Herrenchiemsee, a tündérkirály legnagyobb és legköltségesebb kastélya

Az Alpok nyúlványainak csodás vidékén, a Chiemsee-tó 230 hektáros szigetén fekszik a párizs melletti Versailles kastélyának mintájára épült Herrenchiemsee kastély. Ki más építtette volna, mint II. Lajos, a bajor tündérkirály? A legnagyobb és legköltségesebb kastélyában azonban mindössze csak kilenc napot töltött II. Lajos.

Herrenchiemsee

A kastélyépítő király nevéhez fűződik többek között a híres Neuschwanstein kastély megálmodása is. A Németország déli részén, a csodás szigetre épült Herrenchiemsee kastély a legnagyobb és legköltségesebb kastély valamennyi közt.

Herrenchiemsee kastély története

Herrenchiemsee egy királyi épületegyüttes a Herreninselen, a Chiemsee tó legnagyobb szigetén, Németországban, Bajorország déli részén. A szomszédos Frauenchiemsee-szigettel és a lakatlan Krautinsel-szigettel együtt Chiemsee községet alkotja, amely Münchentől mintegy 60 kilométerre délkeletre fekszik.

Ábrándozó idealizmus, építészeti szenvedély és magány iránti vágy vezette oda II. Lajost, hogy 1873-ban megvásárolta Herrenwörth szigetét. A célja egyértelmű volt, a 1867-es és 1874-es párizsi útja után itt szerette volna felépíteni az új Versailles-t.

A szigeten korábban egy augusztinuszi kolostor állt. A király a helyiségeket rezidenciává alakíttatta át, amely az úgynevezett Régi kastély (Altes Schloss) nevet kapta. A király 1878-tól a versailles-i mintára felépíttette az Új Herrenchiemsee-i kastélyt (Neues Schloss).

A 1878-ban kezdett építkezés mestere itt is Georg Dollmann volt, aki a Lindenhofi Kastélynál már bizonyított. Három év múlva már állt a kastély. A legfontosabb termek elkészültek, de akár csak a Neuschawnstein, ez is befejezetlen maradt. A park kialakítása a Versailles tökéletes másolata.

1884-ben elektromos fényszórók fényében tekintette meg a király a kastélyt és a parkot. 1885-ben kilenc teljes napot töltött az Ő Versaillesében. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor itt lakott.

Két évvel a király halála után a parkot és a kastélyt is megnyitották a látogatók előtt.

Herrenchiemsee

Hajóval juthatunk el a kastélyhoz, már a hajóállomáson is minden II. Lajosról szól.

Herrenchiemsee

Herrenchiemsee

Herrenchiemsee

Herrenchiemsee

A kertben hársfasorral szegélyezett út vezet a tópartra. A franciakert stilizált virágágyakkal, kavicsos utakkal és díszes szőnyeg-kertekkel csalogat. A szökőkutak középpontja az 1883-ban tervezett Latuna-kút, amely a Versailles-ben található kút másolata. A kút békái, teknőce és kétéltűi eredetileg aranyozottak voltak.

Érdemes pár pillantást vetni a két oldalt elhelyezkedő hatalmas szökőkutakra és azok szobraira is.

Herrenchiemsee

Herrenchiemsee

Herrenchiemsee

Herrenchiemsee kastély belülről

Az előcsarnokban egy hatalmas páva köszönti a látogatókat, emlékeztetve, hogy a hattyú után ez volt az uralkodó másik kedvenc állata.

A káprázatos lépcsőház díszlépcsőjén jutunk el a XIV. Lajos koráról mesélő fehér és aranyszínben ékeskedő szobákig. A díszhálószobát 3*2,6 méteres díszágy uralja.

A Tanácsterem ismét a XIV. Lajos iránti tiszteletet tükrözi, a Napkirályról készült hatalmas festménnyel  és a hímzett Bourbon-liliom mintás bársonyfüggönyökkel.

A tükörterem tizenhét boltívével a Versailles-kastélyból ismert tükörgaléria, a „Salle des Glaces” mása. A teljes varázslatról közel kétezer gyertya, harminchárom csillár és negyvennégy kandeláber fénye gondoskodik.

A királyi hálószobában a király kedvenc színe, a kék egészíti ki az arany és fehér árnyalatait. A rokokó díszítésű kék szalonnak különös hangulatot ad az intarziás parketta és a meisseni porcelánból készült kandalló.

A dolgozószobában XIV. Lajos íróasztalának Párizsban készített másolata vívja ki csodálatunkat.

A porcelánszoba meisseni mesterek munkáját dicséri. Itt találkozhatunk a kastélyépítő egyetlen arcképével, de ezt is csak halála után helyezték itt el. Az egyik porcelán festményen egy kecsesen trónoló nőalak és két puttó látható. Az egyik puttó által tartott medálon fedezhető fel a király arcképe.

A Versailles-i „Petit Galerie”-re emlékeztetve alkották meg a 20 méter hosszú Kis tükörgalériát. A tükrök mellett aranyozott bronzlámpák és kristálycsillárok gondoskodnak a ragyogásról.

A porcelán asztaldísszel és csillárral büszkélkedő étkezőben a Linderhofi Kastélyhoz hasonlóan itt is lesüllyeszthető étkezőasztal szolgálta a király magányos étkezéseit.

Sajnos a kastély termeiben itt is tilos a fotózás.

II. Lajos további kastélyai

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük