Honnan ered a mézeskalács? – mézeskalács története
Nem igen találkoztam még olyannal, aki ne szerette volna a mézeskalácsot. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy honnan ered, melyik recept az igazi. Sőt egyesek az azonnal puhulóra, míg mások, a kemény, ropogósra esküsznek. De honnan is ered ez a finomság, mi a mézeskalács története?
A mézeskalács nálunk is igazi nagy kedvenc, elmaradhatatlan év végi édesség. Talán nem is annyira az íze miatt imádjuk. Sokkal inkább a misztikuma és az illata miatt. Nálunk évente egyszer készül, a karácsonyi készülődés egyik kedvelt közös foglalatossága a mézeskalács sütése és díszítése.
Kik sütöttek először mézeskalácsot?
A méz az egyik legősibb édesítőszer, amiből eltartható, sokáig élvezhető édesség készíthető. A mézeskalács sok nép évezredek óta ismert eledele. Már az ókori piramisokban is találtak mézre és mézes süteményekre utaló leleteket. A méz készítést és az ezekhez használt sütőformákat a görögök is átvették. A halott szájába is mézeskalácsot tettek Cerberusnak, az alvilág őrének kiengeszteléséhez. Püthagoraszról feljegyezték, hogy nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek.
A méz – a drágasága miatt – csak ünnepi alkalmakkor került az asztalra sütemény formájában is. Az 1200-as évektől a kolostorokban készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel míves díszítéseket is alkalmazó „mézesbábos” céhek is alakultak. A színes, tartós finomságok rövid idő alatt kedvenc ajándéktárgyakká váltak. Mariazellben, ahol Ausztria második legszebb karácsonyi vásárát is tartják, a több mint 300 éves múlttal rendelkező Pirker cégnek köszönhetően ma is a legkelendőbb ajándékok közé tartozik.
Több osztrák és német városban is nagy hagyománya van a mézeskalács készítésnek, talán ez az oka annak, hogy sokan onnan eredeztetik. Az egyiptomi és a római kori leletek után kár erről elmélkedni, annyi biztos, hogy a mézeskalács készítéshez használt keleti fűszerek Bécs érintésével jutottak el hozzánk. Bad Ischl-ben, az isler hazájában ma is több híres mézeskalács készítő van. Mariazellben, a híres búcsújáró helyen már 300 évvel ezelőtt is a zarándokok kedvenc eledele volt a mézeskalács. A német városok közül talán Lübeck és Nürnberg mézeskalácsa a legismertebb.
Évek óta a norvégiai Bergenben készül el a világ legnagyobb mézeskalács városa.
Mézeskalács története Magyarországon
Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Az Árpád-házi királyok idején ugyancsak a méhészettel rendelkező kolostorokban készítették a mézes süteményeket és italokat. Mátyás király korában már voltak olyan mézeskalács készítő iparosok, akik Bécsen át behozott keleti fűszerekkel dolgoztak.
A mézeskalácsosok virágkora a 17-18. század volt, akkoriban a búcsúkra, vásárokra akár 80 ezer mézesbábot is magával vitt egy-egy árus. Az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban. Ugyancsak fontos mézeskalácsos központ volt a 17. században Kassa, majd 1713-tól Debrecen is.
A 17. és 18. században ötvösök és más művészetekben jártas iparosok fémből készítették a részletgazdag, művészi formákat. Később fába vésték a kívánt forma negatívját, ezt töltötték meg a puha tésztával és kisütötték. A formából kivett kis „domborművet” már csak díszíteni kellett.
A mézeskalács kedvelőket itthon egész évben több helyszín is várja. Szekszárdon a Petrits család 1825 óta készít mézeskalácsokat, gyertyákat, cukorkákat, süteményeket. A tradíció az évszázadok során apáról fiúra szállt. „Mézédes Emlékeink” címmel 2003 nyarán megnyitották Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeumukat.
Mezőkövesden is nagy hagyománya van a mézesalács készítésnek, Hadas városrészben is találunk mézeskalácsos házat is, de a Matyó múzeumban is megcsodálhatunk régi mézeskalács formákat. A Mézeskalácsos tájház 1856-ban épült és ma is érintetlenül álló épületében látható a 100 évvel ezelőtti matyó kultúrát idéző kiállítás. A mézeskalácsos műhelyben a látogatók saját kezűleg el is készíthetik a kitűnő csemegét.
Debrecenben a híres elődök emlékét és a hagyományokat őrizve minden év augusztusában megrendezik a Mézeskalács Fesztivált. Így már érthető is, hogy az idei utazás kiállításon miért épp egy mézeskalács ház előtt álló virágos bábukkal csalogatták a vendégeket Debrecenbe.
A mézeskalács házak hazánkban is népszerűek, több településen is készül mézeskalács város. A Baranya megyei Geresdlakon a falu minden házát, sőt még a focipályát is megformázzák az édes tésztából.
Végül néhány mézeskalács receptet is ajánlanék. Mi mindig a ropogós változatot készítjük, de van, aki a diétás változatra esküszik. Sőt van, aki egyenesen a sütés nélküli, mézekalácsgolyót választja.