Virágos Horvátország egy növényimádó szemével

Amint elkezdődik a nyári szünet, magyarok ezrei indulnak dél felé, hogy feledhetetlen napokat töltsenek a napsütötte Adrián. Horvátországban a tenger és a történelmi helyszínek mellett a növényeket is érdemes  megcsodálni. Vass Izabella olvasónk virágos képeslapjainál meggyőzőbb bizonyítékokat nehéz lenne találni. Nézzük, milyen csodálatos a virágos Horvátország!

Horvátország

Virágos Horvátország

„Horvátországból szeretettel! Nyaralásunk során gyönyörű kerteket, virágokat, zöld-zugokat, kis teraszokat, ablakokat láttunk. Életemben nem láttam annyi gyönyörű leandert mint ott! Bár nem a saját virágaim, de gondoltam megosztom veletek is.

Horvátország

Horvátország

Horvátország

Horvátország

Horvátország

Horvátország

Horvátország

Horvátország

Az ország természetes növénytakaróját az Adriai-tenger partvidékén keménylombú erdők, magasabban mediterrán fenyvesek alkották. A magyaltölgy, aleppóifenyő, virágos kőris, illetve feketefenyő alkotta természetes állományaik helyén ma sok területen másodlagos cserjések, sziklakopárok vannak. A partvidéktől beljebb, illetve a hegyeken tölgyfajok alkotta szubmediterrán lombhullató erdők voltak. Állományaikat részben kivágták, részben degradálódtak, helyükön cserjések vagy intenzív mezőgazdasági művelés alatt álló területek alakultak ki.

Faunája jellegzetesen európai, tipikus dél-európai fajokkal. A ragadozók közül él itt farkas, aranysakál, barnamedve stb. Madárvilágában jellegzetesek a magashegyi és parti madarak. A farkos kétéltűek közül jellegzetes a barlangi gőte és a fekete szalamandra. A kígyók közül előfordul a balkáni haragossikló, a négycsíkos sikló, a leopárdsikló, a homoki vipera.

Természetvédelmi területekben igen gazdag ország: nyolc nemzeti parkja, tíz természeti parkja, két szigorúan védett rezervátuma, hetvennégy különlegesen védett rezervátuma, nyolcvan természeti emlékhelye, harminckét védett tájegysége, harminchat parkerdeje van. – írja a wikipédia.

Horvátország

Horvátország

Horvátország

Horvátország

Nagyon köszönjük a csodás fotókat! Remélem többek szemét is felnyitja és a virágok felé fordítja.

További olvasnivalók Horvátországból 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük