Hatvani Grassalkovits-kastély a magasból – videóval

A hatvani Grassalkovits-kastély a 18. század közepén épült uradalmi központként. Ma az épületben a teljes felújítást követően, 2014-ben megnyílt Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum működik.

Hatvani Grassalkovits-kastély

Hatvani Grassalkovits-kastély

A Grassalkovits-kastély Hatvan főterének meghatározó épülete, egyben az egyik legrégibb épület a városban.

A ma is látható kastélyt Grassalkovich Antal gróf építtette 1754-63 között az egykori hatvani vár romjain és köveinek felhasználásával. A család a gödöllői kastélyban lakott, ezt az épületet a gazdasági uradalom központjának szánták. Először a középrész készült el Oraschek Ignác tervei alapján. A kapukeretet és erkélyt Mayerhoffer András tervezte. Az 1763-ban emelt a két szárnyat Jung József tervezte.

Az építtető gróf unokája, Grassalkovich III. Antal halála után a hatvani birodalmat báró Sina György és fia, Simon vásárolta meg. 1867-ben a birtok a kastéllyal együtt Deutsch Ignác terménykereskedőhöz került, de csak 1890 kezdték el használni. Ekkor elkezdődött a kastély felújítása és a park kialakítása. Az 1910-es években neobarokk stílusban alakították át. Ekkor kerültek fel a kocsiáthajtóban, a lépcsőházban és az emeleti díszteremben látható, neobarokk stukkódíszeket.

A kastélyparkot 35 szobor és 13 faragott kőpad és szökőkút díszítette. A második világháborúban a németek Gestapo-központot rendeztek be. A műkincseket, berendezési tárgyak eltűntek.

Később a kastélyt középiskolának, majd kórháznak használták. Az egykori park fáit kivágták, helyén kollégiumot, kórházat, rendelőintézetet, nővérszállást építettek, majd még egy lakótelepet is. A parkból mára csak pár száz négyzetméter zöldterület maradt.

1979-ben a kastélyt életveszélyessé nyilvánították és bezárták. 1980-as évek közepén a bal szárnyban megnyílt a Grassalkovich Művelődési Központ. A rendszerváltás után némi renoválás történt, de nagyobb munkák csak 2010 után kezdődtek. A 2014-es nyitás egy uniós pályázat és az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult, 3,15 milliárd forintos teljes körű felújításnak köszönhető.

2014-ben a kastélyban kapott helyet a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. A múzeum a történelmi Magyarország vad- és halfajait, azok életterét, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődését mutatja be. 

Hatvani Grassalkovits-kastély a magasból – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük