Füzéri vár, az egyik legrégebbi várunk

A Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon magasodik a Füzéri vár. Az erődítmény már a tatárjárás előtt is állt, így az egyik legrégebbi várunk. Az 1526-os mohácsi csata veresége és Szapolyai János megkoronázása után egy évig itt őrizték a magyar királyi koronát. A Nemzeti Várprogram keretében még tart a felújítása, de a munkálatok alatt is látogatható. 

Füzéri vár felújítás közben

A Borsod- Abaúj-Zemplén megyei Füzér település története szorosan összeforrott a közeli vulkáni kúp tetejére épült Árpád-kori váréval. A felújítás első üteme után, 2016 tavaszától a vár legnagyobb része teljesen újjáépítve várja a látogatókat.

A hatalmas, szabályos hegycsúcson álló, 13. század elején épült várról már a felújítás előtt is úgy tartották, hogy hazánk egyik leglátványosabb vára. A felújítás után ez a nézet tovább erősödött.

Füzéri vár története

Egyes feltételezések szerint már a Honfoglalás idején is állt, de valószínűleg a területet birtokló Aba nemzetség egyik tagja építtette a 13. század elején. Hivatalos oklevél először 1264-ben említi. Egy 1270-es iratban azonban az áll, hogy a Tihanyi Bencés Apátság altemplomában nyugvó II. András 1235-ös halálakor már állt.

Az 1526-os mohácsi csatát követően Perényi Péter koronaőr egy évig itt őriztette a Magyar Királyi Szent Koronát. 1567-ben a Báthory család birtokolta. 1626 körül Bethlen Gábor csapatai állomásoztak itt. 1654-ben a királyi kincstár kezelésébe került. 1676-ban a császári katonaság a várat lakhatatlanná tette, a lakosság elkezdte a kövek elhordását.

1977-ben kezdték meg a vár régészeti feltárását, a munkálatok jelenleg is zajlanak. A jelentős történeti, építészeti értékeket képviselő Vár helyreállítása a 90-es években kezdődött, és jelenleg is folyik.

A vár leírása

A falu fölé 170 méterrel magasodó vár látogatásáért meg kell küzdeni. A parkolóból induló szerpentinen 15-20 perc alatt sétálhatunk fel.

A várban korhű ruhákba öltözött animátorok segítségével ismerkedhetünk meg a vár történetével, uraival, épületeivel. Tematikus kiállításokat tekinthetünk az előkerült leletekről, a várvédők életéről és a középkori Füzérről. 

Felvonóhidas kaputornyon keresztül az Alsóvárba érünk, ahol a pénztárat is találjuk. Felsővárba először falépcsőkön, majd sziklába vájt lépcsősoron kapaszkodunk fel. Az óratoronyként is funkcionáló kaputornyon keresztül jutunk be a szűk udvarra.

Szembeötlő a különbség a még régészeti feltárás alatt álló és már újjáépített részek között. A várkápolna és a férfi és a női palotaszárny már vakítóan fehérre festve várja a látogatókat. Mintha nem is ugyanott készült volna a fenti és az alábbi kép pár év különbséggel.

Füzéri vár felújítás előtt

A gótikus stílusú várkápolna gótikus ablakkeretei különösen jól sikerültek.

A várkonyha helyiségei korhűen berendezték. A palotaszárnyban az ebédlőbe, a hálószobákba, és a kápolnába kukkanthatunk be.

Már maga a lélegzetelállító kilátás is felejthetetlenné teszi a várlátogatást.

A füzéri Várhegy (552 m) 2008-ban elnyerte a Magyarország természeti csodája címet. A természetvédelmi területén számos ritka növényfaj található.

Füzéri vár felújítás előtt

A Füzéri vár felújítása

A vár felújításának első üteme mintegy kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra. A felújítás után évi 70 ezerre növekedett a turistaforgalom. A teljes felújítás után ennek dupláját várják.

A Nemzeti Várprogram keretében eddig közel négymilliárd forintot költöttek a vár felújítására, a teljes befejezéshez pedig további hatmilliárd forintra lesz szükség. A teljes rekonstrukció 2025-re készülhet el.

Nyitvatartási és egyéb információkat a vár hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönöm a fotókat Kiss P. Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük