A helsingøri Kronborg-vár, amit a Hamletből ismerünk

A Svédországot és Dániát elválasztó keskeny Sund-szoros (Øresund) stratégiai ellenőrző pontjára épült helsingøri királyi vár fontos szimbolikus értéket képvisel a dánok számára. A Kronborg-vár, ami elsősorban Shakespeare Hamlet című drámájának színhelyeként ismert, Észak-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz vára. 2000 óta az UNESCO világörökség része.

Kromborg-vár dán zászlóval

A Kronborg-vár története

Észak-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz vára a dániai Helsingørben, Sjælland szigetének csúcsán található. Stratégiai jelentőségét annak köszönhette, hogy a Dániát és Svédországot elválasztó Øresund itt a legszűkebb, mindössze 4 km széles.

Évente sok ezer látogató keresi fel a várost, elsősorban azért, hogy megnézhesse Hamlet várát, amiről azt gondolhatnánk, hogy Shalkespeare-nek köszönheti hírnevét. Ám ez éppen fordítva van, az angol szerző a hely korabeli ismertségének köszönhetően helyezte ide a történetet.

A Kronborg-vár elődjének története az 1420-as években kezdődött, amikor VII. Erik megépíttette itt a Krogen nevű erődöt, ami egy falon belül több különálló épületből állt. Ekkor a tengerszoros túloldala is Dániához tartozott, a király pedig vámot vetett ki az Øresundon áthaladó hajókra. A célja az volt, hogy a Hanza-szövetségtől elhódítsaaz uralmat a Balti-tenger felett.

Kronborg első ura apai ágon a magyar király, Luxemburgi Zsigmond elsőfokú unokatestvére volt. VII. Erik 1424 nyárán járt is Luxemburgi Zsigmondnál, tiszteletére Budán nagy ünnepséget rendeztek.

Az erődöt II. Frigyes 1574 és 1585 között egy Európa-szerte egyedülálló reneszánsz kastéllyá építette át. 1577-ben királyi rendelet alapján nevezték át Kronborgra. Ekkor a vár a király lakóhelyeként is szolgált.

1629. szeptember 25-én két munkás figyelmetlensége miatt a vár nagy része leégett, csak a kápolna vészelte át a tűzvészt erős boltíveinek köszönhetően.

IV. Keresztély rögtön elrendelte a vár eredeti állapotban való újjáépítését. Tíz évvel később a vár külseje visszanyerte régi szépségét, a berendezés azonban már sosem lett ugyanolyan, mint azelőtt volt.

A svédek 1658-ban három heti ostrom után bevették az erődöt. Ezt követően III. Frigyes és V. Keresztély alatt hatalmas erődítményekkel toldották meg és kiépítettek egy új védelmi vonalat. A külső védelmi rendszert IV. Frigyes alatt megerősítették és a várat is jelentősen átépítették. Ezután Kronborg Európa legerősebb erődítményének számított.

1739-től a 19. század közepéig az erőd börtönként működött. 1785-től kezdve katonai igazgatás alá került és kaszárnyaként használták egészen 1923-ig. Mai napig őrzi a 18. század végi állapotát.

Alapítása, 1915 óta itt kapott helyet a Dán Tengerészeti Múzeum. Ezt azóta átköltöztették a közeli szárazdokkban, a felszín alatt kialakított modern kiállítóhelyre.

Kronborg vára

A vár ebédlőjének mennyezetét csodálatos faragások és aranyozások díszítették, falain hatalmas kárpitok lógtak. Ezek közül már csak az északi falra szánt tizennégy faliszőnyeg maradt meg, melyek dán királyokat ábrázolnak. Hetet a kronborgi várban, a másik hetet a koppenhágai Nemzeti Múzeumban állították ki.

A Kronborg-vár 2000 óta az UNESCO világörökség része.

Kronborg vára és a Hamlet

Kronborg vára elsősorban William Shakespeare Hamlet című drámájának színhelyeként ismert. Hamlet, dán királyfi William Shakespeare egyik legismertebb tragédiája, az európai kultúra alapművei közé tartozik. A legtöbbet idézett művek egyike 1599 és 1601 között íródott.

Az eredeti Hamlet-legenda Jütland komor lápvidéké játszódik, Hamlet – pontosabban Amlet/Amleth – a feltételezések szerint egy koraközépkori skandináv, talán óizlandi legenda hőse, aki Saxo Grammaticus történetíró latin nyelvű dán krónukájában, a Gesta Danorumban szerepel.

Az alaptörténet hasonló: a királyt meggyilkolja a testvére, majd az özvegyet elveszi feleségül. A királyfi, azaz Jütland hercege pedig örültséget színlel, majd bosszút áll a trónbitorlón.

A Hamlet első fordítását Kazinczy Ferenc készítette el 1790-ben, a művet németből fordította. 1866-ban készült el Arany János fordítása, ami több mint száz éven át „a” magyar Hamlet-fordításnak számított. A szöveg első előadása 1867. szeptember 9-én volt a Nemzeti Színházban, Paulay Ede rendezésében. Azóta a 20. század végéig szinte kizárólag ezt a fordítást használták a színházak.

A dráma első dániai bemutatójára 1813-ban, a koppenhágai Dán Királyi Színházban került sor. A kronborgi várban a Hamletet 1816-ban, Shakespeare halálának 200. évfordulóján adták elő először. A szerepeket a kaszárnyában szolgáló katonák játszották. Azóta számtalanszor előadták a vár különböző részein, neves vendégművészek szereplésével. Az előadások nagyban hozzájárulnak Kronborg idegenforgalmi jelentőségéhez.

Kronborg-vár belső udvara

Holger Danske (Dán Holger) legendája

A lenyűgöző reneszánsz várkastély a dán nemzeti identitás egyik fontos helyszíne is. Itt kisért Dán Holger szelleme, aki a legenda szerint az egyik első dán király, a viking Gudfred gyermeke volt.

A vár alatti kazamatákban található a hős Holger Danske szobra. A legenda szerint Kronborg várának dicső katonája, a legyőzhetetlen harcos, Holger honvágytól hajtva hazatért egy hadjáratról Dániába, és itt a várban mély álomba zuhant. Ha azonban hazája halálos veszélybe kerül, felkel, és újra harcba megy.

Ez a mitikus alak először a Roland-énekben fordul elő Ogier le Danois néven. Skandináviában csak 1510 óta ismert, és különösen Hans Christian Andersen a Dán Holger című meséje tette ismertté.

Hans Christian Andersen: Dán Holger című írása Shakespeare Hamlet című drámájának színhelyeként ismert Kronborg várának dicső katonájáról szól. A legyőzhetetlen harcos honvágytól hajtva hazatért egy hadjáratról Dániába, és ott mély álomba zuhant. Ha azonban hazája halálos veszélybe kerül, felkel, és újra harcba megy.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük