Gomba falu látnivalói, bájos település Pest megyében

Gomba településről eddig még nem is hallottam, de most igencsak kedvet kaptam a felkereséhez. A Pest megyei bűbájos faluban egykori több kastély és kúria is található, bár ezek többsége romos állapotú. A természeti szépségekben is bővelkedő településen a horgászok, túrózók is megtalálják a számításukat. Szó mi szó, a gyönyörű fekvésű Gomba látnivalói megérnek egy kiruccanást.

Gomba látnivalói

Gomba, a bájos falu 

„Gombára érdemes elmenni. Hihetetlen hangulata van, rendkívül sokoldalú hely, minden járókelő hagosan köszön. Minden épületnél ki van írva mit látunk, sok-sok kúria van benne, sajnos többségük elég romos, és nem megközelíthető. 🙁 Ráadásul itt van a főváros szomszédjában.

Múzeumról nem tudok, de nem is igazán erről szól a település. Inkább a természet és a kis falu együttéléséről. A környék felfedezésére is érdemes időt szánni. A környék felfedezésére is ad segítséget egy cikk a Turista Magazinon

Ajánlom a szomszédban Monor pincéit, amiket még nem láttam, de azt olvastam az ország legnagyobb pincészete van ott. Vagy ott van Gyömrő, a település is szép, a tava pedig kellemes, bár a Balatonnal nem tud versenyezni. Ecser mellett Rákoskerten felfedezheted a Merzse-mocsarat, ami a régi Rákos-mezeje mocsárvidék maradványa. Vagy a közelben van Pécel is, a Ráday-kastéllyal, itt még van pár nagyon szuper horgásztó is. Azt hiszem ez egy napra bőven elég is. 🙂 A képek szerintem magukért beszélnek.  – ezekkel a szavakkal és csodálatos fotókkal mutatta be a Pest megyei települést Várkonyi Gertrúd.

Gomba rövid történelme

Gomba, Gombad, Gombal néven is említik, először egy 1337-es oklevélben találkozhatunk vele, de már régebben is éltek itt. Ezt bizonyítják a Várhegyen 1858-ban Kubinyi Ferenc által feltár bronzkori „Pogányvár” maradványai, kő- és csontszerszámok és agyagedények.

Első ismert birtokosa Gombai László volt. Egyes források szerint a Gomba családot eredetileg Nemze családnak hívták. 1408-ban Zsigmond király hűtlenség miatt elvette a birtokot a Gombai családtól, és Szentiványi Tamásnak, valamint Maróthi János macsói bánnak adományozta.

1424-ben épült templomának romjai 1864-ben még látszottak a református temetőben. Az 1500-as évek közepén Gomba is török uralom alá került, de főutaktól félreeső elhelyezkedése miatt nem néptelenedett el.

1565-ben Miksa magyar király jutalmul adta a falut Gombai Györgynek és Margit nevű lányának. 1612-ben Hubai Ferencé volt, és ő Maglóddal és Pécellel együtt Fáy István özvegyének zálogosította el. A 17. századra a falu legnagyobb birtokosa a Fáy család volt.

Az 1600-as évek közepén a lakosság döntő többsége már református volt. Egy fatemplomot emeltek, amibe beépítették a középkori katolikus templom mestergerendáját is.

A falu külterületén, a Rákóczi szabadságharcban vívott ütközet helyét máig Harcvölgynek nevezik. Az 1700-as és az 1800-as években birtoka volt itt a Thay, a Szemere és a Patay családnak is. 

A 19. századra a faluban már hat kastély, illetve kúria állt. Közülük öt ma is megvan, egyet romos állaga miatt lebontottak. A 19. században a falu birtokosai a Fáy, a Szemere, a Patay, a Puky, a Dapsy, a Wartensleben és a Tahy család volt. 

Gomba látnivalói

Fáy-kúria

1904-ben a református egyház korszerű, négytantermes iskolát építtetett a falu központjában. A katolikus iskola 1920-ban nyílt meg az egykori Fáy-kúriában. Az iskolákat 1949-ben államosították.

Gomba látnivalói

A református templom 1776-ban épült, barokk stílusban. 

Perczel-kúria

A Perczel-kúria (Puky-Perczel-kúria) a 18. század végén, klasszicista stílusban készült épület. Katona József itt írta a Bánk bán néhány részletét. A Puky család után 1925-ben a Perczel család lett a kúria tulajdonosa. Jelenleg családi ház, nem látogatható.

Bárczay-kastély

Bárczay-kastély (Máriássy-kastély) barokk stílusú épületét a 18. században építtette a Fáy család. Később Bárczay András vásárolta meg, átalakította és emelettel bővítette. Egy éjszakán át őrizték itt a koronát, Debrecen felé menekítve. Jelenleg a mezőgazdasági szövetkezet irodái működnek benne, nem látogatható.

Patay-kastély

Patay-kastélyt a 18. század végén építtették a Bárczayak, majd a Patay család birtokába került. A második világháború után művelődési ház, majd könyvtár működött benne. Jelenleg üresen áll, nem látogatható.

Gomba látnivalói

Scitovsky-kúria

A Scitovszky-kúria szintén a 18. században épült barokk stílusban, de 1810-ben klasszicista stílusban átalakították. Jelenleg a polgármesteri hivatal működik benne. Munkaidőben szabadon látogatható.Az épületben megfordult Bajza József, Czuczor Gergely, Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc, Szemere Pál, Vörösmarty Mihály is.

Gomba látnivalói

Katolikus templom

Az egytornyos katolikus templom 1928-ban épült eklektikus stílusban.

Szüts-kúria

A Szüts-kúriát Szüts Ábrahám közbirtokos építtette 1820 körül. Az eredetileg késő barokk épületet idővel jelentősen átépítették. 

Gomba Tájháza

A Tájház épülete – az 1890-ben Rostás János által épített ház – 2015-ben került az Önkormányzat birtokába. A pitvar mennyezetén az eredeti festés látható. A tisztaszoba elrendezése a helyben szokásos jegyeket hordozza, különlegességei az uraság házából „megörökölt” berendezési tárgyak. Korlátozott nyitvatartású.

Több műemlék jellegű épületet is lebontottak a 20. században, pl. Tahy-kúria, Fekete-féle lakóház, két vízimalom és egy egy szárazmalom.

 

Horgásztó

A templomoktól jobbra juthatunk el a hangulatos horgásztóhoz. 

Gomba látnivalói

Tetepuszta

Két kilométeres túrával érhetünk el Tetepusztára, ahol lenyűgöző, vadregényes táj vár vadnarancsokkal és egy apró, öreg temetővel.

Nagy és kis szurdik

Másik túra útvonal a Nagy és Kis szurdiknak nevezett löszmélyút Gomba külterületén található. 

Gomba látnivalói

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Várkonyi Gertrúdnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük