisták nagy száma miatt már korlátozásokat is bevezettek: egy ember maximum négy órán át tartózkodhat a romváros területén.

Peru rejtett kincse, a Szivárvány-hegység (Rainbow Mountains) olyan szép a megosztott fotókon, hogy sokan kamunak tartják. De vajon igazuk van a kétkedődnek? Tényleg nem létezik a hegy vagy esetleg nem ilyen színes? Nézzük mi az igazság!

Ha azt mondom, Peru színei, valószínűleg neked is egy hagyományosan öntözött kecsua indián lány fotója ugrik be, aki épp unott arccal egy lámával pózol. Szerintem nem véletlenül. De Dél-Amerika harmadik legnagyobb országa még ettől sokkal színesebb. Gondoljunk csak a Szivárvány-hegységre vagy a perui sárga kifejezésre.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük