Gyalog, vízen és két keréken a főváros körül

Gyalog, vízen és két keréken a főváros körül címmel jelent meg az Aktív Magyarország legújabb kiadványa. A kiadvány megjelenéséhez különleges aktualitást ad Budapest 150. születésnapja és az is, hogy ugyanebben az évben alakult meg Magyarországon az első természetjáró egyesület. Budapest és környékének legizgalmasabb kirándulásait összefoglaló magazin ingyenesen is letölthető az internetről.

Erzsébet-kilátó

Gyalog, vízen és két keréken a főváros körül

Hőforrások, Duna, romantikus sziklák, ártéri erdők és ritka állatfajok. Ezek is mind a 150 éves Budapest természeti értékei közé tartoznak, és érdemes egy-egy kiránduláson felfedezni őket.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) 2020 nyarán indította el az „Aktívan itthon” kiadványsorozatát, azzal a céllal, hogy egy-egy tájegységben konkrét gyalogos-, kerékpáros- és vízitúrákat, valamint kirándulóhelyeket, érdekes látnivalókat ajánljon az aktív életmód rajongóinak.

A három év alatt 25 térség aktív turisztikai kínálatát gyűjtötték össze. A sorozat 26. száma Budapestet és annak környékét mutatja be és az épített örökség mellett a természeti kincsek felfedezéséhez kínál kedvet.

A kirándulóhelyek között vannak olyanok, amelyek tömegközlekedéssel elérhetők, és babakocsival is jól megközelíthetők. Természetes nem maradt ki a Gyermekvasút sem.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, vagy ahogy a rendszerváltásig hívtuk budapesti Úttörővasút is hosszú kényszerpihenőre kényszerült. 2020. június 13-ától azonban újra utazhatunk a gyermekek által üzemeltett keskeny nyomtávú vonaton.

Komplett gyalogos és kerékpáros túrák is szerepelnek a kiadványban, amelyeknek közösségi közlekedéssel elérhető be- és kiszállópontjai vannak. Mindegyiknél feltüntették a túra távját, szintemelkedését, nehézségi fokát és időigényét is.

Természetesen nem maradtak ki a Budai-hegység erdőségei, barlangjai sem. A kiemelkedő természeti értékek közé soroljuk a dolomit- és mészkőhegyek gyomrában megbújó, több mint 150 barlangot is, amelyekben 55 kilométernyi föld alatti járat kanyarog. A fővárosban található az ország leghosszabb
barlangjaként számontartott, 31 kilométeres Pál-völgyi-barlangrendszert.

A legnépszerűbb kilátók mellett tanösvényeket is ajánlanak felfedezésre.

Budapest legmagasabb pontján, a Budai-hegységhez tartozó, kupola alakú János-hegy tetején magasodik az Erzsébet-kilátó. A népszerű kiránduló hely 527 méteres tengerszint feletti magasságon található, de akár kisebb túrával is elérhető. A 100 lépcső megmászásának jutalma a gyönyörű panoráma Budapestre, a Hármashatár-hegyre és a Pilisre.

A vízi sportok szerelmesei a dunai hajós kirándulások mellett a kenuzáshoz és SUP-ozáshoz is kapnak ötleteket.

Szégyen ide, szégyen oda, Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvizét nem ismertem egészen 2016-ig. Aztán amikor a fotós suliban itt tartottuk a természet fotós tanfolyamunkat, teljesen elbűvölt. Ideje, hogy mások is megismerjék, milyen szép a Naplás-tó!

Az agglomeráció kiránduló helyei között megtalálható a Budakeszi Vadaspark, Szentendre természeti öröksége és a Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton.

A Budakeszi Vadaspark közel 30 hektáros területe minden nap változatos zöld kalandokkal várja az állatbarátokat. Természetes élőhelyükön ismerhetjük meg a Magyarországon őshonos vad- és háziállatvilágot, illetve a Kárpát-medencébe betelepült fajokat. A több mint 50 állatfaj mellett állatsimogató, tanösvények, kalandpark, játszóterek és kisvonat szolgálják a családok kellemes kikapcsolódását. A szomszédban külön belépőjeggyel a 25 életnagyságú dinoszauruszfajt bemutató díno park is megtekinthető.

Szép lassan teljes virágpompába borul hazánk legnagyobb és legtöbb növényfajjal büszkélkedő botanikus kertje, a Vácrátóti Botanikus kert. A tévesen Vácrátóti Arborétumként is hívott, több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus kertben minden tavasszal több ezer tulipán pompázik.

Az ingyenes kiadvány elérhető a Decathlon áruházakban, a BKK Deák Ferenc téri, Kelenföldi és Széll Kálmán téri ügyfélközpontjaiban, a Normafa Látogatóközpontban, a Budakeszi Vadasparkban, a Vácrátóti Botanikus Kertben és az Aktív Magyarország sátránál a különböző rendezvényeken. Elektronikus formában az aktivmagyarorszag.hu oldalról tölthető le.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Vinczen Józsefné Magdi szerint:

    Könöm a részletes beszámolót, főváros körüli látnivalót, és a sok szép képet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük