Hatalmas karácsonyfává változott az Avasi kilátó

Ha azt hitted, hogy a csodálatos miskolci mézeskalács villamos mellett más szépséget már nem tartogat a borsodi megyeszékhely, akkor nagyot tévedtél. Miskolc Tv-tornya, az Avasi kilátó az idén is szimbolikus karácsonyfává alakult. Az országban egyedülálló ünnepi látványosságot január 3-áig csodálhatjuk meg. 

Hatalmas karácsonyfává alakult Miskolc Tv-tornya, az Avasi kilátó

Fotó: Horváth Csongor

Hatalmas karácsonyfává változott az Avasi kilátó

Miskolc hegyén, az Avason az 1900-as évek elején építettek először tornyot, ami tűztoronyként szolgált.  A tűzoltó őrtorony valóságos látványosságnak számított, környéke hamar kedvelt kirándulóhellyé vált. 1906-ra lett kész, amikor Rákóczi hamvait Kassára szállították, így Rákóczi-toronynak nevezték el.

Pár évtized múlva vasbeton vázra feszített tölgyfából építettek kilátót, amit fazsindellyel fedtek. A fából készült épület előbb csak megrongálódott, majd 1956-ban teljesen kiégett egy tűzvészben. A város jelképét, a mostani tornyot 1963-ban emelték Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján.

Nemcsak Tv-toronyként funkcionál, tetején étterem is található. Kedvelt kirándulóhely, a 72 méter magas tv-toronyból több mint 180 fokos kilátás nyílik Miskolcra.

Erős szélben az épület 60 méter feletti részén 45 centiméter a tű vízszintes mozgása. Ha egyik oldalát tűzi a nap, 15 centimétert is képes elmozdulni.

December 19-én a tavalyi év után az idén is ünnepi díszbe öltözött, és az ország legmagasabb szimbolikus karácsonyfájává alakult át az Avasi kilátó.

Az óriásfenyővé váláshoz a szakemberek összesen 35, egyenként 30 méter hosszú, acélsodronyokra kötegelt fényfüzért, és rajta ezernél is több színes LED-izzót helyeztek el. A torony homlokzatának további felületeit speciális színezőlámpákkal festették zöldre, melyek így a fenyő ágait, a karácsonyfa zöld tűleveleit  szimbolizálják.

Az Avasi kilátó fényárját január 3-áig csodálhatják meg a miskolciak és az ide látogatók.

A Diósgyőri vár jelenleg felújítás alatt áll, így az nem változott az ország legnagyobb adventi koszorújává és onnan adventi üzenetek sem érkeznek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük