Felsőörsi templom – Árpád-kori gyöngyszem a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidék egyik legjelentősebb román-kori épületét a Veszprém és Alsóörs között fekvő Felsőörsön találjuk. A felsőőrsi templom (Felsőőrsi prépostsági templom) a 13. század elején épült. A Bűnbánó Szent Mária Magdolna tiszteletére felszentelt plébániatemplom kivül-belül megér egy látogatást. Ilyen a Felsőörsi templom.

felsőőrsi templom

Felsőörs festői környezetben a Balaton-felvidéken, a Malomvölgy fölött emelkedő sziklabércen fekszik. A vidéken már az őskor óta éltek emberek. Találtak itt csiszolt kőbaltát, őskori-, középbronz-kori cserepeket, római pénzeket és épületmaradványokat. Itt haladt a Savariából (Szombathely)  a Balaton északi partján haladó római út, ami Gorsiumon keresztül Aquincumig vezetett.

Eredetileg egy Örs nevű falu volt itt, melyet kőfejtő telepei miatt Vágó-Örs, Kővágó-Örs-nek is neveztek. A település kettéválása után kapta a Felsőörs nevet. A sziklás oldalba a 12. század elején épült az Örs nemzetség palotája, ami elpusztult, helyét a napjainkban „Miske-palotá”-nak nevezik.

Azon a dombon, ahol a templom áll, a 11-12. században temető terült el. Feltételezések szerint jelenleginél korábban is állt templom.

Felsőörsi templom

A kis magaslaton álló templom a 13. században, román sítlusban épült lila-vörös homokkőből.

A templom több lépcsőben épült. Először a tornyát emeleték, majd a tatárjárás után több menetben tovább bővítették. A hajó gótikus boltozatát a 14. század második felében emelhették. A török időkben nagymértékben megrongálódott. A 18. század közepén Padányi Bíró Márton, a későbbi veszprémi püspök a kor ízlésének megfelelően jó részt barokk stílusban építette át. A sekrestyét később, ismeretlen időben építették hozzá.

felsőőrsi templom

A timpanonos oromzatú, bélletes kaput kétoldalt pillérek, figurális faragású oszlopok díszítik. A homlokzat második szintjén három félköríves, egymástól kettős csomóval elválasztott ablaka látható. A kettős csomók, amiket Herkules-csomóknak hívnak, a démonok elleni védekezést szolgálták. Hasonlót csak Pannonhalmán találunk.

A templom háromhajós, vörös kőből készült diadalívvel és fehér pillérekkel ill. falakkal. A berendezése főleg a barokk stílus jegyeit hordozza, például a főoltár, a szószék és az orgona is,  amelyen nyaranta hangversenyeket is rendeznek.

Nagyon köszönjük a fotókat Mészáros Henriettnek és Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük