Gyula látnivalói: sokkal több mint fürdőváros

Gyulát legtöbben a fürdője és kolbász fesztivája miatt keresik fel, pedig a Békés megyei város ettől sokkal több izgalmas programot és látnivalót ígér. Pajorné Kiss Edit olvasónk bemutatja, milyennek látta Ő a csendes kis várost. Nézzük, melyek Gyula látnivalói!

Gyulai vár

Gyula látnivalói

A Békés megyei város sok parkjával, műemlékével, valamint hangulatos utcáival, és nem utolsósorban fürdőváros jellegével jelentős turisztikai szereppel bír. A Gyulai-vár a XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára.

Gyula

A Várfürdő – Gyula városának már a török uralom előtt volt hideg vizes fürdője. 1957-ben a Városi Tanács határozott a gyógyfürdő létesítéséről.

Gyula fürdő

A Százéves Cukrászda berendezése – A mai Százéves (Reinhardt) Cukrászda épületét az 1801. évi tűzvész után id. Czigler Antal tervezte és építette. Az épület földszintjén 1803-ban édességbolt nyílt. A házban gyógyszertár is működött, amelynek helyén 1840-ben Salis András cukrász cukrászdát alakított ki. Az 1984-1986 közötti helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni, míg az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel.

Gyula cukrászda

A Kossuth-tér Gyula szívében található tágas tér, mely egykor heti vásároknak adott otthont. 2006-ban új arculatot kapott:szökőkutak, díszmedencék, rendezvényterek és képzőművészeti alkotások kaptak itt helyet.

Gyula

Élővíz csatorna – Az csatorna medrében folyt a Fehér-Körös egészen a 19. századig. Mivel a folyó eredeti medre bevezette a városba az árvizeket, így egy tűs gátat építettek.

Gyula

Pálinka kóstoló – Gyulán immár majd három évszázados hagyománya van a pálinka készítésének. A város első főzdéjét Harruckern János György alapította 1731-ben.

Gyula

Világóra – A gömbhöz egy kettős szimbolikájú talapzat tartozik, melynek felső, 12 egyenlő részre osztott gránittáblákból álló része a helyi időt, illetve a világ időzónáihoz tartozó pontos időt mutatja.

Gyula

Babi vendéglője – Itt étkeztünk. Az egykori Szőttes Szövetkezet műemlék védelem alatt álló épülete.
Gyula
Díszkút a Petőfi téren – Heilinger Antal építőmester tervei szerint készült 1927-ben. Vize az 1978-i “békési” földrengéskor elzáródott, a város lakói azonban megőrizték elődeik alkotását.
Gyula
Almásy kastély – A mai kastély első periódusát, főszárnyának középső részét Harruckern János György 1740 körül építtette fel.A kastély 1888-ban az Almásy–Wenckheim házaspár tulajdonába került. Az egykori grófi rezidenciában 2015-ben nyílt meg a Látogatóközpont.
Gyula Almásy kastély
Erkel Ferenc emlékház – A kántor és iskolaház az 1830-as átalakításkor kapta klasszicista stílusát. Az Erkel család 1806-ban érkezett Gyulára Pozsonyból. Az apa, Erkel József 1841-ig lakott és tanított az iskolában. Itt született 1810. november 7-én fia, Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője. A házat mai formájában Nuszbek Mihály építette meg 1830 végére.
Gyula
Nagyon köszönöm a képes beszámolót Pajorné Kiss Editnek!

További olvasnivalók Gyuláról

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük