Gilitka-kápolna (Szent Anna kápolna) Szarvaskő és Bélapátfalva között

Magyarország egyik legszebb fekvésűnek tartott településéről, Szarvaskőről és ciszterci apátságáról híres Bélapátfalváról kellemes sétával érhetjük el a Gilitka-kápolna épületét. A Szent Anna tiszteletére felszentelt, római katolikus kápolna műemléki védelem alatt áll, 1750 óta búcsújáró hely.  

Gilitka-kápolna

Gilitka-kápolna, Szent Anna kápolna

A Gilitka-kápolna a Gilitka-patak völgyében, a Bükki Nemzeti Park területén, Bélapátfalva és Szarvaskő közötti Országos Kéktúra útvonala mentén található.

Elsőként az itteni völgy kapta a Gilitka nevet II. Kilit nevének becézett alakjából. A Bél nemzetségbeli II. Kilit egri püspök 1232-ben a közelben alapította meg a ciszterciek bélháromkúti apátságát.

A Szarvaskő várát Bélapátfalvával összekötő régi országút mellett, a Gilitka-forrás közelében Baranyi István mikófalvi remete építette a kápolnát azon a helyen, ahol a legenda szerint Szent Anna megjelent. A kegyhely, amely 1750 óta búcsújáró hely, ma az Egri főegyházmegyéhez tartozik.

Gilitka-kápolna

Az 1700-as évek közepén barokk stílusban felújítták, ekkor kapta a Szent Anna nevet.

A kegyhely a második világháborúig helyi búcsújáró hely volt. Főként Bélapátfalva, Szarvaskő, Mikófalva, Balaton, Felnémet és Bükkszentmárton lakossága zarándokolt ide. Szent Anna napján, július 26. körmenetet tartottak erdőben lévő kápolnánál.

A II. világháborúban megsérült, így a búcsújárás megszünt. 2004-ben kezdődtek a helyreállítási munkálatok, amelyek a külső területrendezéssel együtt 2007-re fejeződtek be. 2007. július 29-én, a Szent Anna búcsú alkalmából újra felszentelték.

Gilitka-kápolna megközelítése

Szarvaskőből a szarvaskői várat is érintő Országos Kéktúra útvonalán, kb. 5300 méteres úton érhetjük el.
Bélapátfalváról kb. 2100 méteres sétával juthatunk el a kápolnához.

A közelben érdemes még felfedezni a Bélkő vadregényes kővilágát.

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük