Genova látnivalói – Kolombusz és Paganini szülővárosa

Genova Olaszország 6. legnagyobb városa. Az elegáns utcáin sétálgatva reneszánsz és barokk palotákban, templomokban és művészeti galériák kincseiben gyönyörködhetünk. Le Strade Nuove és a Palazzi dei Rolli épületegyüttese 2006 óta az UNESCO Világörökségének része. Genova látnivalói között Kolombusz, Paganini, sőt Kossuth Lajos emlékeket is felfedezhetünk. Ha elfáradtunk, megpihenhetünk a hangulatos kávézók vagy éttermek egyikében.

Genova látnivalói

Genova látnivalói

A közel 600 ezer lakosú Genova Olaszország 6. legnagyobb városaLigúria régió fővárosa és egyben az ország legnagyobb és legfontosabb kikötője. Sokan csak átutaznak a városon a francia vagy az olasz Riviéra felé tartva, de sokan azért érkeznek, mert innen indul a tengerjáró hajójuk.

Kellemes sétát tehetünk a kikötőben és a felújított középkori épületekkel büszkélkedő óváros szűk utcáiban is.

Régi kikötő (Porto Vecchio)

Régi kikötő (Porto Vecchio) a hegyek között, a Genovai-öbölben terül el. Tíz mólója kevésnek bizonyult, így felépítették az új kikötőt. Az akváriumban rengeteg tengeri állat megtekinthető a természeteshez hasonló környezetben. A Tenger Múzeumban egy 2002-ben szolgálaton kívül helyezett tengeralattjárót is meg lehet nézni.

Genova látnivalói

Genova látnivalói

Genova látnivalói

La Lanterna

A San Benigno-dombra 1543-ben felállított La Lanterna, a világ egyik legrégebbi működő világítótornya. A jelzőfunkcióját máig betöltő épületben múzeum is várja a látogatókat.

Piazza de Ferrari

A Piazza de Ferrari, Genova főtere a történelmi városközpont és a modern városrész között helyezkedik el. Itt áll a Carlo Felice Színház, azaz az Opera és a Dózsepalota (Palazzo Ducale). 

Genova látnivalói

Via Garibaldi

Az óváros legjelentősebb utcája a Via Garibaldi. A 250 méter hosszú, szűk sétálóutca 1550 óta létezik, sok csodálatos barokk épületnek ad helyet, melyek a gazdag genovai kereskedőknek épültek. Néhány palota szökőkutakkal és vízesésekkel tarkított udvarába is bekukkanthatunk.

A palotákon kívül templomokat, éttermeket és művészeti galériákat is találunk itt. Az elegáns utca 1882 óta viseli Guiseppe Garibaldi, az egyesített Olaszország megteremtésében kulcsszerepet játszó politikus nevét.

Genova látnivalói

Genova látnivalói

A paloták (palazzi) általában három vagy négyszintesek. Látványos, nyitott lépcsőházakkal, udvarokkal, kertre néző loggiákkal rendelkeznek.

Le Strade Nuove és a Palazzi dei Rolli épületegyüttese 2006 óta az UNESCO Világörökségének része. Az épületek a 16. és 17. század elejéről származnak, amikor a Genovai Köztársaság gazdasági és tengeri hatalmának tetőfokán állt. A reneszánsz és barokk paloták alkotta épület együttes neve magyarra fordítva „új utcákat” jelent.

Genova látnivalói

Genova látnivalói

San Lorenzo-katedrális

San Lorenzo-katedrális (Cattedrale di San Lorenzo) építését a 12. században kezdték meg. Ma a Genova főegyházmegye főszékesegyháza.

Genova látnivalói

Genova látnivalói

Genova látnivalói

Kossuth Lajos emléktábla

Magyar vonatkozási emléket is találunk a városban. Olaszország vonatkozásában Kossuth Lajosról a torinói háza jut eszünkbe leginkább. Pedig 2003 óta itt is van Kossuth Lajos emléktábla a Via Assarrotti 4-es szám alatt. Ebben az épületben működött 1859-ben Kossuth Lajos vezetésével a Magyar Nemzeti Igazgatóság (a szabadságharc leverése utáni emigrációs kormány).

Kolumbusz Kristóf szülőháza

A város híres szülötte Cristoforo Colombo, magyar nevén Kolumbusz Kristóf, az amerikai kontinens felfedezője. Kolombusz Kristóf állítólagos szülőháza is népszerű látványosság.

Genova látnivalói

Szintén itt látta meg a napvilágot az „ördög hegedűse”, Niccolo Paganini (1782-1840).

Végezetül álljon itt egy kép, amit a 2017-ben leomlott viadukton áthaladva készítettem 2015-ben.

Genova viadukt

További fotók Genova látnivalóiról

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a fotókat!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.999737343520592&type=1&l=5c91e26c98

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük