Furcsa karácsonyi hagyományok a nagyvilágban

Ahány ország, annyi furcsa karácsonyi hagyomány. Az még csak-csak érthető, hogy a déli féltekén a strandokon ünnepelnek, na de ki hallott még olyat, hogy a napkeleti bölcseknek emberrablók fogságából kell megmenteniük a kis Jézust? Furcsa karácsonyi hagyományok közül szemezgettem a számomra legőrültebbnek tűnőket.

Furcsa karácsonyi hagyományok a világ körül

Több bejegyzést is készítettem már arról, hogy ünneplik a karácsonyt szomszédainknál vagy épp a világ másik felén.

A karácsony szerte a világon bővelkedik tradíciókban és rituálékban. Joggal várnánk, hogy a közeli országokban ugyanúgy ünnepelnek, mint hazánkban. Azért nem ennyire egyértelmű a helyzet, még nem is feltétlen ugyanazon a napon várjuk a Jézuskát. Nézzük, milyenek a karácsonyi szokások szomszédainknál!

Karácsony a nagyvilágban címmel egy ünnepi válogatást készítettem a Közel és távol blogon megjelent karácsonyi témájú tartalmakból. Fogadd szeretettel a hazai és külföldi karácsonyi érdekességeket, hagyományokat bemutató írásomat!

És akkor jöjjenek a beígért furcsaságok!

Brazília

A brazil Mikulást Papai Noelnek hívják. Nem kabátot visel, mint nálunk, hanem könnyű, légáteresztő selyemruhában érkezik a messzi Grönlandról, ahol az év többi részét tölti.

Brazília északi részén a jászolban születő kis Jézus története is átalakult kissé. A pásztorokat számtalan jó alakú pásztorlány helyettesíti. A jászol köré összegyűlt állatok beszélni is tudnak, igaz csak a ‘Christo nascau”, azaz Kirsztus megszületett szavakat ismételgetik.

A legőrültebb betlehemes játák változatban elrabolják az újszülött Jézust és a három napkeleti bölcsnek kell őt visszaszerezni.

Belgium

Belgiumban két mikulás van: St, Nicholas és Pere Noel, de ennek nem feltétlenül örülhetnek a gyerekek. St. Nicholas a duó „rossz zsaruja”, a mi krampuszunknak felel meg. Az ő dolga kideríteni december 4-től, hogy kik voltak a rossz gyerekek.

December 6-án aztán átadja a listát Pere Noelnek, aki karácsony estére feldolgozza a kapott adatokat. A jó gyerekek ajándékot kapnak, a rosszak virgácsot.

Észtország

A karácsony napja és estéje az észteknél is szent. Ezt a két napot használják jövendőmondásra, hogy megjósolják a következő év időjárását és várható termését. Úgy tartják, hogy az ősök szelleme ezekben a napokban keresi fel a családokat.

Régi ünnepi tradíció a karácsony esti közös szaunázás. Összegyűlik a nagycsalád és meztelenül, közösen izzadva töltik a szentestét.

Finnország

A finnneknél karácsony estéjén az egész család jól felöltözik, és együtt elmennek a temetőbe, hogy leróják tiszteletüket a halottaik iránt. Gyertyákat gyújtanak és énekelnek a sírok között, amivel egyszerre éltetik a karácsony szellemét és kergetik rémálmokba a gyerekeket.

A grönlandiak nagy bosszúságára, a finnek szerint a Mikulás, azaz a Joulupukki Finnország északi részén, Rovainemiben él. Mindig az időjárási körülményeknek megfelelő közlekedési eszközzel járja az utakat. Van egy rénszarvas húzta szánja, de vannak szánhúzó kutyái is, valamint autója, repülőgépe, helikoptere és hómobilja is.

Lettország

A lett Mikulást Zimzynek becézik, és 12 napon át mindennap ad ajándékot. Nem Jézus megérkezését ünneplik ilyenkor, hanem a Napleány születését. A Napleányt számtalan névvel illetik: például Saule, Saul, Motule, mate.

A legismertebb lett karácsonyi szokás szerint maszkokat és jelmezeket – például medve, ló, kecske, élő halott vagy szénakazal – öltenek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük