Hatalmas karácsonyfává változott az Avasi kilátó

Ha azt hitted, hogy a csodálatos miskolci mézeskalács villamos mellett más szépséget már nem tartogat a borsodi megyeszékhely, akkor nagyot tévedtél. Miskolc Tv-tornya, az Avasi kilátó az idén is szimbolikus karácsonyfává alakult. Az országban egyedülálló ünnepi látványosságot január 3-áig csodálhatjuk meg. 

Hatalmas karácsonyfává alakult Miskolc Tv-tornya, az Avasi kilátó

Fotó: Horváth Csongor

Hatalmas karácsonyfává változott az Avasi kilátó

Miskolc hegyén, az Avason az 1900-as évek elején építettek először tornyot, ami tűztoronyként szolgált.  A tűzoltó őrtorony valóságos látványosságnak számított, környéke hamar kedvelt kirándulóhellyé vált. 1906-ra lett kész, amikor Rákóczi hamvait Kassára szállították, így Rákóczi-toronynak nevezték el.

Pár évtized múlva vasbeton vázra feszített tölgyfából építettek kilátót, amit fazsindellyel fedtek. A fából készült épület előbb csak megrongálódott, majd 1956-ban teljesen kiégett egy tűzvészben. A város jelképét, a mostani tornyot 1963-ban emelték Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján.

Nemcsak Tv-toronyként funkcionál, tetején étterem is található. Kedvelt kirándulóhely, a 72 méter magas tv-toronyból több mint 180 fokos kilátás nyílik Miskolcra.

Erős szélben az épület 60 méter feletti részén 45 centiméter a tű vízszintes mozgása. Ha egyik oldalát tűzi a nap, 15 centimétert is képes elmozdulni.

December 19-én a tavalyi év után az idén is ünnepi díszbe öltözött, és az ország legmagasabb szimbolikus karácsonyfájává alakult át az Avasi kilátó.

Az óriásfenyővé váláshoz a szakemberek összesen 35, egyenként 30 méter hosszú, acélsodronyokra kötegelt fényfüzért, és rajta ezernél is több színes LED-izzót helyeztek el. A torony homlokzatának további felületeit speciális színezőlámpákkal festették zöldre, melyek így a fenyő ágait, a karácsonyfa zöld tűleveleit  szimbolizálják.

Az Avasi kilátó fényárját január 3-áig csodálhatják meg a miskolciak és az ide látogatók.

A Diósgyőri vár jelenleg felújítás alatt áll, így az nem változott az ország legnagyobb adventi koszorújává és onnan adventi üzenetek sem érkeznek.

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Nagy Jucó

Nagy Jucó blogger, a virágok és az utazások szerelmese

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük