Gyula látnivalói: sokkal több mint fürdőváros

Gyulát legtöbben a fürdője és kolbász fesztiválja miatt keresik fel, pedig a Békés megyei város ettől sokkal több izgalmas programot és látnivalót ígér. Pajorné Kiss Edit olvasónk bemutatja, milyennek látta Ő a csendes kis várost. Nézzük, melyek Gyula látnivalói!

Gyulai vár

Gyula látnivalói, nevezetességei

A Békés megyei Gyula látnivalói tényleg hosszasan sorolhatók. A kedvelt fürdővárosban várat és kastélyt is találunk és több múzeum is segít a város történelmének megismerésére.

Gyula

Gyulai vár

A Békés megyei város sok parkjával, műemlékével, valamint hangulatos utcáival, és nem utolsósorban fürdőváros jellegével jelentős turisztikai szereppel bír. A Gyulai-vár a XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára.

Gyulai Várfürdő és AquaPalota

A Várfürdő – Gyula városának már a török uralom előtt volt hideg vizes fürdője. 1957-ben a Városi Tanács határozott a gyógyfürdő létesítéséről. A Várfürdő az Alföld egyik legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője négycsillagos strand- és gyógyfürdő minősítéssel büszkélkedhet. Az Almásy-kastély 8,5 hektárterületű ősparkjában található komplexum területén 19 gyógy- és élménymedence, gyermek-víziparadicsom, pezsgő és hullámmedence várja a kikapcsolódni vágyókat.

Gyula fürdő

Százéves cukrászda

A Százéves Cukrászda berendezése – A mai Százéves (Reinhardt) Cukrászda épületét az 1801. évi tűzvész után id. Czigler Antal tervezte és építette. Az épület földszintjén 1803-ban édességbolt nyílt. A házban gyógyszertár is működött, amelynek helyén 1840-ben Salis András cukrász cukrászdát alakított ki. Az 1984-1986 közötti helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni, míg az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel.

Gyula cukrászda

Kossuth tér

A Kossuth-tér Gyula szívében található tágas tér, mely egykor heti vásároknak adott otthont. 2006-ban új arculatot kapott:szökőkutak, díszmedencék, rendezvényterek és képzőművészeti alkotások kaptak itt helyet.

Gyula

Élővíz csatorna

Élővíz csatorna – Az csatorna medrében folyt a Fehér-Körös egészen a 19. századig. Mivel a folyó eredeti medre bevezette a városba az árvizeket, így egy tűs gátat építettek.

Gyula

Gyula és a pálinka

Pálinka kóstoló – Gyulán immár majd három évszázados hagyománya van a pálinka készítésének. A város első főzdéjét Harruckern János György alapította 1731-ben.

Gyula

Gyulai Kolbász Múzeum

Az 1985-ben megnyitott kiállítás anyagát gyulai és környékbeli hentes családok által a múzeum részére átadott eszközökből állították össze.

Világóra

Világóra – A gömbhöz egy kettős szimbolikájú talapzat tartozik, melynek felső, 12 egyenlő részre osztott gránittáblákból álló része a helyi időt, illetve a világ időzónáihoz tartozó pontos időt mutatja.

Gyula

Babi vendéglője

Itt étkeztünk. Az egykori Szőttes Szövetkezet műemlék védelem alatt álló épülete.

Gyula

Petőfi tér

Díszkút a Petőfi téren – Heilinger Antal építőmester tervei szerint készült 1927-ben. Vize az 1978-i „békési” földrengéskor elzáródott, a város lakói azonban megőrizték elődeik alkotását.

Gyula

Almásy–Wenckheim-kastély és látogatóközpont

Gyula Almásy kastély

Almásy kastély – A mai kastély első periódusát, főszárnyának középső részét Harruckern János György 1740 körül építtette fel.A kastély 1888-ban az Almásy–Wenckheim házaspár tulajdonába került. Az egykori grófi rezidenciában 2015-ben nyílt meg a Látogatóközpont.

Erkel Ferenc Emlékház

Erkel Ferenc emlékház – A kántor és iskolaház az 1830-as átalakításkor kapta klasszicista stílusát. Az Erkel család 1806-ban érkezett Gyulára Pozsonyból. Az apa, Erkel József 1841-ig lakott és tanított az iskolában. Itt született 1810. november 7-én fia, Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője. A házat mai formájában Nuszbek Mihály építette meg 1830 végére.

Gyula

Dürer-emléktábla

Az Erkel Ferenc Emlékház utca felőli oldalán egy Dürer-emléktáblát is elhelyeztek, ami jelzi Albrecht Dürernek, a neves német festőnek a gyulai kötődését. A festő apja innen indult világot látni, és ajtósi származása révén az Ajtósi Dürer Albert nevet használta. Fia ezt az előnevet már elhagyta.

Élővíz csatorna

Az csatorna medrében folyt a Fehér-Körös egészen a 19. századig. Mivel a folyó eredeti medre bevezette a városba az árvizeket, így egy tűs gátat építettek.

Woodland Rendezvényközpont és Kalandpark

Az aktív kikapcsolódás szerelmesei is megtalálják is számításukat.

További gyulai látnivalók

 • Román Ortodox Püspökség Múzeuma
 • Német Nemzetiségi Gyűjtemény
 • Kohán Képtár
 • KöröspArt Galéria
 • Kálvária Apsziskápolna
 • Gyulai Népművészeti Emlékszoba
 • Mogyoróssy János Városi Könyvtár
 • Városháza díszterme
 • Ferences rendi romkert
 • Református templom
 • Szent Miklós katedrális
 • Nagy Bambuszkert
Százéves Cukrászda Gyulán

Információk a gyulai látnivalók felfedezéséhez

Fontos tudnivaló: A fürdő és a vár környékén hétvégén is fizetni kell a parkolásért!!!

A várhoz vezető hídfőn található Kapusház információs iroda vasárnap is nyitva van. Hétfő kivételével 14:00 és 20:00 között kaphatunk tájékoztatást és információs anyagokat Gyuláról és környékéről, a gyulai és térségi program lehetőségekről.

Gyula nevezetességei gyalogosan is bejárhatók, de kisvonattal is eljuthatunk egyik helyről a másikra.

A város arculatát nagyban meghatározzák természetes vizei. A folyópartok kitűnő helyszínt biztosítanak azoknak, akiket a városon kívüli háborítatlan, békés természet vonz.

Nagyon köszönöm a fotókat Pajorné Kiss Editnek!

További olvasnivalók Gyuláról

A Gyulai vár Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára. A magyar várak többségétől jó kétszáz évvel később, 1405-1445 között épült. A belső épületeket gótikus hatás érvényesül. Most egy videót hoztam, hogy megcsodálhasd, milyen szép is a Gyulai vár a magasból.

Gyula az ország egyik legkedveltebb üdülővárosa és Békés megye turisztikai központja. A Fekete- és Fehér_Körös összefolyásától nem messze, utóbbi bal partján épült. Egyedülálló természeti és épített környezetének, és egész évben pezsgő kulturális életének köszönhetően minden évszakban kellemes kikapcsolódást ígér. Nézzük, melyek Gyula nevezetességei!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük