Hubertlaki-tó, a „bakonyi Gyilkos-tó”

Bakonybéltől 3,5 kilométerre található a csodálatos Hubertlaki-tó, amit egyszerűen csak a bakonyi Gyilkos-tónak neveznek. A mesterségesen kialakított tó látványa valóban emlékeztet Székelyföld legszebb tavára. 

Hubertlaki-tó, a "bakonyi Gyilkos-tó"

Hubertlaki-tó, a „bakonyi Gyilkos-tó”

„Hubertlaki-tó – amelyet „bakonyi Gyilkos-tó” néven is ismernek – egy mesterségesen felduzzasztott tavacska, amelyből facsonkok állnak ki ugyanúgy mint az erdélyi Gyilkos-tóból. A tó Bakonybéltől kb. 3,5 kilométerre található.
A közelben állt az Esterházyak egykori vadászlakja, mely 1967-ben leégett. Helyén ma vadászház és kulcsosház található.” – küldte az információt a fotók mellé Arnhoffer Klára.

A Hubertlaki-tó egy mesterségesen kialakított tó, ami eredetileg vaditatónak szántak. Nevét a közelben lévő Hubertlakról kapta. A bakonyi Gyilkos-tó név pedig a legendás nagytestvérre, a hargitai Gyilkos-tóra utal.

Hubertlaki-tó, a "bakonyi Gyilkos-tó"

1980-as évek közepén gáttal eltorlaszolták a Hamuházi-séd forrásai által táplált víz útját, hogy az lassan feltöltse a völgyet és így biztosítson vizet a szomjazó állatoknak. A feltöltődés azonban sokkal gyorsabban megtörtént, és a víz elárasztotta a területet és kialakult a tó.

A Hubertlaki-tó helyén egykor égeres állt, amit a tóból kiágaskodó facsonkok és azokon zöldellő növényzet jeleznek.

Hubertlaki-tó, a "bakonyi Gyilkos-tó"

A tó környékén gőtéket, és más ritka kétéltűeket, vízi vadmadarakat figyelhetünk meg. Az itt élő halak a madarak által a vízbe ejtett ikrákból fejlődnek. Tavasszal, a békanász idején hangos brekegő dallamok törik meg a környék csendjét.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük