Gróf-palota szecessziós épülete Szegeden

Szeged azon kevés városok közé tartozik a világon, ahol több mint 50 szecessziós épület található. Mindez annak köszönhető, hogy a nagyárvíz utáni újjáépítéskor ez volt a legkedveltebb építészeti stílus. A Raichle Jenő Ferenc (Raichl Ferenc) tervei alapján 1912-13 között épült Gróf-palota névadója az építtető, Gróf Árpád Márton városi főügyész volt.

Gróf-palota szecessziós épülete Szegeden

Gróf-palota Szegeden

A Tisza Lajos körút 20. szám alatti Gróf-palota Szeged legnagyobb méretű szecessziós stílusú, védett műemléke. 1912-13 között épült, Raichle Jenő Ferenc tervei alapján. Névadója az építtető, Gróf Árpád Márton városi főügyész volt, aki a magas fizetésű városi tisztviselők otthonául szánta az épületet. A palota csupán 13 hónap alatt épült fel.

Raichle Jenő Ferenc vagy Raichl Ferenc egyéni stílusát a szabadkai munkáin alakította ki. Első szegedi épülete a magáncélra épült Raichl-palota volt, ami ma a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának ad helyet. Szintén a nevéhez köthető a Víztorony melletti Móricz-ház.

A Gróf-palotát három utca által határolt, háromszögletű telekre emelték. Homlokzatát a keleties hangulatot hordozó kék, sárga és aranyszínű díszítések mellett a magyar népművészetből átemelt motívumok, kerámiából készült falidíszek ékesítik.

Az épület utcai frontján ügyvédi irodák, emeletén lakások kaptak helyet.

Bejárata és a lépcsőház korlátai kovácsoltvasból készültek.

Az épületet 2006-ban a kulturális minisztérium védetté nyilvánította. 2013-ban a tetőszerkezetét pályázati pénzeknek köszönhetően restaurálták.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük