Leghíresebb karácsonyi vásárok Európában

Ma már alig találni olyan várost vagy városrészt, ahol ne rendeznének ünnepváró kirakodóvásárt. A legszebb terek, a városközpontok ilyenkor még szebbé, csillogóbbá válnak. Ezek a leghíresebb karácsonyi vásárok Európában!
advent Nürnberg

Leghíresebb karácsonyi vásárok Európában

Talán nem túlzást az állítani, hogy a legszebb karácsonyi vásárok Európában azok, amelyekről a legtöbbet tudunk, azaz a leghíresebbek.

A vásárokon fényárban úszó, igényes környezetben árulják míves, gyakran zsűrizett portékáikat a kézművesek. A gasztronómia szerelmesei minőségi hagyományos étel és ital kínálatból válogathatnak. A rendezvényhez gyakran zenei és egyéb kulturális rendezvények is kapcsolódnak.

Az adventi vásárok nem csak a helyi lakosságnak szólnak, népszerűek a turisták körében is. Városok és országok versengenek egymással a turisták kegyéért. Mindenki szeretné kiérdemelni a legjobb Karácsonyi vásár rendezője címet. Ehhez azonban nem elég a fényár, a pompa. A vásár hangulatán túl fontos a hagyományőrzés, az értékteremtés, a minőségi termékek felvonultatása, a tisztességes kereskedés.

Bécs

Mai napig az egyik legnépszerűbb karácsonyi vásárt Bécsben tartják. Nem véletlenül! Bécsben nagy hagyománya van a karácsonyi vásároknak. A világon az első karácsonyi vásárt is itt rendezték meg a 13. században. Azóta több változtatáson ment át a vásár, de népszerűsége töretlen. Többször változott a neve, helyszíne.

Manapság már Bécsben is több helyszínen rendeznek vásárt. A karácsonyi fényárban úszó utcákban sétálva lépten nyomon kirakodó vásárokba botlunk. Híres a csodálatos Schönbrunni kastély díszudvarában megrendezett kirakodó vásár is. Népszerűek a hagyományos fa- és bádogjátékok,  a szalmából, üvegből és filcből készült karácsonyfadíszek. Nagy keletje van a kézzel készített kerámia díszeknek és gyertyáknak.

Legnagyobb és legnépszerűbb még is a Városháza téren 1975 óta megrendezésre kerülő Bécsi Adventi Varázs nevet viselő rendezvény. Évente több, mint 3 millióan látogatnak el ide. Az érdeklődők közül minden ötödik külföldi.

A Bécsbe látogatókat sült gesztenye, mézeskalács és a híres puncs illata várja. A jó minőségű áruknak megkérik az árát, de csupán a hangulatért is megéri kilátogatni a vásárba. Este, lámpa fénynél a leglátványosabb, érdemes megvárni a sötétedést.

Bécsi karácsonyi vásár

Videó a bécsi vásári forgatagról:

Prága

A másik legelismertebb karácsonyi vásárt szintén a közelünkben, Prágában rendezik. A magyarok körében is igen népszerű csehországi fővárost rengeteg turista keresi fel karácsony előtt is. Az év minden szakában hangulatos Prága a téli időszakban még bájosabb. A sok helyszín közül az Óvárosi téren rendezett kirakodóvásár a legnagyobb és leghangulatosabb. A fabódékból cseh népművészeti tárgyakat, mint pl. a bohémiai üvegtárgyakat válogathatunk. A kicsiket állatsimogató és pónilovaglás várja. Prágában járva érdemes a Vencel téri vásárt is megtekinteni.

advent Prága
Brüsszel

Brüsszel bár távolabb van, szintén remek választás egy kis év végi kiruccanáshoz. A Kerstmarkt, azaz a European Christmas Market az egyik legnagyobb ünnepi vásár Európában. A Szent Katalin térre látogatókat többek közt óriáskerék, körhinta, jégpálya is várja. A karácsonyi vásárt szórakoztató programok, előadások teszik vonzóbbá.

advent Brüsszel

Párizs

Párizs csodálatos fényei advent idején megtöbbszöröződnek. A Champs-Elysées hangulatát több száz műhóval behintett, feldíszített karácsonyfa teszi még teljesebbé. A tradicionális vásárokon népművészeti tárgyakat vásárolhatunk, a templomok pedig ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket. Híres a La Défense negyedben megrendezett vásár is. A Champs-Élysées-n rendezettet ne hagyd ki Franciaországban, aztán ha még bírod, jöhet a több is.

advent Párizs

Koppenhága

A dán főváros, Koppenhága ünnepi vásárának Európa legrégebbi vidámparkja, a Tivoli Gardens ad helyet.  A parkban több száz karácsonyfa díszíti a vásárt, több mint félmillió fény világítja meg a standokat és a parkot. A parkban található tavon szabadtéri jégpálya nyújt további szórakozási lehetőséget. A kézmúves termékek között szép számmal találhatók koppenhágai porcelánok is.  Érdemes kipróbálni a glögg-öt, a fűszeres dán forralt bort vagy a forró almagombócokat.

advent Koppenhága

Nürnberg

Németország számos óriási adventi kirakodóvására közül a legszebbet és egyben az egyik legrégebbit Nürnbergben találjuk. Évente kb. 2 millió turista kíváncsi a híres mézeskalács hazájára. A vásár leghangulatosabb része a gyerekek birodalma: itt kétszintes körhinta, ringlispíl, gőzmozdony vezette kisvonat, óriáskerék és számos kreatív elfoglaltság is várja a kicsiket. A Télapó házában saját összeállítású ajándékcsomag leadására is van lehetőség, amit aztán maga a Mikulás ad majd át a csemeténknek.

advent Nürnberg

Különleges nürnbergi hagyomány a krisztkindliválasztás, azaz a nürnbergi karácsony gyermek választás. Krisztkindlinek csak nürnbergi lakosú 16 és 19 év közötti szőke, hullámos hajú lány választható. A krisztkindli a vásár jótékonysági nagykövetévé válik: a gyermekbirodalomba, a kórházakba és öregek otthonába is ajándékot visz.

Nürnbergen egész évben karácsony van. A főtéren van egy kis üzlet, ami karácsony díszeket, diótörő figurákat és a híres mézeskalácsot árul a nyári hőségben is.

A mennyei nürnbergi mézeskalács méltán virághírű. Karácsony környékén nálunk is sok helyen kapható. Érdemes megkóstolni!

Budapest
Magyarországon a budapesti Vörösmarty téren és a Bazilika előtt rendezett adventi vásár a legnépszerűbb, amelyek általában már november közepén megnyitnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük