Horvátország UNESCO világörökségi helyszínei + kvíz

Délkelet-Európa talán legszebb vidékén, részben a Balkán-félszigeten fekszik Horvátország, amelynek délről az Adriai-tenger mossa partjait csodálatos, tiszta vizével. Az ország igen gazdag természetvédelmi területekben. Nyolc nemzeti, tíz természeti parkkal, számos különösen védett rezervátummal, nyolcvan természeti emlékhellyel, harminckét védett tájegységgel és harminchat parkerdővel rendelkezik. Horvátország területéről eddig tíz helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára, meglepő módon ezek közül csak kettő természeti, a többi kulturális helyszín. Tizenöt helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

Plitvicei-tavak

Horvátország UNESCO világörökségi helyszínei

Horvátország UNESCO helyszínei között 8 kulturális és 2 természeti értéket találunk.

Dubrovnik óvárosa

Dubrovnik Horvátországban elsőként, 1979-ben került fel az UNESCO világörökségi listára. A világörökséghez eredetileg csak a falakon belüli terület tartozott, ezt később kibővítették a 15. századi külvárosra is.

Dubrovnikot, korábbi nevén Raguzát a 7. században alapították és egészen Bizánc 1204-es kifosztásáig a Bizánci Birodalom fennhatósága alatt állt, majd Velencei uralom alá került.A 13. század óta a Földközi-tenger térségének fontos városa, a kereskedelem egyik központja volt. A horvát nyelv itt fejlődött írott nyelvvé a 15. és a 17. század között. 1525-től szabad köztársaság volt egészen 1809-ig, amikor Napóleon elfoglalta Dalmáciát.

Dubrovnik városa

A csodálatos fekvésű várost a középkorban hat méter vastag és huszonöt méter magas falakkal vették körül. A monumentális kapukon belül található a 11. századi városháza, a 14. századi, de később barokk elemekkel díszített ferences kolostor a hozzá tartozó templommal, a domonkos-kolostor a katedrális, a vámház és Szent Balázs barokk stílusú temploma.

Az 1990-es években a délszláv háború alatt súlyos károkat szenvedett, a helyreállítási munkákat az UNESCO segítségével végezték el.

Dubrovnik

Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával

Split városa Diocletianus római császár i. sz. 293 és 305 között épített palotájáról ismert, ahova az uralkodó lemondása után visszavonult. Az épületegyüttes több mint három hektár területet foglal el, amelyet védőtornyokkal ellátott fal vesz körül. A korai középkorban a város lakói a palota falain belül építkeztek, majd a 13. és 14. században egy gazdasági fellendülés következtében a település a falakon kívül is terjeszkedni kezdett.

A jelenleg látható városközpont az ókori palota maradványaiból, számos középkori épületből, a székesegyházból, gótikus, reneszánsz és barokk épületekből áll. A palota legszebb része a nyitott oszlopcsarnok.

A székesegyház eredetileg a császár nyolcszögletű mauzóleuma volt, tetejét egykor mozaikdíszítés borította. Csodálatos a fából készült, 13. századi szószék. A székesegyházzal szemben álló eredetileg Jupiternek szentelt templom jelenleg keresztelőkápolnaként funkcionál. A középkori épületek közül kiemelkedik a gótikus bejárattal rendelkező Agubio-palota, valamint a 15. századi Papalic-palota. A város legszebb barokk épülete a 17. századból származó Cindro-palota.

Split Diocletianus palotája


Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Az 1949-ben alapított Plitvicei-tavak Nemzeti Park egy hét kilométer hosszan húzódó egymással lépcsős vízesésekkel és zuhatagokkal összekötött tórendszerből áll. A tavak kékeszöld színe az algáknak és a moszatoknak köszönhető. A tavakon átfolyó mésztartalmú víz teraszokat hoz létre, ezek formája folyamatosan változik.

A park barnamedvéknek, farkasoknak és számos ritka madárfajnak nyújt menedéket.

A Plitvicei Nemzeti Park (Plitvice Jezera) Európában is egyedülálló látványosság. 1979 óta része az UNESCO világörökségének, látogatása telitalálat minden korosztály részére. Különösen nyáron érdemes előrelátónak lenni, mert a Plitvicei-tavak látogatása létszámkorláthoz kötött. Aki nem veszi meg időben a belépőjegyet, az könnyen hoppon maradhat.

Euphrasius-bazilika, Porec

Az Isztriai-félsziget nyugati partján fekvő Poreć bazilikája a 6. században, Euphrasius püspök idejében nyerte el mai formáját. A területen már a 3. században éltek keresztények, de az első komolyabb építkezésre a 4. században került sor, amikor egy kápolnát emeltek Szent Mór, a keresztényüldözések egyik vértanújának sírja fölé.

Az 5. század folyamán egy bazilikát építettek erre a helyre és ez bővítették ki a 6. században. A bazilikából, az átriumból, a keresztelőkápolnából és a püspöki palotából álló épületegyüttes a korai keresztény és a bizánci építészet egyik szép példája. A 6. században, Justinianus idejében volt a bizánci művészet egyik virágkora, a poreči templomot is gazdagon díszítették mozaikokkal, alabástrommal és stukkókkal. Az apszis fennmaradt mozaikja Máriát a Gyermekkel, apostolokat, angyalokat és a templom alapítóját jeleníti meg.

A hajókat elvásztó oszlopsorhoz a mai Isztambul közelében bányászták a márványt. Az épületegyüttest a 13. század végén a kanonokok házával bővítették, majd a 16. században a bazilika mellé egy harangtornyot építettek.

Euphrasius-bazilika, Porec

Trogir történelmi központja

A kis szigeten fekvő Trogir városát Tragurion néven görög telepesek alapították i. e. 385-ben, majd at ókor egyik legfontosabb kikötőjévé fejlődött. A település a 6. században bizánci uralom alá került majd a 11. század elejétől horvátok, bosnyákok, magyarok és velenceiek harcoltak érte. 1420-tól egészen a Velencei Köztársaság bukásáig a fennhatósága alá tartozott.

A 13. és 15. század között ismét fellendült a város, ebből a korból származik a román-gótikus stílusú Szent Lőrinc-katedrális. Radovan mester által 1240-ben készített nyugati kapuja Horvátország egyik legjelentősebb szobrászati emléke.

A városháza az óratoronnyal a 15. században épült, és ekkor emelték a Kamerlengo-erődöt is ami már a velencei erődök közé tartozik. Megerősítették a települést védő falakat is és ezek közelében építették fel a legelőkelőbb családok késő gótikus, reneszánsz, illetve barokk polgárházait és palotáit.

Trogir városa, Horvátország

Szent Jakab-katedrális Šibenikben

Šibenik velencei stílusú óvárosának legfontosabb épülete az 1431 és 1535 között emelt Szent Jakab-katedrális. Észak-itáliai, toscanai és dalmát építészeti hatások keveredését fedezhetjük fel rajta. Az épület bazilika szerkezetű, kizárólag kőből épült. A tetőfedéshez kőből faragott „cserepeket” használtak, ezek tökéletes illeszkedését csiszolással érték el. A kupola függőleges cserepeit kőékek tartják a helyükön.

A templom építését már 1431-ban megkezdték, ekkor épültek az oldalhajók a párkányig, a keresztelőkápolna és az apszisok. 1477 után befejezték az oldalhajókat, elkészült a dongaboltozat, a kupola, valamint a nyugati homlokzat. A katedrálist 1535-ben szentelték fel. Stílusa átmenetet képez a gótika és a reneszánsz között, ez díszítésében is megmutatkozik, főleg leghíresebb díszítőelemében a hetvenegy emberfejet ábrázoló kőből faragott frízben.

Szent Jakab katedrális, Sibenik


A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei

A határokon átnyúló, többször kiterjesztett helyszín Európa legnagyobb kiterjedésű ősbükköse, jelenleg 18 ország közös világörökségi helyszíne és összesen 94 védett területből áll. Az ősbükkösöben találhatók a világ legmagasabb és legöregebb bükkfái, és megfigyelhető a bükkerdők fejlődésének valamennyi fázisa. A Kárpátokban őshonos bükkfa a Dinári-hegység mellett csak ezeken a területeken vészelte át a jégkorszakot, majd egy rövid, néhány ezer éves időszak alatt elterjedt az egész kontinensen. Az őserdők a bükkfák felbecsülhetetlen értékű genetikai tárházai. A fák mellett található ökoszisztéma magán viseli a jégkorszak utáni élővilág valamennyi jellegzetességét, gazdag növény és állatvilágnak, köztük több védett fajnak nyújt életteret.

Stari Grad-síkság

A Hvar sziget nyugati részén elterülő síkság a szomszédos tengerparti városról kapta a nevét, amelyet görög telepesek alapítottak az i. e. 4. században. Gazdaságának alapja a jó minőségű termőföldön folytatott mezőgazdaság, főleg a szőlő- és az olajbogyó termesztés volt. A görögök a művelhető területet szabályos telkekre osztották fel, ez a hagyományos földfelosztás 24 évszázadon keresztül szinte érintetlenül fennmaradt, a határjelzések egy része jelenleg is látható.

Stari Gradot a rómaiak i. e. 228-ban lerombolták de a régió ennek ellenére, enyhe éghajlatának és stratégiailag fontos fekvésének köszönhetően hamarosan újra jelentős mezőgazdasági területté fejlődött. A síkság jelenleg természeti rezervátum, de a területet veszélyezteti a modern gazdasági fejlődés, az elnéptelenedés és hagyományos földművelési módoktól való eltávolodás.

Stećak – középkori sírkövek

Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró és Szerbia közös világörökségi helyszíne 2016-ban került a világörökségi listára

A Stećak díszesen faragott sírkő, Európa középkorának egyedi régészeti és történelmi hagyatéka. A világörökségi helyszínhez megközelítőleg 4000 ilyen sírkő tartozik, 28 temetőből. A négy ország területén eddig 3300 helyszínen megközelítőleg 70 000 sírkövet jegyeztek fel. A legkorábbiak a 12. század második felére a legkésőbbiek a 16. századra datálhatók, a legtöbb követ a 14. és a 15. században faragták.

A középkorban készített köveken történelem előtti hatások is felfedezhetők. Formájuk változatos, lehetnek egyszerű kőlapok, dobozszerű vagy nyeregtetővel fedett sírkövek, keresztek, oszlopok. A helyszínhez tartozó valamennyi sírkő eredeti helyén található és viszonylag jó állapotban van, a 28 helyszín kiválasztásakor törekedtek arra, hogy minden jellegzetes formájuk képviselve legyen. A kövek tanulmányozása és dokumentálása a 19. században kezdődött és jelenleg is tart.

16–17. századi velencei védművek

Horvátország, Montenegró és Olaszország közös világörökségi helyszíne 2017 óta védett, összesen hat erőd 15 védműve tartozik hozzá. A védművek egy több mint ezer kilométeres vonalon fekszenek Lombardiától az Adriai-tenger keleti partjáig.

Az erődítményrendszer két részre oszlik, a „Stato da Terra” a Velencei Köztársaságot óvta a többi európai állam támadásától, míg a „Stato da Mar” az Adriai-tengertől kelet felé tartó tengeri kereskedelmi útvonalakat és hozzájuk tartozó kikötőket védte. Az erődrendszer a velenceiek fennhatóságát fejezte ki a meghódított területeken és elősegítette a további terjeszkedést.

Horvátországból Dalmácia fővárosának, Zadarnak (régen Zára) az erődje és Sibenik Szent Miklós erődje tartozik hozzá.

Zadar

Horvátország kvíz

További látnivalók, nevezetességek Horvátországban

 • Zenélő tengerpart Horvátországban – videó
  Hatalmas „víz-orgona” szolgáltatja a zenét a horvát tengerparton. A kőből faragott „hangszer” sípjait a Adriai-tenger hullámai simogatják és szólaltatják meg Zadarban. Ráadásul esténként a hanghatás mellett  fényjátékot is szolgáltat a zenélő tengerpart Horvátországban.  Víz-orgona Zadar tengerpartján...
 • Irány Horvátország! – 12 tengerparti város elérhető busszal!
  A FlixBus 2024-ben is elérhetővé teszi a Magyarország és a horvát tengerpart közötti közvetlen buszjáratokat. A nyári menetrend szerint a távolsági buszok június 20-tól indulnak és egészen szeptember közepéig közlekednek mind az Isztria-félszigetre, mind pedig az...
 • Mesés Plitvicei tavak télen – Befagyott Plitvice videó
  Igazi tündérvilágba röpít a befagyott Plitvice. Horvátország egyik legszebb természeti kincse, a Plitvicei tavak télen teljesen más arcát mutatja, mint amit az év többi szakában megszokhattunk. Elmarad a turistaáradat, szinte csak mi vagyunk és a mesebeli...
 • Krka vízesés – Krka Nemzeti Park Horvátországban
  Horvátország vízesései közül egyértelműen a Plitvicei-tavaknál találhatók a legismertebbek. Krka Nemzeti Parkban található Krka vízesés kisebb méretű ugyan, de pont olyan látványos és népszerű a látogatók körében. Ráadásul itt római és középkori a műemlékekben is gyönyörködhetünk,...
 • Opatija (Abbázia), a Kvarner gyöngye látnivalói
  Az Isztria-félsziget egyik legismertebb és legkedveltebb városa az elegáns villákkal teli Opatija, régi nevén Abbázia. 1868-tól Magyarország fennhatósága alá tartozott, a századfordulón a pesti és a bécsi arisztrokácia a klimatikus gyógyhelyként is ismert egykori halászfaluban pihente...
 • Az Isztriai-félsziget bűbájos városai és varázslatos látnivalói
  Az Isztriai-félsziget az Adriai-tenger legnagyobb félszigete. Mediterrán hangulatú tengerparti városai elbűvölőek, a római kor és a velencei uralom emlékei, vakító, hófehér sziklák, az Adria mélykékje és zöldellő dombok váltják egymást. Az Isztriai-félsziget ókori látnivalói és középkori...
 • Horvátország UNESCO világörökségi helyszínei + kvíz
  Délkelet-Európa talán legszebb vidékén, részben a Balkán-félszigeten fekszik Horvátország, amelynek délről az Adriai-tenger mossa partjait csodálatos, tiszta vizével. Az ország igen gazdag természetvédelmi területekben. Nyolc nemzeti, tíz természeti parkkal, számos különösen védett rezervátummal, nyolcvan természeti emlékhellyel,...
 • Népszerű horvátországi nyaralóhelyek
  Ha nyaralásról van szó, akkor az elsők között biztosan mindenkinek megfordul a fejében Adria. Horvátország már több évtizede kedvelt úticél a pihenésre, kikapcsolódásra vágyók számára. Horvátországot elsősorban közelsége és tengerpartjának adottságai miatt választjuk, hiszen a kifejezetten...
 • Losinj-sziget, az Adria ékszerdoboza
  Losinj-sziget a maga 9.000 állandó lakosával Horvátország 11. legnagyobb szigete. A teljesen szélvédett, örökzöld növényzettel borított, 75 km² területű sziget egy keskeny földsáv a nagy kék Adriában. A 19. század vége óta klimatikus gyógyhelyként is híres,...
 • Rovinj, az Isztria ékköve
  Rovinj egy igazi gyöngyszem, sokan ezt tartják az Isztriai-félsziget legszebb városának. Rovinjban minden adott, ami egy tökéletes nyaraláshoz kell. Gyönyörű strandok, hangulatos óváros, mediterrán éttermek, látványos kikötő és sok-sok napsütés várja az ide érkezőket. Az egykori...
 • Pula látnivalói – ókori emlékek az Isztriai-félszigeten
  Pula (régi magyar és olasz nevén Póla) nagy múltú, hangulatos város Horvátország északi részén, az Isztriai-félszigeten. Főbb látnivalói a szép óvárosban összpontosulnak, ahol több ókori emlékben is gyönyörködhetünk. Pula Horvátország egyik leghíresebb és legnépesebb városa, így...
 • Európa legkedveltebb úticéljai
  A nyári szezon közeledtével mindannyian elkezdünk az idei nyaralásról gondolkodni. Sokak számára ekkor már elkezdődik a tervezés, akadnak azonban olyanok is, akik már túlvannak a szállás és repülőjegyek lefoglalásán is. Nem is csoda, hiszen Európa számos...
 • Pulai Amfiteátrum és mini lakója
  A Horvátország északi részén, az Isztria-félszigeten található Pula (régen Póla) legfontosabb látnivalója a római kori amfiteátrum, az aréna. Az ókori színház a római Colosseummal egyidőben, Augustus császár uralkodása alatt, i.e 27-től, i.u 14-ig épült. A pulai...
 • Plitvicei-tavak, a természet Disneylandje
  Horvátország legfőbb idegenforgalmi vonzerejét a tenger adja, ám míg az csak nyáron csalogatja a külföldiek millióit, a lélegzetelállító nemzeti parkok egész évben várják a látogatókat. Közülük is kiemelkedik az egyik legismertebb és legszebb természetvédelmi terület a...
 • Európa legromantikusabb helyszínei – 1. rész
  A Europian Best Destinations internetes portál rendszeresen megjelenít tematikus rangsorokat Európa legszebb helyeiről. A listák a világ minden tájáról érkező utazók szavazatainak köszönhetően áll össze. Európa legromantikusabb helyszínei közé gyönyörű városok mellett tengerperti szakaszok is bekerültek. ...
 • Egyszerűbben utazhatunk Horvátországba 2023 januártól
  Horvátország és főleg a tengerparti része eddig is igen népszerű volt a magyarok körében. 2023 januártól azonban még az eddigieknél is gyorsabban és egyszerűbben juthatunk el déli szomszédunkhoz. Ráadásul jórészt a pénzváltás gondjától is megszabadulunk, hisz...
 • Karácsonyi szokások szomszédainknál
  A karácsony szerte a világon bővelkedik tradíciókban és rituálékban. Joggal várnánk, hogy a közeli országokban ugyanúgy ünnepelnek, mint hazánkban. Azért nem ennyire egyértelmű a helyzet, még nem is feltétlen ugyanazon a napon várjuk a Jézuskát. Nézzük,...
 • Horvátország országleírás – hasznos tanácsok utazóknak
  Horvátország (hivatalosan Horvát Köztársaság, horvátul: Republika Hrvatska) délkelet-európai állam a Balkán-félszigeten. Északnyugatról Szlovénia, északról Magyarország, keletről Szerbia, valamint Bosznia-Hercegovina, délkeleten pedig egy rövid szakaszon Montenegró határolja. Délnyugaton az Adriai-tenger alkotja természetes határát. A második világháború után...
 • Magyar vonatkozású Amerikai kert titka Opatijában
  Horvátország egyik legszebb tengerparti városa Opatija (Abbázia) több magyar vonatkozású emléket is rejt. Bármilyen hihetetlen, de még a 2019 tavaszán megnyitott zöld oázis, az Amerikai kert építtetője is magyar volt. A hegyoldalon megbújó titkos kert a...
 • Elkészült a Pelješac híd, lerövidült az út Dubrovnik felé
  Évtizedes várakozások után hivatalosan is átadásra került és híddíj nélkül használható az új közúti híd Horvátország déli részén. A 2,4 kilométeres Pelješac híd (Most Pelješac) Horvátország északi és déli részét köti össze és lehetővé teszi, hogy...
 • Így éled a természet az Adrián – Losinj-szigeti tavasz videón
  Vannak helyek, ahova sokan szívesen elköltöznének. A horvátországi Losinj-sziget nem véletlenül éllovas ezen a listán. A monarchia korbeli palotáktól ékes gyógyhelyen a természet legalább egy hónappal előrébb jár, mint nálunk. Nézd meg videón, milyen csodálatos a...
 • Eszéki vár, amiért Zrínyi Miklós és I. Szulejmán is harcolt
  A Baranya megyei Mohácstól és Beremendtől csupán pár tíz kilométerre található Eszék (horvátul Osijek) egyik legjelentősebb látnivalója az Eszéki vár (horvátul: Tvrđava). A városközpont északi részén, a Dráva partján található erődnek többször fontos szerepe volt a...
 • Máriabeszterce, a legnagyobb Mária-kegyhely Horvátországban
  A Zágráb közeli Máriabeszterce (horvátul Marija Bistrica) arról nevezetes, hogy itt található legnagyobb Mária-kegyhely Horvátországban. A nemzeti zarándokhelyen évente több százezer zarándok imádkozik a Boldogasszony csodatevő szobra előtt vigaszt és megbékélést remélve. A bloghoz tartozó Közel...
 • Zágrábi advent – ünnepvárás a horvát fővárosban
  Zágrábi advent nyüzsgő és fényűző. A horvát főváros rengeteg magyar emlékkel büszkélkedhet. A régi magyar nevén Grécnek hívott városban Szent László király alapította a püspökséget 11. század végén, majd Ő építette a Káptalandombon a Szent István-székesegyházat....
 • Virágos Horvátország egy növényimádó szemével
  Amint elkezdődik a nyári szünet, magyarok ezrei indulnak dél felé, hogy feledhetetlen napokat töltsenek a napsütötte Adrián. Horvátországban a tenger és a történelmi helyszínek mellett a növényeket is érdemes  megcsodálni. Vass Izabella olvasónk virágos képeslapjainál meggyőzőbb bizonyítékokat...
 • Eszéki kiruccanás: látnivalók, nevezetességek a déli szomszédoknál
  Eszék (horvátul Osijek), az egykori ősi magyar város ma Horvátország negyedik legnagyobb városa. Dráva parti bájos óvárosában még felfedezhetjük az Osztrák-Magyar Monarchia nyomait. Eszék látnivalói a várral együtt megérnek egy kiruccanást. Középkori várából csodálatos kép tárul...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük