Hajdúszoboszló látnivalói: sokkal több mint fürdőváros

Hajdúszoboszló látnivalói túl mutatnak Európa legnagyobb fürdőkomplexumán. A Debrecentől 22 km-re fekvő település népszerűségét mutatja, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország harmadik legnépszerűbb települése Budapest és Hévíz után. A parkosított üdülővárosban minden adott a családok és gyógyulni, felüdülni vágyók aktív és passzív kikapcsolódásához az év minden szakában.

Hajdúszoboszló látnivalói

Hajdúszoboszló látnivalói

Bocskai István szobra

A tatárok pusztítása után elnéptelenedett Hajdúszoboszló Bocskai Istvánnak köszönheti újjászületését. Az erdélyi fejedelem – akinek lovasszobra a városközpontot díszíti – a Habsburgok ellen vívott függetlenségi harcokban érdemeket szerzett hétszáz hajdúnak adott itt földet és otthont 1606-ban.

Hajdúszoboszló

Pávai Vajna Ferenc szobra

A város jelene szempontjából az 1925-ös év a meghatározó. Pávai Vajna Ferenc főgeológus irányításával földgáz után kutattak, amikor hirtelen barna színű, különös illatú, meleg folyadék tört fel. Az árkokban, gödrökben rendszeresen ruhát mosó asszonyok észrevették, hogy enyhül az évek óta fennálló ízületi fájdalmuk.

Hajdúszoboszló

Tudományos vizsgálatok bizonyították a víz jótékony hatását, megépült a gyógyfürdő, így elindult a település fejlődése.

Az 1940-es években a Bánomkertben elkezdődött az üdülők és szállodák építése. 1941 óta pedig már szállókat, apartmanokat és magánlakásokat is építenek. A városrészhez tartozik a Mátyás Király sétány, a szebbnél szebb szállodák utcája.

Hajdúszoboszlói Hungarospa Fürdőkomplexum

A gyógyfürdő az Aquaparkkal, a stranddal és 2010-ben megnyitott Aqua-Palace élményfürdővel hatalmas fürdőkomplexumot képez. A Hungarospa, hazánk és egyben Közép-Európa legnagyobb fürdőkomplexuma szolgáltatásaival egész évben felejthetetlen élményt kínál a gyógy- és üdülővendégek, valamint a gyermekes családok számára.

Hajdúszoboszló

Hungarospa egységei

  • szabadtéri Strand,
  • Aquapark,
  • Aqua-Palace fedett élményfürdő,
  • Prémium Zóna,
  • fedett Árpád Uszoda.

A fürdőcsarnok 3 gyógyvizes medencéje mellett 4 nyitott látványmedence is a vendégek rendelkezésére áll. A strand 30 hektáros parkjában 13 medence található, melyek közül minden korosztály kedvére választhat. A hullámmedencében óránként mesterséges hullámverés várja a fürdőzőket.

A strand legnagyobb szenzációja a mediterrán hangulatot ársztó a fövenyes part, ahol kalózhajó, világítótorony, pálmafasor és az időszakonként hullámzó víz gondoskodik a szórakozásról,

A csónakázótó is a strand területén található, ahol vízibiciklizni és csónakázni lehet. A csúszdaparkban 15 féle óriás csúszda közül választhatnak a lesiklás szerelmesei.

A három szintes Aqua-Palace fedett élményfürdő egész évben várja a családokat exkluzív élménymedencéivel. A gyerekvilágban a kicsik egész napos szórakozásáról bébi és családi medencék, foglalkoztató terem, játszóház gondoskodik. A vízipalota wellness és fitness szolgáltatások széles palettáját nyújtja.

A kulináris élvezetekről számos csárda, gyorsétterem, fagyizó és egyéb vendéglátó egység gondoskodik a strandon.

Hajdúszoboszló

Harangház

A strand előtti parkban áll a millenniumi emlékmű, a Harangház. Oborzil Edit iparművész és férje, Rácz Zoltán építész egyedi alumínium öntvény 50 harangja látható itt, melyeket a művész házaspár Hajdúszoboszlónak adományozott.

A Harangházat három, fából készült jelfa veszi körbe, amelyek a Turulo, Csodaszarvas és Lélekmadár neveket viselik.

Hajdúszoboszló

Gyógypark és sétány élménypontokkal

A strandfürdő nyári főbejáratától a Mátyás király sétány végéig számos élményelem várja a városba látogatókat.

Szent László-templom

A római katolikus templom barokk stílusban épült 1776-ban. Érdekessége a város történetét, a fürdő fejlődését bemutató freskók együttese. Krakkói érsek korában megfordult itt Karol Wojtyla, akit II. János Pál pápaként ismerhetünk.

Hajdúszoboszló

Református templom

A Kálvin téren áll a 15. századi alapokra épült református templom, melynek erődfala a város legfontosabb műemléke a templom mögött látható.

Hajdúszoboszló látnivalói

Görögkatolikus templom

Néhány éve új templom épült, így most már az alig néhány száz fős görög katolikus közösségnek is van temploma.

Múzeumok, kiállítóhelyek Hajdúszoboszlón

Bocskai István Múzeum

Múzeumokban, kiállító helyekben is bővelkedik a város. Bocskai István Múzeum a város történetét bemutató állandó kiállításnak ad helyet.

Nemzetközi Modern Múzeum

Nemzetközi Modern Múzeum Joseph Kádár gyűjteményében jött létre, többek közt Picasso, Kassák, Vasarely műveivel.

Gazdaház Múzeum

A Gazdaház múzeum tárgyi emlékek bemutatásával idézi meg, egy nemesi birtokos, a Czeglédy család egykori életét.

Csanády Borház

Csanádyak három hajdúkerületi főkapitányt is adtak a hajdúvárosoknak. Emléküket őrzi a klasszicista stílusú, műemlékileg hitelesen helyreállított épület, a Csanády Borház.

Skanzen

A Skanzen régi idők hangulatát idézi, ahol a megnézhetjük, hogy éltek dédszüleink.

Városháza

A városháza impozáns épülete is a település gazdagságáról árulkodik. 

Hajdúszoboszló

Fordított ház

A siófoki fordított ház után hazánkban másodikként Hajdúszoboszlón nyílt meg a különleges perspektívák és feledhetetlen élményeket nyújtó fejetetejére fordított ház.

Szabadulószoba

Itt megtudhatod, hogyan szabadulj ki a földrengés rázta metróalagútból, vagy hogy megtalálod e a bankrabló kincsét a 60 perces játék alatt a logikai fejtörők segítségével.

Szórakozási lehetőségek Hajdúszoboszlón

Évente több fesztivált és rendezvényt is tartanak a közel 24 ezer lakosú városban, ahol mára szinte mindenki a turizmusból él. Minden korosztály megtalálhatja a számítását, hisz van itt Toros napok, Grill és Sörfesztivál, Bió és borfesztivál, folklór és dixieland fesztivál is. Ősszel szüreti mulatság és libalakoma csábítja a kikapcsolódásra vágyókat.

A kalandok kedvelőit bringa utak, Mókuskaland élménypark, bringó hintó, gokart pálya, városnéző nosztalgia vonat és horgász tó is várja.

A várost árnyas és virágos parkok, szökőkutak teszik még élhetőbbé és vonzóbbá.

Hajdúszoboszló

Ha mindehhez hozzávesszük a környék látnivalóit (Debrecen, Hortobágy), rá kell jönnünk, egy hét kevés Hajdúszoboszló és környékének felfedezésére.

Stílusos szállások Hajdúszoboszlón

Mesés apartmanok Hajdúszoboszlón

Toszkán hangulat Hajdúszoboszlón

Nagyon köszönöm a fotókat az információkat az Ilonának, az Ilona apartmanház háziasszonyának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük