Hercegkút látnivalói: Gombos-hegyi pincesor és Feltámadás kápolna

A Sárospataktól mindössze 4 km-re, a Zempléni-hegyek lábánál található 800 lelkes Hercegkút látnivalói méltó célpontjai lehetnek egy zempléni kirándulásnak. A 19. században épült, négy emeleten, egymás fölötti sorokban elhelyezkedő hercegkúti pincesorok pincéi Tokaj-Hegyalja világörökségéhez tartoznak. A Kőporosi pince sor és Gombos-hegyi pincesor házai és a felettük magasodó Feltámadás kápolna és az Áldó Krisztus szobor meghatározó elemei a zempléni tájnak.

Gomboshegyi pincesor Hercehkúton

Hercegkút rövid történelme

Hercegkút 655 lakosúközség Borsod-Abaúj-Zemplén megye Sárospataki járásában, Miskolctól kb. 80 kilométerre északkeletre, Sárospataktól 3 km-re északnyugatra. A Tokaji borvidék egyik meghatározó települése négy emeletes pincesoráról ismert.

A mai Hercegkút területe a Rákócziak uradalmához tartozott. A település a Rákóczi-szabadságharc után jött létre. 1750-ben az elnéptelenedett területre az új földesura, Trautson herceg német telepeseket hozatott ide. A település első elnevezését is a hercegről kapta, Trautsondorfnak, magyarul Trauczonfalvának hívták. A telepesek főként szőlőgazdálkodással foglalkoztak.

1788-ban épült a barokk stílusú templom. Az alapító család kihaltával a települést a sárospataki uradalomhoz csatolták. 1903-ban egy nagy tűzvészben a falu leégett, azonban hamarosan újraépült.

„HERCEGKÚTI PINCESOR – a Tokaj-Hegyalja világörökségnek része a Gombos-hegyi pincesor is, mely Sárospataktól 3 km-re, Hercegkút határában fekszik.
A pincesorok egymás fölé épített, jellegzetes pincebejáratai Tokaj-Hegyalja egyik látványos és jól ismert jelképének számítanak, melyek négy emeleten, egymás fölötti sorokban idézik a hagyományos pincekultúrát, a régi paraszti világ életformáját. A pincesorokon 195 pince található. Az Áldó Krisztus szobor üzenete a hegytetőről – reményt, erőt, bizakodást, hitet adó.” – szól Kiss P. Dóra ajánlása.

Hercegkút látnivalói, nevezetességei

A Rákócziak uradalmához tartozott Hercegkút (németül: Trautsondorf) a Tokaji borvidék egyik legszebb sváb települése. A Rákóczi-szabadságharc után elnéptelenedett területre földesura, Trautson herceg német telepeseket hozatott 1750-ben. A település eredetileg az ő nevét viselte, Trautsondorfnak, magyarul Trauczonfalvának hívták. Szőlőgazdálkodással foglalkoztak, 1788-ban barokk stílusú templomot építettek.

1903-ban egy nagy tűzvészben a falu leégett, azonban hamarosan újraépült.

Kőporosi pince sor és Gombos-hegyi pincesor

Hercegkút a része a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtájnak és mint ilyen az UNESCO világörökség része. A 8 magyar világörökség közül a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj került fel legutoljára a listára.

A tokaji borvidék az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen formában való továbbélésének köszönhetően érdemelte ki a Világörökségi rangot 2002-ben. 132 négyzetméternyi szőlőtermő területet és 27 települést foglal magában. Többek közt része a 11. században alapított Tokaj, aminek a török eredetű neve szőlőt jelent. Sátoraljaújhelyen az Ungvári pince 27, több szinten kialakított, egymáshoz kapcsolódó pincéből áll.

Tokaji Borvidék települései közül Hercegkút az egyetlen, ahol egységes kinézetű, egymás fölött 4 szinten sorakozó borospincéket találunk. Ráadásul Hercegkút mindkét végén találunk egy pincesort, egyenként több mint 80 pincével. Az első pincék a 19. században készültek.

A Kőporosi és a Gombos-hegyi pincesor kőháromszögei több emeleten magasodnak. Népi építészeti emlékként a Tokaj-hegyalja Világörökség egyedi értékei közé tartoznak. A pincék általában kétágúak, az akár negyven méteres járatok a föld alatt is többszintes pincerendszert alkotnak. Régen minden házhoz tartozott egy pince, a házakat pincével együtt árulták.

A pincesoron több pince is működik, így lehetőség van a helyi borok megkóstolására és természtesen vitelre is vásárolhatunk a finom nedüből.

Feltámadás kápolna az Áldó Krisztus szoborral

A Gombos-hegy oldalában, a híres pincesor felett a hívek összefogásával és anyagi hozzájárulásával több ütemben készült el a vallási emlékhely. Először a Jézus szenvedéseit bemutató, 14 stációból és a dombtetőn lévő 3 fakeresztből álló Kálvária épült meg.  A 2008-ban szentelték fel a Feltámadás Kápolnát.

Hercegkút látnivalói: Feltámadás kápolna

2010-ben Maciej Syrek lengyel szobrász alkotása, az Áldó Krisztus szobra is felkerült a kápolna tetejére. A 8 mázsás öntött vas szobor közel 2 és fél méter magas. A szobrász munkáját dicséri, hogy a szobor festése olyan remekül sikerült, hogy márványra hasonlít.

A Kálvárián lévő kilátóból pazar kilátás tárul elénk Hercegkútra, Sárospatakra, a közeli és távoli Zempléni hegyekre.

Elhurcoltak emlékműve

A Molnár Levente által az elhurcolás 70. évfordulójára készített Elhurcoltak emlékműve a malenkij robort szörnyűségeire emlékeztet. A fotóért köszönet a Kozterkep.hu oldalnak.

További látnivalók Hercegkúton

  • Római katolikus templom (1788)
  • Sváb tájház (Kossuth utca)
  • Községháza
  • Szabadidő- és sportcentrum (Petőfi utca végén)
  • Pogány-kút és környéke
  • Gyöngyszem Német Nemzetiségű Általános Iskola és Óvoda
  • Művelődési ház
  • Götz János szobrászművész mellszobra
  • Pihenőpark szabadtéri színpaddal, szökőkúttal.

Hercegkúti szállás tipp nagyobb társaságoknak

A Pogánykút Kulcsos Turistaház Hercegkút csendes, nyugodt pontján található, a piros turistajelzés a közelében halad el. Az összkomfortos épületben két tágas szoba található. A szálló 20 fő fogadására alkalmas, fedett terasza meghitt hangulatot biztosít a társalgásra. A gyepesített udvarban szalonna sütőhely is várja a piknikezést kedvelőket.

Nagyon köszönöm Kiss P. Dórának az ajánlást és a csodálatos fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük