Ha Long-öböl Vietnámban – A Sárkány öble

A Ha Long-öböl Vietnám egyik legnépszerűbb természeti látványossága, a világ nyolcadik csodájának mondják. A Sárkány öblének is hívott partszakaszon 1969, többségében többszáz méter magas mészkőszikla emelkedik ki a vízből, amelyek különleges esztétikai látványt nyújtanak. A növényekkel borított lakatlan szigeteket és sziklaszirteket fából készült, autentikus bárkákon ringatózva fedezhetjük fel. A szigetek némelyikén cseppkőbarlagban is gyönyörködhetünk. A Ha Long-öböl 1994 óta az UNESCO természeti világörökségi listáján is szerepel.

Ha Long-öböl

Ha Long-öböl Vietnámban

Ha Long-öböl – Vietnami nyelven Vinh Ha Long, az „alámerülő sárkány öble”. Az ország északi részén található, 1969 mészkőszikla emelkedik ki a Tonkini-öbölből.

1994 óta az UNESCO természeti világörökségi listáján szerepel.

A szigetek némelyikén cseppkőbarlang is található, melyek a vietnami háború idején raktárként és kórházként is működtek. – ajánlotta figyelmünkbe a természeti szépséget Tóthné Éva.

A Hạ Long-öböl (vietnámi nyelven: Vịnh Hạ Long) egy 1 500 km² nagyságú terület a Vietnámi-öbölben (Tonkini-öböl), Vietnám északi részén, Hanoitól délkeletre. A Vịnh Hạ Long név jelentése: „az alámerülő sárkány öble”. 

A helyi pénz, a dong egyik bankjegyén a Ha Long-i öbölképe látható.

Ha Long-öböl keletkezésének legendája

Az öböl keletkezésének mítoszát Vietnám történetében kell keresni. Vietnam hosszú története során mindig is küzdelmet folytatott a hódítókkal és megszállókkal. Például ezer évig álltak a kínaiak politikai és kuturális fennhatósága alatt. Nem csoda hát, hogy a vietnámiak átvették a kínaiak sárkánykultuszát.

A legenda szerint az öböl létrejötte a közeli hegyekben élő sárkánynak köszönhető. Sok-sok évvel ezelőtt ellenség támadt Vietnám északi partjaira, ami bizony egyáltalán nem volt a part fölötti hegyekben élő sárkány ínyére. Haragra gerjedve az idegenekre támadt.

Amikor a sárkány a parthoz szaladt, hatalmas farkával mély barázdákat, völgyeket húzott a földbe. A támadók fejvesztve menekültek vissza a tengerre, a csónakjaikra, de a hatalmas sárkány utáuk vetette magát, a tenger vize elárasztotta a csak nem régen felszántott völgyeket.

Az öböl nevében a sárkány még máig él, hisz a „ha long ” annyit tesz „a leszálló sárkány”.

A tudományos magyrázat ennél sokkal prózaibb. Tudósok szerint 500 millió évval ezelőtt a hegyláncok a tengerbe süllyedtek.

Buddha is megállt itt egyszer, hoyg lemossa magáról az emberiség bűneit.

Látnivalók a Ha Long-öbölben

A geológusok szerint a bizarr alakú sziklák és a tenger alkotta táj az utolsó jégkorszakban lesüllyedt délnyugat-kínai táblához tartozik. A sós víz, a szél és egyéb környezeti elemek a mészkősziklák különösen lágy részeit „kimosták” és így keletkeztek a különös alakzatok.

Összesen 1969 mészkőszikla emelkedik ki a vízből, amelyek többsége lakatlan sziget vagy szirt. Szép számmal találunk több száz méter magas sziklákat is. Az árapály váltakozása, az időjárás, a szél és a víz üregeket és barlangokat alakított ki a kőzetben.

Sung Sot-barlang

Némely barlangban különös alakú álló- (sztalagmit) és függő (sztalagtit) cseppkövek alakultak ki. Ilyen például a Sung Sot-barlang, amit a Meglepetések barlagjának is neveznek. A több mint harminc méter magas termének különlegességei az óriás cseppkövek. Színes kis lámpákkal világítják meg őket: hogy ki mit lát beléjük az csak fantázia kérdése.

Ha Long-öböl

A mintegy 1600 mészkősziget és -szirt 1500 km2 területű a hosszan elnyúló öbölben. A legmagasabb sziget 200 méter magas, de vannak 5-10 méter magas szirtek is.

A területet 1962-ben helyezték védelem alá.

Számos szigeten régészeti leletekre bukkantak. Pl. a Giap Khau (Hon Gai) szigeten a Hoa-Binh-kultúra nyomait találták. Kőkori leleteket, az ún. Ha Long-kultúra emlékeit találták meg a Taun Chau és Cat Ba szigeteken.

A vietnámi háború nem kerülte el az öblöt sem. A franciák és az amerikaiak elleni háborúban néhány szigetet és barlangot utánpótlásraktárrá építettek ki, illetve menekültek és betegek számára alakítottak ki táborhelyeket. Az öböl legnagyobb szigetén, Cát Bá egyik barlangjában még egy háromszáz férőhelyes kórház is működött.

Ha Long-öböl

Cát Bá sziget

A legnagyobb, 354 km² alapterületű Cát Bà szigeten kb. 12 000 szigetlakó lakik. Főként halászatból, osztrigatenyésztésből és a turizmusból élnek.

A sziget tele van jobbnál jobb hotelekkel, bárokkal, kis éttermekkel. Cát Bá a több mint húsz éve átadott nemzeti parkjáról is híres: vízesések és mangróve erdők tarkítják. Egyedül sétálni azonban tilos, hiszen könnyű eltévedni a mészkőszirtek között.

Majmok szigete

A majmok szigeténél lelkes turisták banánnal etetik az állatokat, pedig ez nemveszélytelen művelet, mert a szabdon élő majmok közelebbről is szeretnének megismerkedni velük.

Sokan a sziklák alakjában teknőst, bivalyt, elefántot, harcoló kakasokat vagy szellemeket vélnek felfedezni. Főleg így van ez ha a táj finom permeteső pérájába burkolődzik vagy naplementekor.

Vung Vieng úszófalu

Az öböl négy úszófalujának egyike Vung Vieng. Lakói az egymás mellett sorakozó halászhajókból kialakított településen élnek, ma már legtöbben az államtól kapott faházakban. Van iskolájuk és közösségi foglalkoztatójuk is. Vannak, akik sosem hagyják el otthonukat a szárazföld kedvéért.

A férfiak halásznak, kajakkölcsönzőt üzemeltetnek, az asszonyok viszik a boltot, akárcsak az ázsiában többfelé található úszópiacokon. Ütött-kopott csónakjukból, karjukon a legkisebb gyerekkel kínálgatnak mindent, ami kedves lehet a turistáknak: meglékelt kókuszdiót, a tenger gyümölcseit, halat, rákot, kagylót, amit ha kell meg is sütnek a csónakban felállított, fatüzelésű tűzhelyen.

Úszófalu a Ha Long-öbölben

Élet a Ha Long-öbölben

A hatalmas öbölben ma is csak pár halászfalu húzódik meg. Így kedvező életfeltételek kínálkoznak ritka állatoknak. A sziklákon megmaradt monszunerdők és bambuszligetek fáin gibbonok és pisze orrú majmok ugrálnak. A part menti területeken kócsagfélék, vörös gémek kutatnak táplálék után.

A víz alatt korallpadok húzódnak, melyek között tengeri uborkák, garnélák és homárok lebegnek.

1994-ben az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek listájára került.

Évente csaknem egymillió turista érkezik az öbölbe. A tenger vize egyre iszaposabbá válik, ami a korallpadok létét és halászatból élők létét veszélyezteti, és a víz minősége rendkívüli mértékben romlik.

Ha Long-öböl

A kalandvágyók kajakban ülve is kipróbálhatják ügyességüket, ami olyan, mintha egy tűfokán próbálnának átjutni. A bátrabbak megfürödhetnek, márha nem félnek a meduzáktól.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük