Hercegkút látnivalói: Gombos-hegyi pincesor és Feltámadás kápolna

A Sárospataktól mindössze 4 km-re, a Zempléni-hegyek lábánál található 800 lelkes Hercegkút látnivalói méltó célpontjai lehetnek egy zempléni kirándulásnak. A 19. században épült, négy emeleten, egymás fölötti sorokban elhelyezkedő pincék Tokaj-Hegyalja világörökségéhez tartoznak. A felettük magasodó Feltámadás kápolna és Áldó Krisztus szobor meghatározó eleme a tájnak.

Hercegkút látnivalói: Gombos-hegyi pincesor

“HERCEGKÚTI PINCESOR – a Tokaj-Hegyalja világörökségnek része a Gombos-hegyi pincesor is, mely Sárospataktól 3 km-re, Hercegkút határában fekszik.
A pincesorok egymás fölé épített, jellegzetes pincebejáratai Tokaj-Hegyalja egyik látványos és jól ismert jelképének számítanak, melyek négy emeleten, egymás fölötti sorokban idézik a hagyományos pincekultúrát, a régi paraszti világ életformáját. A pincesorokon 195 pince található. Az Áldó Krisztus szobor üzenete a hegytetőről – reményt, erőt, bizakodást, hitet adó.” – szól Kiss P. Dóra ajánlása.

Hercegkút látnivalói

A Rákócziak uradalmához tartozott Hercegkút (németül: Trautsondorf) a Tokaji borvidék egyik legszebb sváb települése. A Rákóczi-szabadságharc után elnéptelenedett területre földesura, Trautson herceg német telepeseket hozatott 1750-ben. A település eredetileg az ő nevét viselte, Trautsondorfnak, magyarul Trauczonfalvának hívták. Szőlőgazdálkodással foglalkoztak, 1788-ban barokk stílusú templomot építettek.

1903-ban egy nagy tűzvészben a falu leégett, azonban hamarosan újraépült.

Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor

Tokaji Borvidék települései közül Hercegkút az egyetlen, ahol egységes kinézetű, egymás fölött 4 szinten sorakozó borospincéket találunk. Ráadásul a falu mindkét végén találunk egy pincesort, egyenként több mint 80 pincével. Az első pincék a 19. században készültek.

A Kőporosi és a Gombos-hegyi pincesor kőháromszögei több emeleten magasodnak. Népi építészeti emlékként a Tokaj-hegyalja Világörökség egyedi értékei közé tartoznak. A pincék általában kétágúak, az akár negyven méteres járatok a föld alatt is többszintes pincerendszert alkotnak. Régen minden házhoz tartozott egy pince, a házakat pincével együtt árulták.

A pincesoron több pince is működik, így lehetőség van a helyi borok megkóstolására és természtesen vitelre is vásárolhatunk a finom nedüből.

Feltámadás kápolna az Áldó Krisztus szoborral

A Gombos-hegy oldalában, a híres pincesor felett a hívek összefogásával és anyagi hozzájárulásával több ütemben készült el a vallási emlékhely. Először a Jézus szenvedéseit bemutató, 14 stációból és a dombtetőn lévő 3 fakeresztből álló Kálvária épült meg.  A 2008-ban szentelték fel a Feltámadás Kápolnát.

Hercegkút látnivalói: Feltámadás kápolna

2010-ben Maciej Syrek lengyel szobrász alkotása, az Áldó Krisztus szobra is felkerült a kápolna tetejére. A 8 mázsás öntött vas szobor közel 2 és fél méter magas. A szobrász munkáját dicséri, hogy a szobor festése olyan remekül sikerült, hogy márványra hasonlít.

A Kálvárián lévő kilátóból pazar kilátás tárul elénk Hercegkútra, Sárospatakra, a közeli és távoli Zempléni hegyekre.

További látnivalók Hercegkúton

 • Római katolikus templom (1788)
 • Sváb tájház (Kossuth utca)
 • Szabadidő- és sportcentrum (Petőfi utca végén)
 • Pogány-kút és környéke
 • Gyöngyszem Német Nemzetiségű Általános Iskola és Óvoda
  Művelődési ház
 • Götz János szobrászművész mellszobra
 • Pihenőpark szabadtéri színpaddal, szökőkúttal.

A Molnár Levente által az elhurcolás 70. évfordulójára készített Elhurcoltak emlékműve a malenkij robort szörnyűségeire emlékeztet. A fotóért köszönet a Kozterkep.hu oldalnak.

Nagyon köszönöm Kiss P. Dórának az ajánlást és a csodálatos fotókat!

Köszönöm a megosztásokat!
 • 337
 • 7
 •  
 •  
 • 337
 •  
 • 7
 •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük