Elkészült Gül Baba türbéje, az átadás még várat magára

Egyre türelmetlenebbül várom már az elkészült Gül Baba türbéje hivatalos átadását. Szeretnék ott lenni a felújítás utáni hivatalos megnyitón, ezért folyamatosan figyelem a híreket. Egyelőre még mindig nagy a bizonytalanság. Úgy tűnik a rekonstrukciós munkák befejeződtek, de az átadás időpontjáról még semmi hír.

Gül baba türbéje

Elkészült Gül Baba türbéje

Korábbi tervek szerint már 2017 második felében át kellett volna adni a Gül Baba türbéjét. Aztán arról lehetett hallani, hogy 16. századi török sírkápolna és környezetének rekonstrukciós munkái befejezésére és az ünnepélyes átadásra 2018 februárjában a török államfő jelenlétében kerül sor.

A műemlékhez szép számmal érkező turistákat és török zarándokokat jelenleg zárt ajtó és rajta egy tábla várja: „A múzeum kialakítása folyamatban van, az ünnepélyes megnyitóig kérjük szíves türelmüket”.

Vélhetően azért csúszik az átadás, mert még nem sikerült megfelelő időpontot találni, amikor Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan ráér eljönni, hogy felavassa a türbét. A 2,5 milliárdos felújítás költségeit részben a magyar kormány, részben Törökország fizeti. Törökország több mint hárommillió euróval (mintegy 930 millió forint) járul hozzá a legészakibb török zarándokhely, valamint a Gül Baba utca és tágabb környezetének felújítási költségeihez.

Az RTL klub videója megerősíti Gül Baba türbéjének elkészültét és az átadás késlekedésének okát.

Update: 2018. október 9-én végül megtörtént az ünnepélyes átadás és ingyenesen látogatható a felújított Gül Baba türbe.

További olvasnivalók Gül Baba türbéjéről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük