Gellért-hegyi Rózsakert: közel 3.200 rózsatő illatozik a hegyoldalban

Budapest 150. születésnapja alkalmából 2023-ban avatták fel a Gellérthegyen található rózsakertet. A rózsák napjainkban csodálatosan illatoznak és pompáznak, így nem csoda, hogy a város egyik legszebb és legkedveltebb látványosságává vált. Az egykori Jubileumi park területén kialakított kertben közel 3200 rózsatő díszíti a tájat, melyek mindegyike egy-egy magyarországi települést vagy határon túli régiót szimbolizál. A rózsák mellé egynyári és évelő virágokat is ültettek, hogy egész évre biztosítsák a virágpompát. A Gellért-hegyi rózsakert tökéletes helyszín a kikapcsolódásra, a romantikus randevúkra, de akár családi kirándulásokhoz is. A kert egész évben nyitva tart és ingyenesen látogatható. Most videón is mutatom, hogy néz ki a rózsakert 2024 májusának utolsó napjaiban.

Gellért-hegyi Rózsakert

Illatozó és színpompás a Gellért-hegyi Rózsakert

A jelenleg felújítás alatt álló Citadella szomszédságában található Jubileumi kert megújítása már régóta tervben volt. Budapest létrejöttének 150. évfordulóján azonban meg is valósult, létrejött a rózsakert, melyhez egy tanulmány adta az ihletet.

A Budapesti Történeti Múzeum egyik tanulmánya feltérképezze, milyen nemzetiségből, hazai vagy éppen külföldi településekről származók alkotják Budapest lakosságát. A kutatás szerint szinte minden budapesti családnak vannak vidéki vagy éppen külhoni felmenői, rokonai.

A tanulmány alapján úgy döntöttek, hogy Magyarország 3153 településének, illetve a határon túli régióknak ültetnek egy-egy rózsatövet az újonnan létesülő kertbe. A rózsakertben elültetett virágok tehát azokat a településeket szimbolizálják, ahonnan a város lakói és felmenőik származnak.

A rózsakert egyben Budapest és a vidék Magyarországa közötti szoros kapcsolatot szimbolizálja.

A kert tervezésekor több mint 50 féle rózsafajtát válogattak össze. A különböző fajták között megtalálhatóak a vörösen virító ’Dalli dalli’ tövek, a fehér virágú ’Lions Rose’, a romantikus hangulatot árasztó halványrózsaszín ’Alexandra Princesse de Luxembourg’, és az elegáns aranysárga ’Candlelight Tantau’.

Budapestet egy barackszínű, erős illatú tearózsahibrid, a ’Großherzogin Luise’ jelképezi, amelyet Tar István Budapesti lány szobra mögött kialakított ágyásban helyeztek el.

A rózsakertbe évelő növényeket is telepítettek, amelyek egész évben díszítenek nemcsak virágukkal, hanem termetükkel, formájukkal és a zöld különböző árnyalataival.

A virágágyások és a közéjük terített gyepszőnyeg vízellátásáról öntözőhálózat gondoskodik. A növények egy részét jelenleg még mobilkerítéssel védik, de az ígéretek szerint idővel ezeket lebontják.

A Gellért-hegyi rózsakert tökéletes helyszín a kikapcsolódásra, a romantikus randevúkra, de akár családi kirándulásokhoz is. A kert egész évben nyitva tart, a belépés ingyenes.

Rózsakert megközelítése és látogatása

A Gellért-hegyi rózsakert a Gellért-hegy tetején található, a Citadella mellett. Gyalogosan fel lehet sétálni a hegyre, de több busz, például a 27-es a 112-es autóbusz is megáll a közelben. A Gellért-hegyi Sziklakápolnától például kb 20 perces kellemes sétával felérünk a rózsakerthez.

A rózsakert látogatása során:

  • Tartsuk tiszteletben a növényeket, ne lépjünk a rózsák közé, és ne szedjük le a virágokat.
  • Vigyázzunk a kutyákra, tartsuk őket pórázon.
  • Ne szemeteljünk, használjuk a hulladékgyűjtőket.
  • Élvezzük a rózsakert szépségét, és töltsünk el ott kellemes időt!

A park hivatalos átadására 2024. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján került sor. Az átadásra a mobilkerítések is eltűntek.

Gellérthegyi rózsakert – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük