Fókuszban: a repülős utazás

A nyári vakáció sokak számára az év egyik csúcspontja. Végre hátradőlhetünk és magunk mögött hagyhatjuk a mindennapi rutint. A repülős utazás minden pillanata izgalmas: a repülőtér nyüzsgése, a beszállás izgalma és a felhők fölé emelkedés érzése, mind hozzájárulnak a repülős utazás varázsához. Akár izgatott első utazók, akár tapasztalt világjárók vagyunk, a csomagolás mindig okozhat kihívásokat. Különösen, ha a kabinbőröndről van szó. Mit vigyünk, (vihetünk) fel a gépre és mit ne? Mutatunk néhány tippet, amivel igazán kényelmessé tehetjük, az akár több órás repülős utazást is.

utazás kabinbörönddel

Kabinbőrönd: a méret a lényeg

A repülős utazásnál csomagolás szempontjából az egyik legkritikusabb pont a kabinbőrönd mérete és a súlykorlátozás. Minden légitársaságnak megvannak a saját előírásai arra, hogy mekkora és milyen súlyú bőröndöt vihetünk fel a fedélzetre. Indulás előtt mindenképpen ellenőrizzük a választott légitársaság honlapján a pontos részleteket, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen meglepetéseket és az extra poggyászdíjat. Vannak, akik csak egy darab, kisméretű kézipoggyászt engedélyeznek, míg másoknál egy kisebb táska mellett akár egy nagyobb méretű kabinbőröndöt is felvihetünk. Érdemes a kabinhátizsákot is megfontolni. Nem csak nyaraláskor, de az év bármely időszakában, egy néhány napos utazásokhoz is praktikus választás. A jól elkülöníthető rekeszekben, akár a laptopunkat is magunkkal vihetjük, ha esetleg üzleti útra indulunk.

Dokumentumok utazáshoz

Készüljünk fel alaposan az utazásra. Ellenőrizzük le időben az útlevelünk-, személyi igazolványunk- és a szükséges vízumok érvényességét, valamint a járat indulási és érkezési idejét. Érdemes online bejelentkezni a járatra, és letölteni a beszállókártyát a telefonunkra, így elkerülhetjük a felesleges sorban állást a reptéren. Szükséges lehet a légitársaság applikációját is ellenőrizni. A check-in funkció mellett hasznosak lehetnek az értesítők, a járattal kapcsolatos frissítések vagy a reptéri transzfer foglalási lehetőségek.

Hogyan csomagoljunk a repülős utazásra?

A csomagolás első számú kérdése, hogy mit viszünk magunkkal a fedélzetre. Fontos, hogy a legszükségesebb dolgaink mindig kéznél legyenek, ezeket érdemes a kabintáskába és a kézitáskába tenni. 

utazás repülővel

Kézitáska

Ha engedélyezett a kézitáska is, akkor mindenképpen ebbe kerüljenek az irataink, a pénz és a bankkártya. Érdemes egy kis méretű pénztárcát magunkkal vinni, mert kisebb helyet foglal és amúgy sem lesz szükségünk a teljes hűségkártya arzenálunkra. A szükséges gyógyszereket mindig tartsuk a kézitáskánkban. Ha hosszabb időre utazunk, érdemes orvosi igazolást is magunkkal vinni, különösen, ha speciális készítményeket szedünk. Arról is vigyünk igazolást, ha orvosi fémmel vagy szívritmusszabályzóval élünk, ezeket ugyanis a reptéren alkalmazott biztonsági felszerelések megzavarhatják.

Ide érdemes tenni még egy a kézfertőtlenítőt, kézkrémet és egy mini hidratálót, ajakápolót is. Legyen kéznél snack, például müzliszelet vagy szőlőcukor, mert ezek nem olvadnak szét. Ha még belefér, tegyünk ide egy üres vizespalackot is, amit a reptéren, ha már átjutottunk a biztonsági ellenőrzésen, megtölthetünk vízzel.

Kabintáska

A kabintáskába jöhet minden más, amire a fedélzeten szükségünk lehet vagy amit vész esetére fontosnak tartunk. Praktikusak lehetnek az utazási kiegészítők, mint a fedélzeti flakon, amelyekbe kozmetikumainkat tölthetjük át vagy a nyakpárna, hogy kényelmesen teljen az utazás.

kabinbőrönd

Krémek és folyadékok

már eleve érdemes egy külön, átlátszó, jól visszazárható zacskóba helyezni a krémeket és kozmetikumokat, hogy az ellenőrzéskor könnyen kivehessük a csomagból. Vigyünk magunkkal utazó méretű termékeket, de jól jönnek ilyenkor a termékminták is. Ha a kedvenc kozmetikumunkból nincs mini kiszerelés, használjunk fedélzeti flakont, amibe az utazás előtt át tudjuk tölteni a krémeket, folyékony anyagokat. A repülő levegője rendkívül száraz, ezért legyen nálunk szemcsepp és kontaktlencse folyadék is. A nyári hőségben és a repülőn is jól jöhet a hidratáló spray, amellyel felfrissíthetjük arcbőrünket. Ne felejtsük el a fényvédőt, egy mini dezodort és fogkrémet is csomagolni, hogy már a leszálláskor felfrissíthessük magunkat.

Elektronikai eszközök

Amennyiben viszünk laptopot vagy tabletet, ezek is a kézitáskába kerüljenek. Az ellenőrzéskor úgyis ki kell venni, a feladott poggyászban pedig könnyen megsérülhetnek ezek az érzéskeny elektronikus eszközök. Legyen kéznél töltő és külső akkumulátor is.

Váltóruha

Egy váltás ruha jól jöhet, különösen, ha hosszabb utazásra készülünk, vagy ha nem érkezne meg időben a csomagunk. Váltó fehérnemű, póló, nadrág vagy ruha és egy pulóver mindig jó, ha van nálunk. A pulóvert vagy kardigánt akár kézben is vihetjük, így egyrészt kevesebb helyet foglal, másrészt lehet, hogy fázni fogunk az út során, jó ha kéznél van.

Kényelmes utazás

Rövidebb útra inkább azt vegyük fel, ami amúgy is nagyobb helyet foglal a bőröndben, de a hosszabb repülőutak során fontos a kényelem. A repülőgépeken gyakran változik a hőmérséklet, így jó, ha van nálunk egy könnyű pulóver vagy sál. A laza, pamut ruhák mellett jól jöhet a kényelmes zárt cipő vagy egy vastagabb pamut zokni, hogy ne fázzon a lábunk. Az alvás kritikus pontja a tengerentúli repülős utaknak. Vigyünk magunkkal nyakpárnát és szemtakarót, esetleg füldugót is, hogy nyugodtan pihenhessünk. Emellett fontos, hogy időnként álljunk fel és mozgassuk át a lábainkat, hogy elkerüljük a trombózis kialakulását.

Ne feledkezzünk meg a szórakozásról sem. Töltsük fel a headset-et és készüljünk egy jó könyvvel, a kedvenc zenéinkkel és filmekkel az utazásra!

/Hirdetés/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük