Grenoble, Európa zöld fővárosa 2022-ben

2022-ben a franciaországi Grenoble lett Európa zöld fővárosa. 2010 óta minden évben az a metropolisz kapja meg az Európai Bizottságtól ezt a címet, ahol legtöbbet tesznek a környzetevédelmet támogató életmód kialakításért. Grenoble a természet és a fenntartható turizmus egyik vezető úti célja Franciaországban. Nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható városi mobilitásra, a kerékpározás népszerűsítésére, és a zajszennyezés csökkentésére.

Grenoble, Európa zöld fővárosa 2022-ben

Grenoble, Európa zöld fővárosa 2022-ben

A hegyekkel, gyönyörű erdőkkel és hangulatos völgyekkel körülölelt Grenoble a természet szerelmeseinek paradicsoma. Túrázáshoz, hegymászáshoz, síeléshez, kerékpározáshoz, ínyenc kiruccanáshoz vagy wellnesshez egyaránt vonó helyszín.

Grenoble volt az első francia város, amely még 2005-ben klímatervet fogadott el, azóta csökkentették az üvegházhatású gázok kibocsátását.Egyetemeinek és tudományos életének köszönhetően sok itt a fenntartható fejlődést támogató, lelkes fiatal.

Zöld városban előnyben részesítik a lassú közlekedést, a tömegközlekedést, a kerékpározást, a gyümölcsök és zöldségek helyi termelését, valamint a biotermelést is.

Grenoble városközpontja is gazdag zöldterületekben. Sétálhatunk, pihenhetünk és feltöltődhetünk a közel 100 éves Paul Mistral, a Pompidou vagy a Champs Elysées parkokban, a vidámparkban vagy a botanikuskertben.

Az Alpok közelségének és az Isere folyó kanyarulatának köszönhetően a város fekvése is különleges. Az Isere jobb partján a Rachais-hegy magasodik, így szinte minden utcából lélegzetelállító a látvány. Nem véletlen, hogy az Alpok fővárosának is szokták emlegetni.

Egyik leghíresebb látnivalója, a Bastille erőd 476 méter magasról tekint le a városra, gyalog vagy drótkötélfelvonóval érhetjük el.

Kulturális látnivaló között legnépszerűbbek a Stendhal álnéven ismert író, Marie-Henri Beyle emlékhelyei. Családja egykori palotájában ma a Stendhal Múzeum működik. A középkori hangulatú óvárosban egy, az ifjúsága helyszíneit bemutató séta járható végig.

Grenoble városának neve onnan is ismerős lehet, hogy 2010-ben az itteni kórházban kezelték a síbalesetet szenvedett Forma 1-es pilótát, Michael Schumachert.

2010-ben, az első európai zöld főváros címet Stockholm, a Nobel-díjak átadásának városa érdemelte ki. 2016-ban pedig a szlovén főváros, Ljubljana lett az első, ami két évtizede még a legrosszabb levegőjű és közlekedésű európai települések egyike volt.

Hazánkból a baranyai megyeszékhely, Pécs már háromszor beadta a pályázatát, de eddig még nem sikerült nyernie.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük