Fővárosi Állat- és Növénykert botanikai gyűjteménye

Tudtad, hogy a gyakran csak budapesti állatkertnek hívott, 155 éves létesítmény hivatalos neve Fővárosi Állat- és Növénykert? Nem véletlenül, hisz hazánk első állatkertje nemcsak állatkertként, hanem növénykertként is működik. Növénygyűjteménye mintegy 2000 különféle fajból, alfajból és változatból áll.

Fővárosi Állat- és Növénykert, a budapesti állatkert - Elefántház

Fővárosi Állat- és Növénykert botanikai gyűjteménye

A 2000 különféle fajból, alfajból és változatból álló növénygyűjtemény jelentős részét természetesnek vesszük, hisz a hangulathoz, a ligetes jelleghez elengedhetetlenek.

A botanikai kollekció igen fontos része az úgynevezett dendrológiai gyűjtemény, vagyis a park fáinak sokasága. Ezek nyújtják a kellemes klímát, a hűsítő árnyékot az állatoknak és a látogatóknak.

Állatkertek Éjszakája 2021 programok

A legidősebb fa valószínűleg a Nagy-tó partján álló hatalmas platán, amelyet még az intézmény alapítása előtt ültettek.

Aki nyitott szemmel jár, felfedezheti, hogy nemcsak hazánkban őshonos egyedek találhatók itt. A bizonyított kori fák közül a Dél-Amerika Kifutó szélén álló kanadai nyár a legidősebb, 1910-ben ültették.

Fehér nyár, a magas kőris, a kocsányos tölgy, vénic-szil és páfrányfenyő egyaránt található itt. A virágágyásokban folyamatosan virít valamilyen növény. A tigrisek kifutója mellett amur flórakert szépségében, míg a jegesmedvék szomszédságában sziklakertben gyönyörlödhetünk.

A Japánkert a tradicionális a japán kertépítészet hagyományait követi, 1963-ban kezdték el kialakítani. A legszebb látvány a japán díszcseresznye (sakura) tavaszi virágzásakor várja az ide látogatókat.

Nyáron a Trópusi lepkeház épületét nemcsak a másfél-kéttucat különféle trópusi lepkefaj félezernél is több egyede miatt érdemes felkeresni. A Lepkekert növényvilágát a lepkék kedvére alakították ki. Olyan virágok vannak itt, amelyekből a lepkék szívesen táplálkoznak, például sétányrózsák, más néven színváltóvirágok is.

A trópusi növények gyűjteményének központja a Pálmaház banánokkal, orchideákkal, szágópálmákkal és egyéb különleges növényekkel.

A Citruskert üvegházában a mediterrán és szubtrópus területek néhány haszonnövényével ismerkedhetünk meg.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük