Gül Baba türbéje, a legészakibb török zarándokhely

A tüneményes Gül Baba utcán tett időutazás méltó jutalma, hogy feljutunk Gül Baba, a Rózsák Atyja sírhelyéhez. De ki is volt ez a Gül Baba, akiről annyi legenda szól, akinek történetéről filmet is forgattak és akinek neve ennyi éven át is fennmaradt? Mindezekre választ találsz és fotókon is megmutatom a felújítás előtti Gül Baba türbét.

Gül baba rózsája

Gül Baba talán a legismertebb török, akinek nevéhez csak pozitív gondolatok, érzelmek fűződnek. Sírhelye évszázadok távlatában is az iszlám vallásúak zarándokhelye, török turisták kedvelt célpontja. Nevéhez hozzátársul a rózsa is, ami a legendák szerint az egyik kedvenc virága volt.

Mi a türbe?

A türbe török sírbolt, mauzóleum, amit szultánoknak, magas rangú katonatiszteknek, vallási vezetőknek állítottak. A 11. században épített  első türbék torony alakúak voltak, akár a 60 méter magasságot is elérték. A 12. században kezdtek el sokszög alakú, alacsonyabb türbéket állítani.  Gül Baba türbéje mellett Pécsett a Rókus-domb déli lejtőjén, az egykori török temetőben találkozhatunk még török sírhellyel. Idrisz Baba személyéről keveset tudunk, de sírhelye szintén zarándokhely.

Gül baba türbéje

Ki volt Gül Baba?

Gül Baba ( jelentése Rózsa Apó) történetéhez a török időkig, az 1526-os Mohácsi csata vesztésig kell visszanyúlni. I. Szulejmán szultán csapataival már 1526-ban és 1529-ben is bevonult Budára, de csak Szapolyai János halála után, 1541. augusztus 29-én, a Mohácsi csata 15. évfordulóján foglalta el a területet. A szultán a bektasi rend szerzeteseit, a derviseket bízta meg egy iszlám vallási központ létrehozásával.  A dervisek vezetője a jámborságáról, verseiről és természet imádatáról ismert Gül Baba volt, aki a turbánján mindig viselt egy szál rózsát. Nevét a rendtársaitól kapta tiszteletük és nagyrabecsülésük jeleként.

Gül baba türbéje

Gül Baba legendák

Pár hónapos budai tartózkodása ellenére vagy épp ezért igen sok legenda fűződik Gül Babához. A legszebb talán a halála körüli mítosz. A dzsámivá alakított budavári Mátyás templomban épp Buda elfoglalásának hálaadó istentisztelete közben 1541. szeptember 2-án szenderült örök nyugalomba. Temetésén I. Szulejmán szultán is beállt a koporsó vivők közé.

Gül baba türbéje

Gül Baba türbéje

A dervis sírja fölé a türbét (sírkamra) 1543 és 1548 között a 3. budai pasa,  Mehmed Jahjapasazáde építtette. A nyolcszögletű, félgömbkupolás építmény a közel 500 év alatt épen maradt. Bejárata a keleti oldalon található, a türbére csak egyetlen ablakot helyeztek el.

A 17. században kolostort is építettek a türbe mellé. Buda visszafoglalása után 1690-ben a jezsuiták keresztény kápolnává alakították, ebben az időben a türbe díszes berendezése elkallódott. A rend feloszlatása után magánház volt.

1822-től azonban újra zarándokhelyként tudósítanak róla, 1855-ben a török kormány felújíttatta. Nagyobb felújítás 1962-ben, majd 2018-ban végeztek.

A türbe közepén áll a jelképes fakoporsó, a dervis csontjai már nincsenek itt. A Korán idézetekkel kivarrott zöld lepel 1912-ben került ide.

Gül baba türbéje

Gül Baba rózsáiról  Zenthe Ferenc (Gábor diák), Kőmíves Sándor (Gül baba) főszereplésével 1955-ben  film is készült Gábor diák címmel.

Gül baba szobra

Egy nemesített rózsafajtát is elneveztek Gül Babáról, ami a Budatétényi Rozariumban megtekinthető.

Gül Babáról nevezték el a tüneményes Gül Baba utcát és a Rózsadomb nevet is az Ő rózsa kultuszának köszönhetjük.

Gül baba türbéje

A tüneményes Gül Baba utca látképe a Türbétől

A bejegyzésben található fotókat 2014-ben készítettem. Azóta a jelentősen megváltozott a türbe területe és a környezet is. Közel három éves felújítás után 2018-ban adták át a felújított Gül Baba türbe emlékhelyet, amelyet múzeum résszel is kibővítettek.

Gül Baba türbe, múzeum és kert nyitva tartása

Cím: 1023 Budapest, Mecset u. 14. (Türbe tér 1.)

Nyitvatartási idő:

K – V: 10.00 – 18.00, hétfőnként és ünnepnapokon zárva.

Belépődíj:

A Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központ hétfő és ünnepnapok kivételével minden nap 10-18 óráig ingyen látogatható.

A kertet nyitvatartási időn kívül is látogathatják az érdeklődők.

Telefonszám:

(1) 237-4400

Ajánlom figyelmedbe a Gül Baba türbéje felújítás utáni állapotáról készített bejegyzésemet is, ahol friss fotókat is találsz a Gül Baba türbéjéről.

Gül Baba türbe és múzeum Budapesten

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük