Gánti földtani tanösvény: Mars expedíció a bauxitbányában

Igazi Mars expedíciónak tűnhet végig sétálni a gánti földtani tanösvény kiépített útjain. A Vértes lábánál fekvő holdbéli tájon úgy ismerhetjük meg a bauxitbányászat történetét, hogy azt sem tudjuk, hova kapjuk a fejünket. A színek, rétegek, alakzatok változatossága kicsit és nagyot egyaránt lenyűgöz.

Gánti földtani tanösvény

A Vértest kettéosztó, északkelet-délnyugati irányú, hosszanti árkos süllyedékben 1926-tól a magyarországi bauxitbányászat egyik központja alakult ki. A gánti bánya 1938-ban a világ bauxittermelésének 1/5-ét adta.

A II. világháború idején teljes kapacitását Németország foglalta le hadiipara számára. A bánya csúcstermelése 1953-ban, 600 000 tonna volt. Az 1980-as évekre a telepek kimerültek, 1987-ben pedig meg is szűnt a kitermelés. 

Az elhagyott bánya ad otthont a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumnak és mellette kialakított az Európában ritkaság számba menő Bauxit Földtani Parknak, a gánti földtani tanösvénynek. Ez az egyik legérdekesebb magyarországi geológiai feltárás.

Gánti földtani tanösvény

A holdbéli tájon járva megismerhetjük, hogy milyen földtani változások zajlottak le évmilliók alatt, és hogyan aknázta ki az ebben rejlő lehetőségeket az emberiség.

A gánti Bagoly-hegy egykori külszíni bauxitbányájában ma egy kiépített, 1-2 óra alatt bejárható tanösvény vezet végig. A tanösvény füzet és a kihelyezett táblák segítségével a laikusok is megérthetik az itt zajló geológiai folyamatokat.

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum

Az érctelep felfedezőjéről elnevezett Balás Jenő múzeumban mesterségesen kialakított táróban végig kísérhetők a bauxitfejtés műveletei. A vágatban bányászati szerszámokat, eszközöket, régi fényképeket láthatunk. Az udvaron áll a gyerekek kedvence, az „Imre” mozdony, ami Gánt és Moharakodó között, keskeny nyomtávú vonalon szállította a bauxitot.

Gánti földtani tanösvény

Megközelítés: autóval Gánt felől érkezve az út jobb oldalán található Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum, ennek parkolójából indul a tanösvény.

Nyitva tartás: a tanösvény a hét minden napján és órájában szabadon látogatható. 

A múzeumi információkat a múzeum honlapján találod.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük