Hohensalzburg vára, a Salzburgi vár

A bűbájos Salzburg fölé magasodva, a Mönchsberg hegyen áll a város látképét is meghatározó Hohensalzburg vára (Festung Hohensalzburg) vagy egyszerűen csak a Salzburgi vár. Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt középkori várába akár gyalog, akár felvonóval is feljuthatunk. A várból gyönyörű kilátás nyílik Mozart városára Salzburgra a pompás környezetére.

Hohensalzburg vára (Festung Hohensalzburg), Salzburgi vár

Hohensalzburg vára

Mozart szülővárosa, Salzburg annyi csodálatod látnivalót kínál, hogy az idelátogatóknak csupán töredéke nézi meg a várat is. Nekem a negyedik látogatásom alkalmával sikerült annyi időt kigazdálkodnom, hogy feljussak a várba is. Szívesen fel sétáltunk volna a szerpentinen, de az időszűke és a zuhogó eső miatt a siklót választottuk.

A Salzburgi várat Gebhard érsek építtete 1077-ben, hogy megvédje a fejedelemséget és az érsekeket az ellenséges támadásoktól. A 17. századig folyamatosan bővítették, fejlesztették, ezzel létrejött Közép-Európa legnagyobb erődítménye. Mai is látható, késő gótikus stílusát 1500 körül, Leonhard von Keutschach hercegérsek idején nyerte el. A hercegérsekek nemcsak egyházi vezetők voltak, hanem nagyhatalmú uralkodók is.

A Szent György-kápolna falán láthatjuk von Keutschach vörösmárvány emléktábláját, de az oroszlánt ábrázoló címere is sok helyen visszaköszön. Az érsek jelképe volt a cukorrépa is, ezért láthatjuk több helyen többnyire dombormű formájában ezt a motívumot.

Az erődítmény soha egyetlen egyetlen ostromlójának sem sikerült bevennie. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a napóleoni háborúk idején idegen kézre került, mikor a vár harc nélkül megadta magát Napóleon seregeinek.

Évszázadokig hercegérsekek rezidenciája volt, de börtönként is működött. 1851-től kaszárnyának használták, ezután már látogatható volt. 1892-ben megépítették a Festungsbahn siklót, hogy megkönnyítsék a vár megközelítését az egyre nagyobb számú érdeklődő számára. A víz-ballaszt rendszerrel működő sikló volt a legelső egész Ausztriában. A helyiektől a működési elve miatt a „Tröpferlbahn” becenevet kapta.

A siklóvasút a két világháború alatt is üzemelt, 1948-tól az üzemeltetése a Salzburg városi közlekedési társasághoz került. 1960-ban a vízballasztú siklót elektromos rendszerű váltotta fel.

Salzburgi vár múzeumai

A régi várudvaron (Alter Schlosshof) magasló régi vár (Altes Schloss) négyemeletes tömbjében találjuk a vármúzeumi kiállításokat. A Vármúzeumban az egykori hercegérseki udvari élet használati tárgyai láthatók. A harmadik emeletén vannak a hercegi lakosztályok. A fényűzően berendezett termekben gótikus fafargásokat és díszes festményeket is láthatunk.

Hohensalzburg vára, a Salzburgi vár

A hercegi szobák (Fürstenzimmer) Európa legszebb gótikus termei.A helyiségek berendezése eredeti és az 1500-as évek eleje óta változatlan. A kék színű, aranygombokkal díszített kazettás mennyezetű Aranyszobában (Goldene Stube) gyönyörű, részletgazdag fafarágásokban és egy 1500 körülről származó majolikacsempével díszített kandaló látványában gyönyörködhetünk.

A másik fő látnivaló az ebédlőnek használt, kék-vörös fakazettás mennyezetű, márványoszlopokkal ékesített Aranyterem (Goldene Saal), ahol a mennyezet két csavaros oroszlán tartja.

Hohensalzburg vára, a Salzburgi vár

Szintén a várban kapott helyet a Régi Fegyvertár és Rainer-Regimentsmuseum (salzburgi hadtörténeti gyűjtemény).

A kastély pincéjében található marionett múzeumban a híres Salzburgi Marionett Színház történelmi ruhába öltöztett bábjait láthatjuk.

Innen természetesen nem hiányozhat a híres film, A muzsika hangja néhány jelenete sem. Maria, a fiatal apáca és az özvegy, hét gyermekes Georg von Trapp kapitány szerelme valós történeten alapul.

A legszebb kilátás a kis gótikus Szent György-kápolna (Georgskirche) mögötti Kuenburg-bástyán lévő kilátóteraszról nyílik a városra.

Minden vasárnap 11:45-kor fúvószene hangzik fel a vár trombitatornyából.

A sikló alsó állomásán a várlátogatás belépőjegyét is megvehetjük. A megvásárolt belépőjeggyel a múzeumba és a vár más kiállításaiba beléphetünk. Külön összeg fejében idegenvezetést vagy audioguide-ot is kérhetünk.

Salzburg történelmi belvárosa, vele együtt a Hohensalzburg vár is az UNESCO világörökség része.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük