Garamszentbenedek (Hronsky Beňadik) bencés temploma

Garamszentbenedek (szlovákul Hronský Beňadik), a Szlovákia a Besztercebányai kerület Zsarnócai járásában elterülő község nevét a 11. században árpádházi I. Géza király által alapított bencés templomáról és kolostoráról kapta. Olvasónk csodálatos fotókat hozott az egykor Magyarországhoz tartozó településről.

Garamszentbenedek

Garamszentbenedek bencés temploma

Garamszentbenedek (szlovákul Hronský Beňadik, németül Sankt Benedikt) község Szlovákiában, a Besztercebányai kerület Zsarnócai járásában.

A Garam folyó fölé magasodó dombon áll a kéttornyú bencés apátsági templom és kolostor épülettömbje. A gótikus templom a közép-európai kora gótika egyik legszebb emléke, főkapuzata a jáki templom bejáratának szépségével vetekszik. Tornyai 48 m magasak.

„A bencés templom és apátság 1075 óta áll a Garam jobb partján. A legenda szerint Géza fejedelem vadászott erre, miközben látomása támadt, s ennek eredményeként alapította a templomot Szent Benedek tiszteletére. A koragótika egyik legszebb közép-európai emléke, főkapujának szépsége a Jáki-temploméhoz hasonló. A templom búcsújáró helyként is ismert, mert itt őrzik a Szent Vér ereklyét, melyet Mátyás király közreműködésével a pápától kapott az apátság. Veronika kendője darabkájának a Szent Vér kápolnában külön oltárt építettek, melynek tabernákulumában őrzik azt mind a mai napig.”

Az apátság bejárata

Garamszentbenedek

A templom bejárata

Garamszentbenedek

Garamszentbenedek

Garamszentbenedek

Garamszentbenedek

Garamszentbenedek

Garamszentbenedek

A Szent Vér kápolna oltára. A Mária szobor alatti tabernákulum tartalmazza az ereklyét.

Garamszentbenedek

Nagyon köszönjük a csodás fotókat és a bemutatást Csanádi Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük