Havas Mecsek csodálatos fotókon

Mindig valami különös izgalommal tölt el, amikor megérkezik az első hó. Persze nem a panelrengetegben, a város zajában szeretem nézni a táncoló hópelyheket, hanem a természetben. A csodát, ahogy a pihe-puha hópelyhek csipkeruhába öltöztetik a szürke természetet és kifehérítik a tájat. Kiefer Béla mesés fotóinak köszönhetően a havas Mecsek  múló varázslatát most a meleg szobából csodálhatjuk meg.

Havas Mecsek

A Mecsek középhegység a Dél-Dunántúlon, Pécstől északra. A Mecsek elnevezés valószínűleg a Miklós névből alakult ki. Eredetileg nem az egész hegységet, csak a Pécs fölötti Misina-tetőt jelölte. Mecsek 335 km²-es hegyvidéki területe ásványkincsekben gazdag, főleg a mészkő, szén és uránérc készletei jelentősek. Legmagasabb csúcsa a 682 m-es Zengő.

Több növény ritkaságnak ad helyet a Mecsek, pl. majomkosbor, bánáti bazsarósza és kora tavaszi illatos hunyor, melynek egy, évszakot tévesztett példányát ősszel kapta lencsevégre Béla.

Kiefer Béla a Közép-Mecsek egyik magasabb csúcsánál, az 581 méter magas Kis-Tubesnél örökítette meg a tél első próbálkozását. A Tubes név sokaknak ismerős lehet, hisz 2005 novemberétől gyakran szerepelt a híradásokban a Zengő-hegyre, konkrétan a Tubesre tervezett NATO radar miatt.  Környezetvédők, helyi szervezetek és értelmiségi csoportok nyomására végül a kormány lemondott arról, hogy ide kerüljün a NATO radar. Pécsi környezetvédők és civil szervezetek erőteljesen tiltakoztak e helyszín ellen is, a Pécsett 2007. márciusában az ügyről rendezett helyi népszavazás azonban az alacsony részvétel miatt eredménytelen maradt. Szerencsére a lokátor azóta sem épült meg, mert a Legfelsőbb Bíróság 2010 március 17-én érvénytelennek nyilvánította az építési engedélyt.

A Kis-Tubes kilátóból nem lehetett túl messze látni, de épp ez a sejtelmesség adta a táj szépségét.

havas Mecsek

Nagyon köszönöm Kiefer Bélának, hogy rendelkezésemre bocsátotta fantasztikus fotóit és elrepített bennünket egy álomvilágba!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük