Galyatető, a Mátra kedvelt kirándulóhelye

Galyatető kedvelt kirándulóhely a Mátrában, ami Magyarország harmadik legmagasabb hegycsúcsáról, a 964 magas Galya-tetőről kapta a nevét. Sok időt töltött itt Kodály Zoltán is. A Galyatető Turistacentrum átkezési, szállás és programlehetőségeket is biztosít, akár még a Galya-kilátó tetején kialakított szobákban is éjszakázhatsz.

„Galyatető az ország 3. legmagasabb hegycsúcsa.
1934-ben építették az andezit kilátótornyot, majd 1939-ben a Galyatetői Nagyszállót, és ezzel egyidőben a neoromán stílusú templomot is, de csak 1942 tavaszán szentelték fel.
1942 tavaszát itt töltötte Kodály Zoltán, és itt komponálta a Missa brevis, melynek sorai: „Missa brevis, in tempora belli” azaz „Rövid mise háborús időkben”. A templomban ma az a harmónium található, amelyen gyakran játszott Kodály Zoltán is. A zeneszerző többször pihent a Nagyszállóban, ennek emlékére a szállóban kialakítottak egy Kodály emléktermet.
A Nagyszálló 1949 után SZOT-üdülő lett, az 1990-es években pedig a Hunguest Hotels vállalat az üdülőt négycsillagos szállodává alakította át.
2014. június 28-án a templom előtt felavatták Kodály Zoltán mellszobrát.
2015-re EU-s támogatással felújították és megmagasították a kilátót.” – ajánlotta figyelmünkbe Kiss P. Dóra, akinek a fotókat is köszönhetjük.

Galyatető és Galya-tető

Rögtön tisztázzuk is a kétféle írásmódot. Kötőjellel írva, Galya-tetőként a hegycsúcsról beszélünk, ami 964-es magasságával harmadik a Mátrában és egyben az országban is. A Hidas-bérc csupán 7 centiméterrel előzi meg. A hazai csúcstartó, az 1014 magas Kékes pedig pont fél méterrel.

Galyatető, így egybeírva az országos hírű magaslati üdülőhelyet jelenti, ami Magyarország legmagasabban fekvő településének,  Mátraszentimrének egyik településrésze. Galyatető a Galya-tető déli oldalán alakult ki, erről kapta a nevét is. 1948-ban csatolták Mátraszentimréhez.

Korábbi neve Nagy-Galya. A szlovák eredetű „galya” szó jelentése: fátlan, füves hegy.

A Hungest Hotel négycsillagos wellness szállodája.

A neoromán stílusban épült katolikus templom Kodály Zoltán szobrával.

A templom a nyári kiránduló szezonban napközben általában nyitva van, télen ne reménykedjünk ebben.

A Galyatetői kilátó mellett üzemelő Galyatető Turistacentrum többféle kényelmes és környezettudatos szállás lehetőséget kínál. A centrumot fal- és padlófűtéssel, napkollektorokkal, napelemekkel, csapadékvízgyűjtő rendszerrel és LED-világítással szerelték fel. Félpanziós ellátás is kérhető. Osztálykirándulások és csapatépítő tréningek ideális helyszíne lehet. Az elszántabbak még a turistacentrum épületétől 200 méterre lévő, a 30 méter magas Galya-kilátó felső három emeletén is megszállhatnak.

Nagyon köszönjük az ajánlást és a fotókat Kiss P. Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük