Hegyestű vulkánikus bazaltoszlopai Monoszlón

A Balaton-felvidék tanúhegyeinek és egyben Magyarországnak az egyik legnyűgözőbb természeti csodája a Monoszló közelében 337 méterre magasodó Hegyestű. A tanúhegy természeti csodái – a vulkanikus tevékenység során megszilárdult bazaltból álló, hatoldalú oszlopok – „orgonasípokhoz” hasonlítanak. A hatalmas bazaltoszlopok, a bazaltorgonák a hajdani kőbánya mélyéről is káprázatosak. A hegytetőre kapaszkodva pedig páratlan kilátás tárul elénk.

Hegyestű, Monoszló

Hegyestű, Monoszló

Hegyestű vagy Hegyes-tű egy tanúhegy a Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén, Monoszló és Zánka között, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.

A Balaton felé szőlőhegyként mutatkozó Hegyestű másik oldalát legyalulta a hajdani kőbánya. Épp ennek köszönhető, hogy a közel 50 m magas bányafal megmutatja, a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokká alakult.

A bazalt kitermelését 1930-ban kezdték el a Hegyestűn. A Balaton-felvidéki bazaltbányászat elleni tiltakozás hatására 1960-as évek közepén a Természetvédelmi Tanács határozatot hozott. A bányafalat már nem bonthatták tovább, csak a fal mentén az alapzatig fejthették a hegyet. 1970-ig működött a bánya, addigra már körülbelül a hegy felét letermelték.

Hegyestű, Monoszló

A bazalt hegyek peremének meredek letörései az úgynevezett bazaltorgonák. A Halápról jól látható Szent-György-hegy vulkánikus sziklái alatt, az Országos Kéktúra vonalán, az erdő mélyén bújik meg a mesebel szépségű Kaán Károly kulcsosház.

Hegyestű Geológiai bemutatóhely

Miután az egykori bánya területe természetvédelmi kezelésbe került, 1996–97-ben rendbe tették az elhanyagolt területet. Az egyik bányaépületben állandó kiállítás nyílt az egykori kőbányászatnak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeinek, a Balaton-felvidék földtörténetének és kőzeteinek, valamint a Hegyestű kialakulásának bemutatására.

A bányaudvarban létrehozott geológiai bemutatóhelyen a Káli-medence jellegzetes kőzeteinek egy-egy tömbjét állították ki. A bazaltfal mellett táblák ismertetik a vulkani jelenségeket és a bazalttal kapcsolatos tudnivalókat.

Hosszú, meredek, fakorláttal biztosított lépcsősor vezet fel a Hegyestű legmagasabb pontjára, ahol pazar kilátás vár és rajzos tábla segít beazonosítani a környék tanúhegyeit. A sziklafalon szigorúan védett hollók fészkelnek, ezért tilos a drónozás a területen.

A bazaltorgonák megközelítése

A bemutató hely belépőjeggyel látogatható, amely a parkolás díját is magában foglalja. Itt nemcsak a bazaltorgonákat csodálhatod meg, hanem a Dunántúli Kőtárat is, valamint a Hegyestű kráterét is bejárhatod. A tetejéről pedig pazar kilátás nyílik a környező vidékre.

Autóval a Zánka-Köveskál közti műútról Monoszló irányába kanyarodva, majd a keskeny bekötőútra jobbra letérve érhetjük el a bemutatóhelyet. A bejárati sorompó mögött van a nagy parkoló, melynek területén a Dunántúl jellegzetes kőzeteit bemutató szabadtéri kőtárlat segíti a ráhangolódást.

Monoszlóról gyalogosan a sárga sáv és a kék háromszög turista jelzésen, Zánkáról a sárga sáv turista jelzésen juthatunk el a Hegyestűig. A Monoszlóra vezető műúttól a 20-25 perces sétával érhetjük el a bejáratot.

A fogadóépületben frissítőket, kiadványokat és ajándéktárgyak is vásárolhatunk.

Hasonló vulkánikus eredetű természeti jelenségre nincs másik példa Magyarországon, sőt európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A leglátványosabb, amit saját magam láttam az az UNESCO világörökségi listára is felkerült Óriások útja (Giant’s Causeway) Skóciában.

Nyitvatartási és további információk a gelológia bemutató hely hivatalos oldalán.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük