Gibraltár: mini Anglia a majmok birodalmában

Gibraltár addig marad brit koronagyarmat, míg a majmok itt vannak – tartják az Európa déli csücskén élő britek. Meg is tesznek mindent, hogy a híres, hírhedt majmok ne tűnjenek el a 400 méter magas hegyről. De mitől olyan értékes és különleges ez a Spanyolországgal határos csupán 6,5 km² terület?  

Gibraltár

Gibraltár különös hely. Mini Anglia mediterrán hangulattal és időjárással, aminek birtoklása örök vitatéma a spanyolok és a britek között. Jelentőségét a stratégia szempontból fontos fekvése adja: a szoros a Földközi-tengert köti össze az Atlanti-óceánnal. A terület régóta fontos terepe a Brit Fegyveres Erőknek és a Brit Királyi Haditengerészetnek.

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

A Gibraltár név az arab Dzsabal Tárik (= Tarik hegye) megnevezésből származik. A brit királynő által kinevezett kormányzó irányítja, mégis teljes autonómiát élvez. 1704-ben, a spanyol örökösödési háború során szerezték meg az angolok, amibe a spanyolok azóta sem tudnak beletörődni.

Jó magam még a 90-es évek végén jártam itt, amikor még csak analóg fényképezőgépem volt. Ezért különösen megörültem, amikor pár napja Urbánné Répás Angéla megosztotta a napokban készített gibraltári fotóit. Igen szép emlékeket ébresztett.

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár majmai

A városállam nem épp látványos, a fekvése annál inkább. A városba vezető széles utcát Euróba legrövidebb leszállópályája keresztezi. Ott jártamkor épp szerencsém volt, érkezett egy repülőgép, így piros lámpánál állva nézhettük végig a landolást.

A 30.000 lakos mellett kb. 300 majom él szabadon a 400 méter magas sziklán. A szemtelen és erőszakos állatok mindegyikét chippel látták el. Etetni nem szabad őket, az pénzbüntetéssel jár. Nem ajánlott a kezünkben ételt tartani, mert rögtön lecsapnak rá.

A makákó a majmok egy csoportja, ami Ázsiában őshonos. Egyetlen kivétel a berber makákó, amely Észak-Afrikában él, ezek telepedtek meg Gibraltár szikláin. Ez az egyetlen majom faj, ami Európában vadon él. A berber makákó vagy más néven magót főként növényekkel táplálkozik, annak minden részét elfogyasztja, a gyökerektől a virágokon át a magokig. Emellett állati táplálékot is eszik, ízeltlábuakat, gilisztákat, csigákat és ebihalakat.

A majmok nagy becsben vannak, a Brit Honvédelmi Minisztérium védelme alatt állnak, minden nap etetik őket. Amikor a háború alatt megfogyatkoztak, maga Churchill gondoskodott újabb példányok betelepítéséről.

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár

Nagyon köszönöm a csodás fotókat és kellemes emlékek felidézését Urbánné Répás Angélának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük