Ritka és különleges növényt loptak el a Füvészkertből

Füvészkerti növénylopás borzolja a kedélyeket a Facebookon. Elloptak egy ritka és igen értékes növényt a budapesti Füvészkertből a pünkösdi hosszú hétvégén. A különleges Anthurium wendlingeri több évtizede a kontyvirágfélék gyűjteményének féltve óvott része volt. „Ha valaki találkozik ilyen eladó növénnyel, nagy az esélye, hogy erről a példányról lesz szó, kérjük ez esetben jelezzék felénk.” – olvasható a Füvészkert Facebook oldalára kitett segítségkérés.

Anthurium wendlingeri

Füvészkerti növénylopás: ritka és értékes növény tűnt el

Nagy megdöbbenéssel olvastam a füvészkerti növénylopásról. Imádom a Füvészkertet, igyekszem is segíteni a népszerűsítésében. Gyakran közzéteszek programajánlókat és híreket is a 250 éves kertről. Előfordult már, hogy sajnálatos hírt közöltem, amikor is viktóriavirág leveleit rongálták meg és emiatt hetekre be kellett zárni a Viktória-házat.

Magam is gyakran kilátogatok hazánk első botanikus kertjébe. Legutóbb épp az ominózus lopás előtt egy héttel, a kaktusz kiállításra ugrottam be.

Felfoghatatlan számomra, hogy történhetett egy ilyen eset.

Kedves látogatóink!
A pünkösdi hétvége folyamán sajnos ellopták a Füvészkert gyűjteményéből az egyetlen Anthurium wendlingerit.
Ez a ritka növény több évtizede a kontyvirágfélék gyűjteményének része volt, levelei már több, mint 1 méter hosszúak voltak. Jelenlegi piaci ára miatt pótolhatatlan veszteség a Kert számára.
Ha valaki találkozik ilyen eladó növénnyel, nagy az esélye, hogy erről a példányról lesz szó, kérjük ez esetben jelezzék felénk. Nagyon köszönjük!
A rendőrségi feljelentést megtesszük. – szól a Füvészkert közleménye.

Az Anthurium wendlingeri egy nagy és látványos epifita Anthurium faj. A faj létezését 1965-ben jelentették be, a Costa Rica állambeli Turrialbában talált élő növény alapján.

A növény levelei elérhetik az 1,5 m hosszúságot és a 12,7 cm szélességet is. Szürkésfehér színű virágzata kezdetben egyenes, de később dugóhúzó alakúra változik, és hosszú hegyes véget hoz létre. A virágzatot lilás-zöld fellevelek veszik körbe.

Különlegesen magas árát az adja, hogy lassan és nehezen termeszthető.

Füvészkerti örökbefogadás

Azon túl, hogy megosztod ezt a jegyzést, még egy módja van annak, hogy támogasd a Füvészkertet akár egy új Anthurium wendlingeri beszerzésében.

Az ELTE Füvészkertben évek óta sikeresen zajlik a növények örökbefogadása, a Kertben található valamennyi növény örökbe fogadható. Az örökbefogadással az örökbefogadó a kiemelten közhasznú Füvészkertért Alapítványt támogatja, segítve a Kert működését.

Füvészkerti növények örökbefogadása a hivatlos oldalon lehetséges.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük