Himesháza, a hagyományőrző falu, ahol Michelisz Norberttel szelfizhetsz

A Baranyai megyei Hímesháza a nevét az egykori színes, festett templomának köszönheti, amire ma már csak egy útszéli kereszt emlékeztet. Az évszázadok alatt betelepült német és székely népcsoportok hűen őrzik hagyományaikat. Az ide látogatókat a helyiek vendégszeretete és a község híres szülöttének és díszpolgárának, Michelisz Norbertnek a szelfifala várja. Fogadd szeretettel az adventi dekorációs verseny első helyezett településének bemutatkozását!  

Hímesháza

A csupán ezer lakosú Hímesháza lakosai nagyon kreatívak, lelkesek és sokat tesznek azért, hogy környezetük minél szebb legyen és minél többen megismerjék településüket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több tízezeres lakosú településeket megelőzve első helyen végeztek 2020 decemberében A legszebb adventi dekoráció versenyben.

Legszebb adventi dekoráció 2020 verseny végeredménye

Legszebb adventi dekoráció 2020 verseny 1. helyezett : Hímesháza

Nem csoda, hogy az ötletes, egyszerű, az ünnephez illő dekoráció sokak tetszését elnyerte. A versenyben részt vevő településeknek felajánlottam egy bemutatkozási lehetőséget a Közel és távol blogon, amelyet legnagyobb örömömre a hímesházaiak elfogadtak.

Fogadd szeretettel Hímesháza bemutatkozóját és ha Baranya megyében jársz, győzödj meg magad a helyiek kedvességéről.

Köszönjük a lehetőséget, hogy megismertethetjük az érdeklődőkkel Himesháza történelmi-és kulturális értékeit, természeti szépségeit. Himesháza Baranya megye közép-keleti részén, Mohács-Pécsvárad közti úton helyezkedik el.

Hímesháza történelme

A falu történetét visszamenőleg a X. századig lehet rekonstruálni. Már Szent István király idejében fontos településnek számított, hisz határában állt a király rendelete szerint felépített templom, amelyhez a környék tíz faluja tartozott. Még ma is lehet a Szebény felé vezető út mentén egy keresztet látni azon a helyen, ahol egykor ez a templom állt. A falu neve is valószínűleg ebből az időből származik. A „Hymesház, Himesegyház” megnevezés a templom színes, festett – vagyis hímes falaira utal. A „ház” szóval abban az időben a templomokat illették.  A török idők előtti falu nem a mai helyén állt, hanem északra, azon a szántóföldön, amelyet ma is Klein-Himes néven őriztek meg. Romjai hosszú ideig láthatóak voltak. A falunak 1564-től nyoma vész. Kétségtelenül a török néptelenítette el.

1721-ben kezdődött a teljesen lakatlan település újratelepítése. Az első telepesek ekkor kerültek ide Németországból, a fuldai apátság falvaiból. A második világháború után Bukovinából és a Felvidékről érkeztek családok a településre. Kezdetben a közös élet rengeteg feszültséggel járt. A vegyes házasságok okán azonban mára megszűnt a nemzetiségi kérdés. Mind a német, mind a székely népcsoport őrzi és ápolja hagyományait, kultúráját. 1989-ben hivatalos testvérkapcsolatot kötöttünk a Németországi Fulda melletti Rasdorffal.

Hímesháza látnivalói és jelene

Mohács felől közeledve községünk felé, meredek dombon, akácerdővel övezett úton ereszkedhetünk lefelé.  Kétoldalt a domboldalakon pincesorok találhatók, melyek kiváló helyszínei lehetnek egy szabadban tett sétának. A völgy alján hatalmas nyárfákkal körülvett, rendezett, gondozott focipálya, mellette pedig egy műfüves focipálya is található.

Nagy népszerűségnek örvend a labdarúgás, Himesháza labdarúgó csapata részt vesz a megyei másodosztályú bajnokságban, így a foci lelkes szurkolói kéthetente, hazai pályán bíztathatják a csapatunkat. A nagy érdeklődésre való tekintettel, folyamatban van a Bozsik- program indítása így már a legkisebbek is hódolhatnak a foci iránti szenvedélyüknek.

A pályákkal szemközt egy 1910-ben épült malom található.

Sváb pince

Az úton tovább haladva egy 1931-es építésű sváb pince felújítási munkálatai folynak, amely az Önkormányzat tervei szerint a jövőben közösségi rendezvények helyszínéül szolgál majd.

Szelfifal

A faluba érkezőt Himesháza szülöttje és díszpolgára, Michelisz Norbert, Túraautó világkupa győztes szelfifallal fogadja.

Hímesháza

Főtér

Községünk fő terén lévő szoborparkban Balázs Balázs, Himesháza díszpolgára, szobrászművész alkotásai láthatóak.

Székelykapu

A Székely kör szentmisével, majd gyertyát gyújtva emlékezik meg a madéfalvi veszedelemről a székely kapunál, amely szintén Balázs Balázs műve.

Hímesháza székelykapu

Katolikus templom

A templom a falu közepe táján, egy magaslaton helyezkedik el. 1753-55 között Klimó György, akkori pécsi püspök támogatásával épült fel. A község hitéletének és hagyományainak ápolásában is fontos szerepet játszik. Az úrnapi szentmisét és körmenetet népviseletbe öltözve az Egyházi Kórusnak és a Német Önkormányzatnak köszönhetően ismét ünnepelni tudjuk, úgy rendezik meg, ahogy hajdanán tartották.  Szűz Mária községünk védőszentje, tiszteletére tartott búcsút szeptemberben Szentmisével ünnepeljük, majd a rendezvénytéren ingyenes körhinta, arcfestés várja a gyerekeket.
Hagyománnyá vált, hogy az Egyházi kórus minden évben karácsony előtt Adventi koncertet ad a templomban.

Hímesháza templom

Tájház

A himesházi tájház, Heimatmuseum kihagyhatatlan úti cél a német nemzetiségi hagyományok iránt érdeklődőknek. A gyermekek projekt módszerrel tartott foglalkozásokon vehetnek részt a tájházban, megismerkedhetnek a hagyományos népi mesterségekkel és kipróbálhatják a régi eszközöket, szerszámokat.

Miért is érdemes ellátogatnia tájházunkba?

  • Megtekintheti „Hordozókendők és női sorsok” című állandó kiállításunkat
  • Megismerkedhet a bemutató bognárműhelyünkkel
  • Részt vehet kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Hímesháza tájház

Mézes ünnep

Legnagyobb rendezvényünk a Mézes ünnep- az év legédesebb napja, a falu és a környék méhészeinek találkozója, amelynek célja a méz egészségre gyakorolt jótékony hatásainak népszerűsítése.

Egy egész napos program, mely reggel a „Fut a falu” – futóversennyel kezdődik, majd a főzőverseny, ahol csapatokba jó hangulatban kezdetét veszi a főzés, és a három legfinomabban elkészített ételét díjazzák. Kirakodó kézműves vásár, egészségügyi szűrés- gyógyító sátor, ingyenes saláta sziget, kaptár graffiti, légvárak, mászó fal, arcfestés, csillám tetoválás vár minden kedves érdeklődőt. Reggeltől estig tartó program kavalkád, kulturális műsorok, gyermekeknek és felnőtteknek vetélkedők, versenyek, melyet este egy koncerttel zárunk.

Kaptár-graffiti

Programunk vendége minden évben az adott év Mézkirálynője és a Jannus Pannonius Mézlovagrend tagjai.

A legfinomabb mézes ételek és mézes desszertek

További információkért és képekért látogasson el holnapunkra: www.himeshaza.hu

Nagyon köszönöm Dr. Beréti Szilviának az adventi verseny nevezést és hogy bemutatta nekünk Hímesházát!

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük