Havanna látnivalói – a város, ahol megállt az élet

A kubai főváros, Havanna óvárosának egyik különlegességét az adja, hogy a gyarmati időszak takaros 18. századi házai között ott sorakoznak a lerobbant épületek. A tereken felzendülő élőzene és érezhető különleges hangulat miatt méltán érezhetjük úgy magunkat, mintha egy időutazáson vennénk rész a múltba. Egy kubai utazás nem lehet teljes Havanna látnivalói nélkül. Havanna óvárosa az egységes barokk és a neoklasszicista koloniális városépítészeti együttes okán 1982 óta az UNESCO világörökség része.

Havanna látnivalói - Capitolio

Havanna történelme

Kuba fővárosa Havanna (spanyolul: San Cristóbal de La Habana, röviden La Habana [la aˈβana]), 2,2 milliós lakosával a szigetország legnépesebb városa és egyike Kuba 14 tartományának.

A várost Diego Velázquez de Cuéllar spanyol hódító alapította 1515-ben a jelenlegi Surgidero de Batabanó városka helyén. A város 1519-ben került át jelenlegi helyére, a Carenas-öböl partjára kereskedelmi kikötőként San Cristóbal de la Habana néven. 1538-ban felégették, 1553-ban és 1555-ben teljesen kifosztották francia kalózok.

1558 és 1577 között épült a Castillode la Real Fuerza erőd. 1592-ben városi jogot kapott. 1597 és 1598 között felépült a Castillo de los Tres Reyes del Morro erőd. 1607-ben lett Kuba fővárosa.

A városfal építése 1674 és 1767 közé esett. 1723-ban épültek az első hajóépítő üzemek, 1728-ban egyetemet alapítottak.

1762-ben, a hétéves háborúban, Nagy-Britannia szerezte meg a hatalmat a város fölött, ekkor ezerszám szállítottak ide rabszolgákat. Havanna visszaszerzése után a spanyolok az amerikai kontinens legjobban megerősített városává építették ki.

1863-ban lebontották a városfalat, 1886-ban pedig betiltották a rabszolga-kereskedelmet.

Az 1920-as években – az Egyesült Államokban érvényben lévő alkoholtilalom idején – night clubjaival és szerencsebarlangjaival az amerikai állampolgárok népszerű kirándulóhelyévé vált. Fidel Castro 1959. január 8-án, a Szabadság Konvojjal érkezett a városba, és Havanna lakói nagy örömmel fogadták érkezését. Az 1959-es kubai forradalom után a legtöbb szórakozóhelyet bezárták.

Napjainkra Havanna legtöbb épülete romos állapotba került. Ennek ellenére vagy tán épp ezért Havanna különös vonzerővel, hangulattal bír.

Havanna látnivalói

Havannai katedrális – San Cristóbal-székesegyház

Az óváros legismertebb látnivalója az asszimetrikus tornyú katedrális (Catedral de San Cristóbal) és az előtte álló tér. A 18. századi egyszerű koloniálbarokk templom gazdagon díszített homlokzatán több építészeti stílus jegyei is felfedezhetők, a legjellemzőbbek a barokk elemek. A katedrális belseje meglepően egyszerű és szerény. Ritkán van nyitva, így igazán szerencsés, aki bejut.

Havanna katedrális

Plaza de la Catedral

A város szíve a katedrális előtti tér. A székesegyházat patkó alakban veszik körül a csodálatos paloták, például a 18. századi Palacio del Secundo Cabo. Ezen a téern adta Alejo Carpentier kubai költő Havannának az „oszlopok városa” nevet.

Capitolio National

Havanna egyik leghíresebb épülete a Capitolio National, a washingtoni Capitolium kisebb méretű másolata. 1929-ben parlamentnek épült, de csak egy minisztérium működik benne. Ha van szerencsénk bejutni, megnézhetjük a világ egyik legnagyobb (17 méteres) beltéri szobrát, ami a köztársaságot szimbolizálja.

Havanna Capitolio

Malecon

Kihagyhatatlan látnivaló a Malecon, a mindig nyüzsgő part menti sétány. Minden év júliusában, a Moncada laktanya megtámadásának évfordulóján itt rendezik meg a havannai karnevált. Az egész városra kiterjedő fiestán másnap reggelig mulatnak a Maleconon.

Havanna Malecon

Plaza de Armas

A Plaza de Armas – Fegyverek tere – Havanna legrégebbi tere. Itt kezdődött minden: a hatalmas trópusi pálmák alatt tartották 1519-ben az első misét és alapították meg La Habana városát.

A gyarmati időkben itt gyakorlatoztak a spanyol korona katonái. Napjainkban pedig régi könyveket, szivart és a Che Guevara által szignált bankjegyeket adják-veszik a havannaiak itt. Minden november 16-án, a város védőszentjének, San Cristóbalnak az ünnepén a fél város körbejárja, hogy kívánjon valamit.

Havanna színes házai és autói

Palacio de los Capitanes Generales

A Plaza de Armas tér ékessége a Palacio de los Capitanes Generales, amelyet 1776-ban emeltek azékhelyül Kuba spanyol főkapitányai számára. Ma itt található a Museo de la Ciudad, a Várostörténeti Múzeum, amely áttekintést ad a város történetéről 1492-től – amikor Kolumbusz felfedezte a szigetet -, az 1959-es forradalomig.

Castillo de la Real Fuerza

A fosztogató kalózok elleni védekezésül épült a Plaza de Armas oldalára Kuba legrégebbi erődítménye. A kerek vártornyon kecses bronzfigura áll, a „La Giraldilla”, Havanna jelképe.

Havanna óvárosa, az UNESCO világörökség

Az óváros 1982 óta az UNESCO kulturális világörökségének része.

Kiemelt világörökségi területek

  • Castillo San Salvador de la Punta,
  • Castillo de la Real Fuerza,
  • San Cristóbal-székesegyház,
  • Palacio de los Capitanes Generales: 1899 és 1902 között a megszálló Amerikai Egyesült Államok képviselőjének székhelye,
  • El Templete: Havanna alapításáank lenegdás színhelye,
  • García Lorka Színház,
  • a wahsingtoni Capitolium mintájára épült Capitolio Nacional.

Nagyon köszönöm a fotókat Angel Faustino Valle Hernándeznek (Fotos del Proyecto PACMA CUBA)!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük