Idén is megépült a Tátrai Jégtemplom

Az idén már kilencedik alkalommal készült el a Tátrai Jégtemplom a Magas-Tátrában a szlovákiai Ótátrafüreden 1200 méter feletti magasságban. Európa népszerű zarándokhelyéről, a Spanyolországban található Santiago de Compostela-i Szent Jakab-katedrálisról mintázták a 11 méter magas 225 tonna jégből készült jégcsodát.

Tátrai Jégtemplom

Tátrai Jégtemplom

A Magas-Tátra szlovákiai részének egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a Tarajkán található Tátrai Jégtemplom. A jégcsodát minden évben novemberben készítik el, hogy a síszezon indulására, várhatóan december elejére már készen álljon.

Az eddigi években megformálták már többek közt a párizsi Notre-Dame és a vatikáni Szent Péter-bazilika épületét is. 2021-ben a híres spanyol zarándokhelyen, Santiago de Compostelán található Szent Jakab-katedrális került sorra.

A jégszobrászok több mint kétszáz tonna jégtömbből faragták ki az UNESCO világörökségi listán is szereplő templomot a mínusz hét fokos teremben. Speciális hűtési technológiával sikerül egész télen megfelelő állapotban tartani a jégből készült attrakciót. Az építéshez szükséges jeget Lengyelországból szállították a helyszínre.

A faragásnál figyeltek a legapróbb részletekre is. Többek közt a zarándokok jelképe, a Szent Jakab-kagyló is jégből lett megformázva. Nem hiányzik a jégtemplom elől Szent Jakab szobra sem, amelyet a zarándokok útjuk végén átölelnek. Ez a szobor azonban nem jégből, hanem fából készült, és a kilátóterasz előtt kapott helyet.

2020-ban a szentpétervári Krisztus Feltámadása Katedrálisról mintázták az alkotást, amit végül a COVID járvány miatt senki sem láthatott.

Egyelőre az idei jégcsoda sem látogatható, de a szervezők abban reménykednek, hogy az áprilisig tartó síszezon alatt megnyithatják majd. Addig is rendszeresen online koncerteket sugároznak a jégtemplommal a háttérben.

Jégtemplom a Magas-Tátrában – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük