Leghíresebb karácsonyi vásárok Európában

Ma már alig találni olyan várost vagy városrészt, ahol ne rendeznének ünnepváró kirakodóvásárt. A legszebb terek, a városközpontok ilyenkor még szebbé, csillogóbbá válnak. Ezek a leghíresebb karácsonyi vásárok Európában!

advent Nürnberg

Leghíresebb karácsonyi vásárok Európában

Talán nem túlzást az állítani, hogy a legszebb karácsonyi vásárok Európában azok, amelyekről a legtöbbet tudunk, azaz a leghíresebbek.

A vásárokon fényárban úszó, igényes környezetben árulják míves, gyakran zsűrizett portékáikat a kézművesek. A gasztronómia szerelmesei minőségi hagyományos étel és ital kínálatból válogathatnak. A rendezvényhez gyakran zenei és egyéb kulturális rendezvények is kapcsolódnak.

Az adventi vásárok nem csak a helyi lakosságnak szólnak, népszerűek a turisták körében is. Városok és országok versengenek egymással a turisták kegyéért. Mindenki szeretné kiérdemelni a legjobb Karácsonyi vásár rendezője címet. Ehhez azonban nem elég a fényár, a pompa. A vásár hangulatán túl fontos a hagyományőrzés, az értékteremtés, a minőségi termékek felvonultatása, a tisztességes kereskedés.

Bécs

Mai napig az egyik legnépszerűbb karácsonyi vásárt Bécsben tartják. Nem véletlenül! Bécsben nagy hagyománya van a karácsonyi vásároknak. A világon az első karácsonyi vásárt is itt rendezték meg a 13. században. Azóta több változtatáson ment át a vásár, de népszerűsége töretlen. Többször változott a neve, helyszíne.

Manapság már Bécsben is több helyszínen rendeznek vásárt. A karácsonyi fényárban úszó utcákban sétálva lépten nyomon kirakodó vásárokba botlunk. Híres a csodálatos Schönbrunni kastély díszudvarában megrendezett kirakodó vásár is. Népszerűek a hagyományos fa- és bádogjátékok,  a szalmából, üvegből és filcből készült karácsonyfadíszek. Nagy keletje van a kézzel készített kerámia díszeknek és gyertyáknak.

Legnagyobb és legnépszerűbb még is a Városháza téren 1975 óta megrendezésre kerülő Bécsi Adventi Varázs nevet viselő rendezvény. Évente több, mint 3 millióan látogatnak el ide. Az érdeklődők közül minden ötödik külföldi.

Bécs adventi vásárait gyűjtötte egy csokorba és rangsorolta egy bécsi újság. Ki más tudná autentikusabban sorrendbe tenni a Bécsben felkeresésre ajánlott ünnepi forgatagokat? Ezek a legjobbak Bécs adventi vásárai közül.

A Bécsbe látogatókat sült gesztenye, mézeskalács és a híres puncs illata várja. A jó minőségű áruknak megkérik az árát, de csupán a hangulatért is megéri kilátogatni a vásárba. Este, lámpa fénynél a leglátványosabb, érdemes megvárni a sötétedést.

Videó a bécsi vásári forgatagról

Prága

A másik legelismertebb karácsonyi vásárt szintén a közelünkben, Prágában rendezik. A magyarok körében is igen népszerű csehországi fővárost rengeteg turista keresi fel karácsony előtt is. Az év minden szakában hangulatos Prága a téli időszakban még bájosabb.

A sok helyszín közül az Óvárosi téren rendezett kirakodóvásár a legnagyobb és leghangulatosabb. A fabódékból cseh népművészeti tárgyakat, mint pl. a bohémiai üvegtárgyakat válogathatunk. A kicsiket állatsimogató és pónilovaglás várja. Prágában járva érdemes a Vencel téri vásárt is megtekinteni.

advent Prága

Brüsszel

Brüsszel bár távolabb van, szintén remek választás egy kis évvégi kiruccanáshoz. A Kerstmarkt, azaz a European Christmas Market az egyik legnagyobb ünnepi vásár Európában. A Szent Katalin térre látogatókat többek közt óriáskerék, körhinta, jégpálya is várja. A karácsonyi vásárt szórakoztató programok, előadások teszik vonzóbbá.

advent Brüsszel

Párizs

Párizs csodálatos fényei advent idején megtöbbszöröződnek. A Champs-Elysées hangulatát több száz műhóval behintett, feldíszített karácsonyfa teszi még teljesebbé. A tradicionális vásárokon népművészeti tárgyakat vásárolhatunk, a templomok pedig ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket.

Híres a La Défense negyedben megrendezett vásár is. A Champs-Élysées-n rendezettet ne hagyd ki Franciaországban, aztán ha még bírod, jöhet a több is.

advent Párizs

Koppenhága

A dán főváros, Koppenhága ünnepi vásárának Európa legrégebbi vidámparkja, a Tivoli Gardens ad helyet.  A parkban több száz karácsonyfa díszíti a vásárt, több mint félmillió fény világítja meg a standokat és a parkot. A parkban található tavon szabadtéri jégpálya nyújt további szórakozási lehetőséget. A kézmúves termékek között szép számmal találhatók koppenhágai porcelánok is. Érdemes kipróbálni a glögg-öt, a fűszeres dán forralt bort vagy a forró almagombócokat.

advent Koppenhága

Nürnberg

Németország számos óriási adventi kirakodóvására közül a legszebbet és egyben az egyik legrégebbit Nürnbergben találjuk. Évente kb. 2 millió turista kíváncsi a híres mézeskalács hazájára. A vásár leghangulatosabb része a gyerekek birodalma: itt kétszintes körhinta, ringlispíl, gőzmozdony vezette kisvonat, óriáskerék és számos kreatív elfoglaltság is várja a kicsiket. A Télapó házában saját összeállítású ajándékcsomag leadására is van lehetőség, amit aztán maga a Mikulás ad majd át a csemeténknek.

advent Nürnberg

Különleges nürnbergi hagyomány a krisztkindliválasztás, azaz a nürnbergi karácsony gyermek választás. Krisztkindlinek csak nürnbergi lakosú 16 és 19 év közötti szőke, hullámos hajú lány választható. A krisztkindli a vásár jótékonysági nagykövetévé válik: a gyermekbirodalomba, a kórházakba és öregek otthonába is ajándékot visz.

Nürnbergen egész évben karácsony van. A főtéren van egy kis üzlet, ami karácsony díszeket, diótörő figurákat és a híres mézeskalácsot árul a nyári hőségben is.

A mennyei nürnbergi mézeskalács méltán virághírű. Karácsony környékén nálunk is sok helyen kapható. Érdemes megkóstolni!

Ki más tudna hitelesebben ajánlani egy karácsonyi vásárt, mint az, aki az adott  városban él? Albert Bernadette Mindenütt jóóó – Travel blog szerzője légi utaskísérőként dolgozik és évek óta a németországi Nürnberg az otthona. Volt olyan kedves, hogy elvállalta, bevezet bennünket a háborús peréről elhíresült város karácsonyi hangulatába és hagyományaiba. Fogadjátok szerettel a nürnbergi karácsony gyermek történetét!

Budapest

Ne feledkezzünk meg a főváros karácsonyi vásárairól sem, amelyek igen népszerűek a külföldi turisták körében is. Magyarországon a budapesti Vörösmarty téren és a Bazilika előtt rendezett adventi vásár a legnépszerűbb, amelyek általában már november közepén megnyitnak és rendre jól szerepelnek az internetes megmérettetéseken.

A European Best Destinations független utazási portál az idén is megszavaztatta melyik Európa legszebb karácsonyi vására. Az egész világra kiterjedő, tíz napig tartó online szavazáson 2020 után idén ismét magyar siker született. Tudd meg, melyek Európa legjobb karácsonyi vásárai 2022-ben, amelyeket vétek lenne kihagyni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük