Így köszöntik az új évet Peruban

Az utazások során úgy ismerhetünk meg leginkább egy nemzetet, ha megismerjük a szokásaikat. Az új évi szokásokban is igen nagy különbséget találunk az egyes országokban. Az olaszoknál szinte kötelező a piros alsónemű, míg az inkák földjén a sárgaszínűre esküsznek. Vendégírásból megtudhatod, hogy köszöntik az új évet Peruban.

perui szilveszteri szokások

Inkalauz Tamas Csaba a Közel és távol – utazás kedvelők Facebook csoportunkban osztott meg egy nagyon klassz írást a perui szilveszteri szokásokról. Engedélyével itt is megosztom. Fogadd szeretettel a perui szilveszteri szokásokról szóló írást!

Így köszöntik az új évet Peruban!

„Feliz año nuevo 2020!

Peruban is rengeteg hiedelem és szokás kapcsolódik a szilveszteri ünnepségekhez, mint például a mediterrán vidékről származó 12 szem szőlő elfogyasztása, az elmaradhatatlan éjféli tűzijáték és pezsgő bontás, vagy a háztömbök megkerülése, a lakóhelyek sárga virágokkal történő ékesítése, az újévi fogadalmak megerősítése ezerféle, piaci sámánoktól beszerezhető bájitallal, stb…

Az újévi hagyományok között azonban a legfurcsább, hogy az ünnepre mindenki új sárga alsóneműt húz, amit valamelyik hozzátartozótól, vagy közeli baráttól kap ajándékba. (Felejthetetlen élmény, amikor az anyós átható tekintete és a rokonok kedves kecsua megjegyzései közepette megkapja az ember az első citromsárga boxeralsóját.)

A sárga alsónemű ajándékozása miatt karácsony után Lima bevásárló utcái gyakorlatilag sárgába borulnak a szilveszterig virágzó bugyi biznisztől. Az utcai árusok az év utolsó a pár napjára felhagynak még a picarones, anticucho és tengerimalac sütögetéssel is, hogy átadják a helyet a klasszikus nagymama fazontól a magasított derekú francián át a G, T, és brazil tanga típusok szemkápráztató választékának.

Különleges bája van annak, amikor a svéd turisták és a kecsua asszonyságok ugyanolyan önfeledten méricskélik a mindenféle méretben kirakott csipkés, és csipkétlen mintadarabokat, hogy megállapítsák, melyik készült a világ textilipara által is nagyra becsült perui pima pamutból, mert ebben a pár napban még a világjárók vérért szívó szuveníresek is szüneteltetik azt a megrögzött szokásukat, hogy minden portékájukról azt állítsák, hogy bébi alpaka gyapjából készül, kezdve a hagyományos perui fülessapkáktól egészen a sárgaréz tumikig.

De ilyenkor a vásárlók amúgy is a barátaik és rokonaik kuffer méretén mélázgatva válogatnak a mindent elborító sárga bugyogó rengetegben. (Talán némelyik vásárló párjában, miután pár tucat alsóneművel már megteltek a bevásárló alkalmatosságok, felmerülhet a kérdés, hogy mi történik azzal a további néhány millió sárga gatyóval, ami még az év utolsó napján sem kel el.)

De a bolygónkat romba döntő furcsa fogyasztói szokások, és egyéb égető problémákat félretéve, sárga bugyiban, vagy alsó nélkül: mindenkinek boldog új évet !”

Nagyon köszönjük az érdekes és felettébb szórakoztató írást!

Ez is érdekelhet

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük