Tökéletes utazás 5 buktatója

Gyakran megesik, ha görcsösen akarunk valamit, annak rossz vége lesz. Utazásaink során is előfordul, hogy elképzelünk valamit, aztán valami kirángat bennünket az álomvilágból és a szép emlékek helyett csak a bosszúságot, a dühöt hozunk haza magunkkal. Összeszedtem a leggyakoribb hibákat, amelyek elronthatják a nyaralást. Kerüld el ezeket a tökéletes utazás érdekében.

tökéletes utazás buktatói

Tökéletes utazás buktatói

Felkészületlenül indulunk el

Ha nem tudjuk előre, hogy mire számíthatunk, nem tervezzük meg, hogy mit akarunk megnézni, az csak káoszt és bosszúságot szül. Ritkán vagyunk abban a helyzetben, hogy töménytelen időnk van az ismeretlen helyen és jut időnk arra, hogy ott kezdjünk utána olvasni, mit érdemes megnézni. Igen bosszantó tud lenni, ha ide haza a Facebookon elénk ugró fotókból jövünk rá, hogy mi mindent meg kellett volna még néznünk, amitől akár csak pár száz méterre voltunk.

Kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha a helyi szokások ismerete nélkül kelünk útra. Igen kínos, ha azért nem tudunk például egy látványosságot megnézni, mert alul öltözöttek vagyunk.

Megoldás: Használjuk ki, hogy az interneten szinte mindent megtalálunk és jó előre készüljünk fel, tervezzük meg, mi az amit feltételen látni szeretnénk. Sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ha tudjuk, mire számíthatunk és nincsenek túlzott elvárásaink sem. Legyünk nyitottak és élvezzük a szabadság minden egyes pillanatát.

Vagy van egy másik megoldás is. Utazzunk utazási irodával, ők garantáltan meg mutatják a legfontosabb látnivalókat és nem maradunk le semmiről.

Ragaszkodunk az eredeti terveinkhez

Az utazás során mindig vannak váratlan helyzetek, amik nem kedveznek az eredi terveink megvalósításának. Elég csak a repülőgép több órás késére, a múzeumi dolgozók sztrájkjára vagy hatalmas felhőszakadásra gondolni, ami épp a szabadtéri programunk idején ömlik a nyakunkba.

Ne várjuk el, hogy mindig minden tökéletesen sikerüljön. Az élet sajnos nem ilyen. Élvezzük az életet és örüljünk annak, ami van.

Megoldás: Legyünk rugalmasak. Mindig legyen egy B tervünk. Cseréljük fel a programokat, szervezzük át a napokat. Legfőképp pedig ne bosszankodjunk olyanon, amin végképp nem tudunk változtatni.

Nem jól csomagolunk

A túl sok felesleges ruha épp olyan gond, mint ha a fontos ruhadarabok itthon maradnak. Ha messzi tájra utazunk, mindenképp nézzük meg a várható időjárást és annak megfelelően csomagoljunk. Egy hegyi túrázáshoz felesleges az estélyi ruha és a magassarkú cipő, viszont nem árt, ha van egy tartalék túra cipőnk.

Repülős utaknál időt és pénzt is spórolhatunk, ha nincs feladott poggyászunk. Nyugodtan hagyjuk itthon a törölközőt, sampont, hajszárítót, stb, az úgy is van a szállodában.

Míg egy itthon maradt esőkabát viszonylag egyszerűen pótolható külföldön is, a szükséges gyógyszereink nem.

Megoldás: Legyen egy listánk a szükséges dolgokról és csak a legfontosabb tárgyakat vigyük magunkkal.

Nem figyelünk az értékeinkre

Értékeink közt már a csomagolásnál is érdemes szelektálni. Biztos, hogy kell a csillogó arany nyaklánc, a notebook és az okosóra a strandra? Épp elég a fényképezőgépre, telefonra, pénzünkre és iratainkra figyelni. Igen, érték alatt az úti okmányokat is értem, ezek elvesztése és újra beszerzése macerás és drága lehet.

Megoldás: A reptéri lopások miatt szerencsésebb a kézi táskában tartani a pénzt és az értékes tárgyakat. Amire épp nincs szükségünk, azt használaton kívül tartsuk a belső zsebben vagy zárható kézitáskánkban. A készpénzt sem egyetlen tárcában tartsuk, osszuk szét a családtagok között, vagy több helyre tegyük.

A jobb szállodákban széfszolgáltatás is működik, akár ingyenesen is. Érdemes ezt is igénybe venni. A strandra, zsúfolt piacra vagy egy esti sétához felesleges az útlevél vagy a személyi. Csináljunk ezekről még itthon fénymásolatot, azt vigyük magunkkal, az eredeti okmány pedig maradjon a szállodában.

Nem kötünk biztosítást

A nyugodt pihenéshez elengedhetetlen, hogy biztonságban érezzük magunkat. Indulás előtt érdemes személyre szabott, az úti célunknak megfelelő biztosítást kötni. A váratlan helyzetekben (csomag elvesztés, betegség, baleset, stb) igen jól jön a segítség.

Megoldás: Ne induljunk el biztosítás nélkül. Kössük meg előre a biztosítást!

Tökéletes utazás már pedig létezhet. Legyen neked is az!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük