Havanna látnivalói – a város, ahol megállt az élet

A kubai főváros, Havanna óvárosának egyik különlegességét az adja, hogy a gyarmati időszak takaros 18. századi házai között ott sorakoznak a lerobbant épületek. A tereken felzendülő élőzene és érezhető különleges hangulat miatt méltán érezhetjük úgy magunkat, mintha egy időutazáson vennénk rész a múltba. Egy kubai utazás nem lehet teljes Havanna látnivalói nélkül.

Havanna látnivalói - Capitolio

Havanna történelme

Havanna (spanyolul: San Cristóbal de La Habana, röviden La Habana [la aˈβana]) Kuba fővárosa. 2,2 milliós lakosával a szigetország legnépesebb városa és egyike Kuba 14 tartományának.

A várost Diego Velázquez de Cuéllar spanyol hódító alapította 1515-ben a jelenlegi Surgidero de Batabanó városka helyén. A város 1519-ben került át jelenlegi helyére, a Carenas-öböl partjára kereskedelmi kikötőként. 1538-ban felégették, 1553-ban és 1555-ben teljesen kifosztották a kalózok. 1607-ben lett Kuba fővárosa.

1762-ben, a hétéves háborúban, Nagy-Britannia szerezte meg a hatalmat a város fölött, ekkor ezerszám szállítottak ide rabszolgákat. Havanna visszaszerzése után a spanyolok az amerikai kontinens legjobban megerősített városává építették ki.

Az 1920-as években – az Egyesült Államokban érvényben lévő alkoholtilalom idején – night clubjaival és szerencsebarlangjaival az amerikai állampolgárok népszerű kirándulóhelyévé vált. Fidel Castro 1959. január 8-án, a Szabadság Konvojjal érkezett a városba, és Havanna lakói nagy örömmel fogadták érkezését. Az 1959-es kubai forradalom után a legtöbb szórakozóhelyet bezárták.

Napjainkra Havanna legtöbb épülete romos állapotba került. Ennek ellenére vagy tán épp ezért Havanna különös vonzerővel, hangulattal bír.

Havanna látnivalói

Havannai katedrális

Az óváros legismertebb látnivalója az asszimetrikus tornyú katedrális (Catedral de San Cristóbal) és az előtte álló tér. A 19 századi neoklasszikus templom gazdagon díszített homlokzatán több építészeti stílus jegyei is felfedezhetők, a legjellemzőbbek a barokk elemek. A katedrális belseje meglepően egyszerű és szerény. Ritkán van nyitva, így igazán szerencsés, aki bejut.

Havanna katedrális

Capitolio

Havanna egyik leghíresebb épülete a Capitolio, a washingtoni Capitolium kisebb méretű másolata. 1929-ben parlamentnek épült, de csak egy minisztérium működik benne. Ha van szerencsénk bejutni, megnézhetjük a világ egyik legnagyobb (17 méteres) beltéri szobrát, ami a köztársaságot szimbolizálja.

Havanna Capitolio

Malecon

Kihagyhatatlan látnivaló a Malecon, a mindig nyüzsgő part menti sétány. Minden év júliusában, a Moncada laktanya megtámadásának évfordulóján itt rendezik meg a havannai karnevált. Az egész városra kiterjedő fiestán másnap reggelig mulatnak a Maleconon.

Havanna Malecon

Az óváros az UNESCO kulturális világörökségének része.

Nagyon köszönöm a fotókat Angel Faustino Valle Hernándeznek (Fotos del Proyecto PACMA CUBA)!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük