Így köszönti a 150 éves Budapestet a Margitsziget

A budapesti Margitsziget több pontja is látványosan megújulva köszönti a főváros alapításának 150. évfordulóját. A legújabb attrakció a Centenáriumi emlékművet körülölelő virágágyás, ahol a kockakőből kirakott Dunán sétálgathunk, miközben megcsodálhatjuk a különböző színű virágokból kialakított egyesült városrészeket. A Zenélő szökőkút különösen sötétedés után képes elkápráztatni a sziget látogatóit.

Margitsziget felülről
default

Virágosan köszönti a 150 éves Budapestet a Margitsziget

1873. november 17-én jött létre Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesülésével. Az 54 ezer lakosú Buda, a 200 ezer lakosú Pest valamint a Pest megyéhez tartozó, 16 ezer lakosú Ó-Buda egyesítésének ötletét Széchenyi István vetette fel még évekkel előtte. November 17-e Budapest születésnapja, amit minden évben különböző programokkal ünnepelnek.

2023-ban, az egyesülés 150. évfordulójára a Margitsziget több pontja is megújul és látványos dekorációkkal köszönti a látogatókat.

Centenáriumi emlékmű

„Budapest térképét formázza a margitszigeti Centenáriumi emlékművet körülölelő virágágyás. Budapest egyesülésének 150. évfordulójára tervezett virágágyban a kockakőből kirakott Dunán sétálgathatsz, miközben megcsodálod a különböző színű virágokból kialakított egyesült városrészeket.

centenáriumi emlékmű a Margitszigeten
default

A kék Óbudát többek között zsályák (Salvia farinacea ’Mauritius’) és verbénák (Verbena rigida) szimbolizálják, Buda sárgájában bársonyvirágra (Tagetes erecta ’Marvel Gold’) és kúpvirágra (Rudbeckia hirta ’Botond’) is bukkanhatsz, Pest piros ágyását pedig rézvirágok (Zinnia x hybrida ’Mondo Scarlet’) és pompás lobéliák (Lobelia speciosa ’Starship Scarlet’) is színezik.

❗️A gyepszőnyeg megerősödéséig – várhatóan október közepéig – hétvégenként lezárjuk a területet, de hétköznap végig tudtok sétálni a kockaköveken. Kérjük azonban, hogy ekkor se lépjetek a fűre!” – adta hírül a legújabb attrakciót a Főkert a facebook oldalán.

zenélő szökőkút előtt álló Centenáriumi emlékmű Budapest egyesítésének 100. évfordulójára készült, innen kapta a nevét is. Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A 4,5 méter magas, kívülről sima felületű, csavart bronz szobor belső oldala a magyar történelmet idéző domborműveket tartalmaz. Az ötven évvel ezelőtti átadás idején Budapest utcáit szimbolizáló andezitcsíkok vették körül..

Zenélő-kút, Bodor-kút

A Margitsziget megújulása már év elején elkezdődött. Először a Zenélő-kút kelt életre. A Főkert munkatársai megjavították a több éve néma Zenélő-kutat, így újra hallható óránként a századfordulóra jellemző muzsika, és ismét körbeforog a tetején lévő Neptun-szobor.

A Zenélő-kút – kevésbé ismert nevén a Bodor-kút – Bodor Péter székely ezermesterről kapta nevét, aki Marosvásárhelyen építette meg ennek a kútnak az eredetijét az 1820-as évek elején. Az eredeti kutat 1911-ben lebontották. A Margitsziget északi részén 1936-ban épült meg a ma is látható másolat, amely néhány év hallgatás után most újra zenével szórakoztatja a közönséget.

Zenélő-kút, Bodor-kút a Margitszigeten

Zenélő szökőkút

A főváros alapításának 150. évfordulójára megújult zenei programjával és fényjátékaival, a vízpárára speciális technikával vetített filmekkel egész különleges esti programot kínál a szökőkút.

A kútból 20 méteres vízoszlop emelkedik fel, zenére táncol, forog, pörög, és varázslatos fényekben pompázik.

Zenélő szökőkút a Margitszigeten

Nyáron közönség szavazással döntötték el, mely dallamok kísérjék a fényjátékot. Többek között a Budapest Bártól a Nekem Budapest kell, a Wellhello Rakpatja, Andrea Bocelli vagy Ed Sheeran káprázatos zenéje teszi feledhetetlenné az élményt.

Margitszigeti szökőkút este

A fotók a Főkert Facebook oldaláról származnak. Köszönet értük!

További látnivalók a Margitszigeten

A Margitszigeten található japánkert az egyik legjobb és legszebb hely Budapesten a kikapcsolódáshoz. A 10.500 m2-es ázsiai sítlusú kertben igazi testi-lelki élményben lehet részünk, miközben gyönyörködünk és lecsendesedünk. A gondosan megválasztott növényeknek köszönhetően bármely évszakban érdemes sétát tenni, vagy egy padra letelepedve elmerengeni az ingyenesen látogatható édenkertben.

A margitszigeti Domonkos-kolostor romjai mellett állva nagy képzelőerőre van szükségünk ahhoz, hogy elképzeljük milyen is volt az apácakolostor az építésekor, a 13. században. Pedig a Nyulak szigeti Boldogasszony-zárda a középkorban a sziget legfontosabb intézménye, legjelentősebb és leggazdagabb szerzetesi épülete volt.

Világkörüli utazásra csábít Budapest legújabb attrakciója, a 2023 február 28-ig látogatható Lumina Park a Margitszigeten, a Palatinus Strand területén. A korábbi években a Lumina Park mesevilága 4 lengyel város – Wroclaw, Poznan, Lublin és Bydgoszcz – lakóit bűvölte el. Idén Budapesten, Vilniusban és Prágában látható a fényvarázslat, ami minden korosztálynak felejthetetlen élményt tartogat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük