Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és kastélyszálló, Tarcal

Az UNESCO világörökségi listára nyolcadikként felkerült Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj szőlőbirtokai méltán híresek határainkon túl is. Ezek közül is kiemelkedik a festői környezetben fekvő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló, amely 2019-ben elnyerte a Magyarország legszebb szőlőbirtoka megtisztelő címet. 

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és kastélyszálló, Tokaj

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és kastélyszálló, Tokaj

Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2019-ben a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló**** lett.
A Kastélyszálló feletti dombon áll a Teréz-kápolna, a kastély mögött borházak, az egész pedig csodás parkkal övezett terület.

Az 1750-ben épített, a Gróf Degenfeld család által 2015-ben felújított Terézia-kápolnánk parkosított terével együtt eljegyzések, esküvők, keresztelők, s más rendezvények lehetséges helyszíne. – szólt Kiss P. Dóra ajánlója, amit a fotók mellé küldött.

A festői környezetben, a Tokaj-hegyaljai borvidék szívében, Tarcalon található Gróf Degenfeld Kastélyszállót egy 1872-ben épült kúriából alakították ki. A 100 hektáros szőlőbirtok központjában álló négy csillagos kastélyszállodában húsz kétágyas szoba és egy lakosztály várja a kikapcsolódásra vágyókat. Az antik bútorok, régi festmények és a velencei csillárok 19. századi milliőt idéznek fel.

A német-magyar származású gróf Degenfeld család már a 19. század közepén fontos szerepet játszott Tokaj-hegyalja életében. Gróf Degenfeld-Schonburg Imre – az egyik legjelentősebb tokaji szőlőbirtokos – alapítója volt az 1857-ben megalakult Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesületnek. Első osztályú szőlőterületeiken kiváló minőségű borokat termeltek. A második világháború után azonban a családnak el kellett hagynia az országot.

Az 1990-es években Degenfeld Sándor visszatért Magyarországra, hogy újjáépítse és felvirágoztassa a családi birtokot. Tarcalon előbb pincét és szőlőterületeket vásárolt. 1999-ben megvásárolták a lepusztult Degenfeld-kastélyt és négycsillagos szállodává alakították. A birtok jelenlegi tulajdonosa Degenfeld Mária és férje Dr. Thomas Lindner.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és kastélyszálló, Tokaj

A 100 hektáros területükből 35 hektáron termelnek szőlőt, ültetvényeik 2009 óta ellenőrzött bioművelésben részesülnek. A talaj szerkezetének javítását és a tápanyag utánpótlást saját komposzttelepükről biztosítják.

A szőlő birtok területén, a pincészet feletti a dombtetőn áll a Szent Terézia-kápolna. A kifosztott, lepusztult állapotú kápolnát 2015-ben ezt is felújították.

Nagyon köszönöm a csodás fotókat Kiss P. Dórának és Egressi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük