A helsingøri Kronborg-vár, amit a Hamletből ismerünk

A Svédországot és Dániát elválasztó keskeny Sund-szoros (Øresund) stratégiai ellenőrző pontjára épült helsingøri királyi vár fontos szimbolikus értéket képvisel a dánok számára. A Kronborg-vár, ami elsősorban Shakespeare Hamlet című drámájának színhelyeként ismert, Észak-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz vára. 2000 óta az UNESCO világörökség része.

Kromborg-vár dán zászlóval

A Kronborg-vár története

Észak-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz vára a dániai Helsingørben, Sjælland szigetének csúcsán található. Stratégiai jelentőségét annak köszönhette, hogy a Dániát és Svédországot elválasztó Øresund itt a legszűkebb, mindössze 4 km széles.

A Kronborg-vár elődjének története az 1420-as években kezdődött, amikor VII. Erik megépíttette itt a Krogen nevű erődöt, ami egy falon belül több különálló épületből állt. Ekkor a tengerszoros túloldala is Dániához tartozott, a király pedig vámot vetett ki az Øresundon áthaladó hajókra.

Az erődöt II. Frigyes 1574 és 1585 között egy Európa-szerte egyedülálló reneszánsz kastéllyá építette át. 1577-ben királyi rendelet alapján nevezték át Kronborgra. Ekkor a vár a király lakóhelyeként is szolgált.

1629. szeptember 25-én két munkás figyelmetlensége miatt a vár nagy része leégett, csak a kápolna vészelte át a tűzvészt erős boltíveinek köszönhetően.

IV. Keresztély rögtön elrendelte a vár eredeti állapotban való újjáépítését. Tíz évvel később a vár külseje visszanyerte régi szépségét, a berendezés azonban már sosem lett ugyanolyan, mint azelőtt volt.

A svédek 1658-ban három heti ostrom után bevették az erődöt. Ezt követően III. Frigyes és V. Keresztély alatt hatalmas erődítményekkel toldották meg és kiépítettek egy új védelmi vonalat. A külső védelmi rendszert IV. Frigyes alatt megerősítették és a várat is jelentősen átépítették. Ezután Kronborg Európa legerősebb erődítményének számított.

1739-től a 19. század közepéig az erőd börtönként működött. 1785-től kezdve katonai igazgatás alá került és kaszárnyaként használták egészen 1923-ig. Mai napig őrzi a 18. század végi állapotát.

Alapítása, 1915 óta itt kapott helyet a Dán Tengerészeti Múzeum. Ezt azóta átköltöztették a közeli szárazdokkban, a felszín alatt kialakított modern kiállítóhelyre.

Kronborg vára

A vár ebédlőjének mennyezetét csodálatos faragások és aranyozások díszítették, falain hatalmas kárpitok lógtak. Ezek közül már csak az északi falra szánt tizennégy faliszőnyeg maradt meg, melyek dán királyokat ábrázolnak. Hetet a kronborgi várban, a másik hetet a koppenhágai Nemzeti Múzeumban állították ki.

A Kronborg-vár 2000 óta az UNESCO világörökség része.

Kronborg vára és a Hamlet

Kronborg vára elsősorban William Shakespeare Hamlet című drámájának színhelyeként ismert. Hamlet, dán királyfi William Shakespeare egyik legismertebb tragédiája, az európai kultúra alapművei közé tartozik. A legtöbbet idézett művek egyike 1599 és 1601 között íródott.

A Hamlet első fordítását Kazinczy Ferenc készítette el 1790-ben, a művet németből fordította. 1866-ban készült el Arany János fordítása, ami több mint száz éven át „a” magyar Hamlet-fordításnak számított. A szöveg első előadása 1867. szeptember 9-én volt a Nemzeti Színházban, Paulay Ede rendezésében. Azóta a 20. század végéig szinte kizárólag ezt a fordítást használták a színházak.

A kronborgi várban a Hamletet 1816-ban, Shakespeare halálának 200. évfordulóján adták elő először. A szerepeket a kaszárnyában szolgáló katonák játszották. Azóta számtalanszor előadták a vár különböző részein, neves vendégművészek szereplésével. Az előadások nagyban hozzájárulnak Kronborg idegenforgalmi jelentőségéhez.

Kronborg-vár belső udvara

Holger Danske (Dán Holger) legendája

A vár alatti kazamatákban található a hős Holger Danske szobra. A legenda szerint Kronborg várának dicső katonája, a legyőzhetetlen harcos, Holger honvágytól hajtva hazatért egy hadjáratról Dániába, és itt a várban mély álomba zuhant. Ha azonban hazája halálos veszélybe kerül, felkel, és újra harcba megy.

Ez a mitikus alak először a Roland-énekben fordul elő Ogier le Danois néven. Skandináviában csak 1510 óta ismert, és különösen Hans Christian Andersen a Dán Holger című meséje tette ismertté.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük