Füzérradványi Károlyi-kastély, Zemplén ékessége

A füzérradványi Károlyi-kastély nagyobb része felújítás előtt áll, de jelen állapotában is megér egy látogatást. A neoreneszánsz-romantikus stílusban épült, erdők által körülölelt épület a Zemplén egyik legszebb kastélya.

Füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradványi Károlyi-kastély

Jelenleg a csak kastély egy része tekinthető meg, a torony életveszélyessége miatt zárva van. A kastély 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból újul meg, amely kiegészül további 1,4 milliárd forintnyi hazai támogatással. Ebből a pénzből a tetőcserét, az épületgépészet megújítását, az épület szigetelését és külső festését végzik el. A földszinten felidézik a kastély aranykorát, az 1930-as éveket, amikor kastélyszállóként működött az épület. Az emeleten pedig a helyszínen forgatott Karády Katalin-filmek nyomán filmtörténeti tárlatot is berendeznek majd.

Füzérradványi Károlyi-kastély

Csanádi József fotóival hívlak egy látogatásra.

Részlet a Kossuth Rádió “A hely” című riportműsorából:

„Kastélytúránk utolsó állomása Füzérradvány, a Zempléni-hegység csücskében. A Károlyi-kastélyt Károlyi Ede építtette a 19. század második felében, Ybl Miklós tervei alapján. Az épület kívülről a romantika hangulatát árasztja, ám termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek.

A 19. század végén ugyanis a kastély ura, Károlyi László úgy döntött, hogy eredeti reneszánsz világot varázsolnak otthonukba. Csaknem két évtizedig gyűjtötték a reneszánsz és kora barokk díszítő elemeket és berendezési tárgyakat. Leggyakrabban Firenzében, a kor egyik leghíresebb műkereskedőjétől vásároltak, ám nemcsak a kastély falaiba beépített kőfaragványokat és kandallókat, hanem a berendezési és használati tárgyakat is, melyek szintén eredeti itáliai reneszánsz alkotások voltak. Ez utóbbiak közül ugyan számos darabnak nyoma veszett a II. világháborút követő években, azonban néhány tárgy mégis visszakerülhetett az 1990-es években ismét megnyílt kastélyba.”

Füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradványi Károlyi-kastély

Az asztal, amelyen aláírták a Szatmári Békeszerződést.

Füzérradványi Károlyi-kastély

Nagyon köszönjük a fotókat Csanádi Józsefnek!

A füzérradványi Károlyi-kastély parkja hazánk egyik legszebb, az egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, hatalmas tájképi angolkertje. A természetvédelmi oltalom alatt álló kert hazánk egyik legszebb botanikus kertje, ami a kastély felújításának ideje alatt is ingyen látogatható.

A kastély jelenleg csak részben látogatható. Indulás előtt érdemes informálódni a hivatalos weboldalról, ahol jelenleg ezt áll:

A kastély a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében felújítás alatt áll, ezért jelenleg nem látogatható, azonban a kastélykertben lehetőség nyílik vezetett parktúrákon való részvételre.”

Update: 2021. februárjában befejeződtek a kastély külső felújításának kivitelezési munkái. Az épület teljesen új színt kapott, szinte rá sem lehet ismerni.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 833
  • 5
  •  
  •  
  • 833
  •  
  • 5
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük