Füleki vár (Fiľakovský hrad), ami már a tatárjárás előtt is állt

A füleki vár (Fiľakovský hrad) egy egykori vulkán lekopott bazaltperemére épült középkori erődítmény a mai Szlovákia déli részén, a magyar határhoz közel. A tatárjárás idején a mai vár helyén egy fából készült erődítmény állt, ahova a magyar nemesség be tudott húzódni a tatárok elől. 1682-ben itt kiáltották ki királlyá Thököly Imrét.

füleki vár

Füleki vár legendája

A vár egyik legendája szerint egy Filek nevű pásztor a kutyája, Füles segítségével mesebeli kincset talált, ebből emeltette a várat. Egy másik legenda szerint Fulkó lovag építette védelmi céllal. 

A 12. században már állt egy fából készült erődítmény a mai Fülek, a 70 %-ban magyarok lakta kisváros közepén. A Fülek név a „rejtekhely“ jelentésű kelta Fulaku szóból ered, annak latinosított „Filekia“ alakján keresztül. 

Fülek kővárát a Kacsics nemzetség építtette valószínűleg még a tatárjárás előtt. 1242-ben a Székesfehérvárról a pápához intézett segélykérő levélben Füleket azon 17 vár között említik, melyekbe a magyar nemesség be tudot húzódni a tatárok elől. Mint tudjuk, váraink többsége a tatárjárás után épült IV. Béla rendeletére, hogy védőbástyaként álljanak az esetleges újabb külső támadások kivédésére. 

1246-ban egy Fulkó nevű rablólovagtól vette el a várat IV. Béla király. A magyar végvárat folyamatosan erősítgetések ellenére 1554-ben elfoglalta a török, közigazgatási központ lett a füleki bég vezetésével.

A várat 1593-ban sikerült a törököktől visszaszerezni, ezzel megkezdődött a vár fénykora. Több vármegye is itt tartotta gyűléseit, 1682-ben pedig itt kiáltották ki királlyá Thököly Imrét. Röviddel ezután Thököly a várat felrobbantotta, nehogy a császáriak kezére kerüljön. A vár azóta is romokban van, csupán néhány bástyája, egy nagy tornya és sziklába épült vastag falai maradtak meg.

A vár régészeti feltárását a Magyar Nemzeti Múzeum végezte 1944-ben dr. Kalmár János vezetésével. A világháború után a leleteket Budapest visszaszolgáltatta a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeumnak. 

Füleki vár látogatása

A vár egyes részei 1993 óta látogathatók. A vár bejáratánál alakították ki a Nógrádi Turisztikai Információs Központot, ahol városról és környékéről magyar nyelven is kaphatunk tájékoztatást.

A vár bejáratánál áll a hatalmas, fedeles, ötszögletű Bebek-bástya, amely a legépebben fennmaradt része a várnak. Falában máig látni a kőből készült, félig behatolt ágyúgolyót az 1682-es ostromból

A bástyában 2017-től a Füleki Vármúzeum régészeti kiállítása tekinthető meg. A felső várban a palota maradványait, az őrtornyot és a félkör alakú ágyúbástyát (az ún. órabástyát) tekinthetjük meg.

2018-tól a várbejárat mellett egy, a várhegy sziklájába vájt földalatti folyosót (egykori légoltalmi óvóhelyet) tekinthetünk, a II. világháború helyi vonatkoztatású emlékeit bemutató kiállítással. 

Az 5 állomásból álló tanösvényen a vár történelmén kívül a várhegy földtanával is megismerkedhetünk.

A várból csodálatos a kilátás a városra és a környező Cseres-hegységre.

Nyitvatartási és egyéb információkat a vár hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönöm a fotókat Tóth. Z Mónikának, akinek a csodálatos erkélye a Füleki várra néz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük