Gemenci kisvasút, az egyetlen ártéren közlekedő hazánkban

A gemenci kisvasút vagy hivatalos nevén a Gemenci Állami Erdei Vasút különlegessége, hogy hazánkban egyedüliként ártéri területen közlededik. Alföld nyugati szegélyén, Sió torkolatától délre a Sárközben található 180 km2-es terület évente többször víz alá kerül. 30 km-es pályáján végig utazva megcsodálhatjuk a Gemenci erdő csodálatos vad-, és növényvilágát. 

gemenci kisvasút

A magyarországi kisvasutakról készített bejegyzésemet olvasva jutott eszébe Arnhoffer Klárának, hogy megossza velünk a Gemencen tett látogatásának fotóit. „Tavaly októberben Bajáról hazafelé tartva kipróbáltuk a Gemenci kisvasutat, akkor még még csodás idő volt. Innen pár kép szeretettel.”

Gemenci kisvasút

A kisvasút a nemzeti parki védettség rendelkező Gemenci erdőben, a Duna és a Sió medrét követve közlekedik. A helynek Európa szintű jelentősége van, hisz a Duna forrásától a Fekete-tengeri deltavidékig nem található még egy ilyen nagy, összefüggő ártéri erdő.

A 30 km hosszan zakatoló kisvasút csatlakozik az Alföldi Kéktúra útvonalához. Induló állomása Bajától 8 km-re, a Duna jobb oldalán, a Tolna megyei Pörbölyön van. A másik végpontja Bárányfok, ez Szekszárdtól 6 km-re fekszik.

Kalocsai Érseki Uradalom már az 1800-as évek végén használt lóvontatású kisvasutat a területen. Miután az első világ háborúban bevonultatták az igavonó lovak zömét, merült fel, hogy a nehéz útviszonyok miatt erdei vasutat kellene építeni. A vasút több szakaszban, hosszú évekeig épült.

A magyarországi erdei vasutakon teherszállítást két vasút kivételével ma már nem végeznek – ezek egyike a Gemenci Állami Erdei Vasút.

gemenci kisvasút

A turisztikai célú személyszállítás csak 1968-ban indult el. Később Keselyűstől Bárányfokig meghosszabbították a pályát és 1982-re kialakult a mai 30 km-es fővonal.

A gemenci kisvasút minden nap menetrend szerint közlekedik. Hétköznapokon, illetve ősszel, télen és tavasszal rövidtített útvonalon, a Pörbölyről Malomtelelőig tartó 8 km-es útszakaszon utazhatunk. Télen zárt, fűtött kocsik várják az utasokat.

Nyári hétvégeken végig utazhatjuk a 30 km-es pályát. Ekkor nem csak dízel mozdonyok, hanem gőzvontatású nosztalgiavonat is járja az árteret.  .

Nagyobb csoportok utazását előre jelezni kell. Térítés ellenében mód van különvonatok igénybe vételére is.

A gemenci kisvasút megállóhelyei

  • Pörböly
  • Vadmegfigyelő
  • Nagyrezét
  • Nyárilegelő
  • Lassi
  • Malomtelelő
  • Gemenc-Dunapart
  • Keselyűs
  • Szekszárd-Bárányfok

A kisvasút pályája mentén esőbeállók, pihenőhelyek, erdei játszóterek, tanösvények, megfigyelő tornyok, vízitúra kikötő- és pihenőhelyek, állandó kiállítások gondoskodnak a tartalmas és feledhetetlen kirándulásról.

Érdemes Pörpölyről indulva kezdeni az utazásunkat, mert az itteni Ökoturisztikai Központban saok hasznos információt kaphatunk. Pörböly az 55-ös úton Bajától 8 km-re, Bátaszéktől 11 km-re található. Az M6-os autópályáról a 163-as csomópontnál Baja irányába kell letérni.

Az erdei vasutas természetjárás kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kerékpározással, gyalog- és kenutúrával, melyekhez szakvezetés is kérhető.

Menetrendi és egyéb információkat a kisvasút hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönjük a fotókat Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük