Hasznosításra vár a Bolza-kastély Szarvason

Szarvason, a Holt-Körös bal partján álló Bolza-kastély az 1810-es években épült klasszicista stílusban. A 20. század közepe óta állami tulajdonban van, belülről nem látogatható. Parkja megyei jelentőségű természetvédelmi terület több különleges növénnyel. A város szeretné saját kézben tudni az épületet, idegenforgalmi célokra, pl. képtárként szeretnék hasznosítani.

Bolza-kastély Szarvason

Bolza-kastély múltja és jövője

Az olasz származású Bolza család házasság révén került Magyarországra a 18. században. Az idők során szinte magyarokká váltak, a gazdag örökségnek, amit Szarvas városára hagytak legszebb alkotása a Holt-Körös bal partján álló Bolza-kastély és csodálatos parkja. Bolza család telepítette az Anna- és Erzsébet-ligetet és a Pepi-kertet, ami ma Szarvasi arborétum.

A kastélyt Bolza József (1780-1862) építtette 1810 körül klasszicista stílusban, miután feleségül vette Batthyány Annát. Az épületet a 19. század közepén átalakították és újabb lakó- és fogadószobákkal, valamint házi kápolnával bővítették. Ekkor létesült a két oszlopcsanok is a keleti és nyugati főbejárat előtt.

Mai formáját Bolza Pál (1861-1947) elképzelései nyomán nyerte el. Nevéhez fűződik a csodálatos park kialakítása is, amit a Körös szabályozása után kezdett meg. A hatalmas mocsárciprus is ekkor került a kertbe.

Bolza Pál beceneve Pepi volt, róla kapta a nevét a Pepi-kert, a mai Szarvasi Arborétum, ahol a Mini Magyarország makettpark is működik.

Ő építette a ma is álló partvédőművet és a kastély bejáratához vezető lépcsősort. A család olasz eredetére emlékeztetve a lépcsősor pihenőjén 1911-ben felállíttatta Romulusnak és Remusnak, Róma legendabeli alapítóinak szobrát, a Rómában álló farkas-szobor másolatát.

A földszintes kastély sávos homlokzatán a Bolza-Batthyány-címer található. A kastély belső alapterülete 1000 m². Az épület belsejében ma is eredeti ajtók láthatóak, a díszteremben márványkandalló áll.

A Bolza-kastély 1949 óta műemlék, állami tulajdonban van, parkja megyei jelentőségű természetvédelmi terület.

A kastély hosszú időn át az Öntözési Kutató Intézet, majd 2009. január 1-től megszűnéséig a Szent István Egyetem Békés megyei karait irányító központ székhelyéül szolgált.

A kastély nagy része kihasználatlanul áll, miközben az állaga folyamatosan romlik. A város a Magyar Államkincstártól kérte, hogy az állami tulajdonú kastélyt adják át a városnak. Az épületet idegenforgalmi célokra, pl. képtárként szeretnék hasznosítani.

Bolza-kastély parkja

A Bolza-kastély csak kívülről tekinthető meg.

A kastély parkjában kb. 50 fajta fa és cserje található. Ezek Ázsiából, Afrikából, Amerikából és Európából származnak. A mocsári ciprus mellett a park egyik legszebb fája a Ginkgo biloba, azaz páfrányfenyő. A legöregebb élő fája a mintegy 150 éves vadgesztenye vagy más néven bokrétafa.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük